DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Kağıt Müzesine ziyaret

Kağıt Müzesine ziyaret

Eski Seka çalışanı ve emeklisi 79 yaşındaki Sebahat Tutuk Seka Kağıt Müzesini ziyaret etti.

 Seka emeklisi Sebahat Nine’den

Seka Kağıt Fabrikası’nın eski çalışanlarından 79 yaşındaki Sebahat Tutuk, kızı ve iki torunu ile birlikte Seka Kağıt Müzesi’ni ziyaret etti. Müzeyi gezerek rehberlerden bilgi alan Sebahat Tutuk, bir zamanlar arkadaşlarıyla birlikte mesai yaptıkları, her metrekaresinde ayak izlerinin saklandığı, alın teri akıttıkları Seka Kağıt fabrikasının müzeye dönüştürülüp halka açılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

“GELECEK NESİLLER BU FABRİKAYI GÖRECEK”

1969 yılında Seka’da çalışmaya başladığını söyleyen Sebahat Tutuk, “burada 20 yılım geçti. Çok güzel anılarımız oldu. Burası bizim evimiz, çalışma arkadaşlarımız da aileden birileri gibiydi. Gelecek nesillerin bu müze sayesinde fabrikayı görme imkânı bulacak olması beni sevindiriyor” ifadelerini kullandı. Müze ziyaretinden memnun olarak ayrılan eski Seka emeklisi Tutuk, böyle bir kazanım için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na da teşekkür etti.

HATIRA DEFTERİNE YAZDI

Seka Kağıt Farikası’ndan 1990 yılında emekli Sebahat Tutuk, müze ziyareti sırasında hatıra defterine şunları yazdı: “Seka’yı herşeyi ile görmeyi çok özlemiştim. 30 yaşımdayken beyim rahmetli oldu. Beni genel müdür Aziz Gümüş bey tercihen Seka’ya işe aldı. 20 yıl çalıştım, emekli oldum. Her şeyim evim, parkım Seka’yı bugün geldim gördüm. Personel hanımlar ve beyler çok ilgilendiler, kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.”

 SEKA KAĞIT MÜZESİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzelerinden SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi 6 Kasım 2016 tarihinde açıldı. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede, fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli ’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikâyesi sergileniyor.

 ESKİ MAKİNALAR ÇALIŞIR HALE GETİRİLDİ

Kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Müzede, bu makine ve ekipmanların yanı sıra Roma dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.