DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kocaeli de ulaşımda yeni adım “Akçaray seferlere başladı”

Kocaeli de ulaşımda yeni adım  “Akçaray seferlere başladı”
18.06.2017
996
A+
A-

 

Kocaeli de ulaşımda yeni adım

“Akçaray seferlere başladı”

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği hafif raylı sistem Akçaray hizmete başladı. Otogar-SEKA park arasındaki hizmet verecek olan tramvay ilk seferine bugün başladı. Akçaray’ın ilk seferine Milli savunma Bakanı Fikri Işık vatmanlık yaptı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da vatmanlık koltuğundaki Bakan Işık’a eşlik ettiler.

 

TRAMVAYIN İLK SEFERİ YOĞUN KATILIMLA YAPILDI

Akçaray’ın Otogar-Sekapark arasındaki ilk seferine Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, İl Müftüsü Yusuf Doğan, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, BBP İl Başkanı Serhat Duyar, DP İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğu ile çok sayıda vatandaş tramvaydaki yerini aldı.

 

İZMİT HALKINA TEŞEKKÜR

Akçaray, Sekapark alanına ulaştığında basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Işık şunları söyledi: “Akçaray İzmit’imiz için hayırlı olsun. İzmit’e ulaşımın daha da rahatlaması hayatın kolaylaşmasına vesile olur. Şehir içinde bu tip projeleri yapmak gerçekten çok zordur. Bu çok büyük zahmet gerektirir. Hem projeyi yaptıranlar ve yapanlar açısından hem de halk açısından bu imalat süreci çok zor bir dönem oldu. Bu süreçte İzmit halkının gösterdiği sabırdan ve anlayışından dolayı halkımıza teşekkür ediyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan başta Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na ve her aşamada görev yapan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

 

YERLİ FİRMALAR GURURUMUZ

Tramvay 15 Temmuzdan sonra normal seferlerine başlamış olacak. Bu noktada yeni hatlar ve ilavelerin çalışmaları da sürecek. Ben İzmit halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Şahsen de mutluluğumu söyleyeyim. Firma seçimi yapılırken firmanın mutlaka yerli olması konusundan belediye başkanımızla fikir birliğimiz vardı. Bazıları yerli firmalara güvensizliğini ifade ederken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dik duruşundan dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün bindiğimiz, Türk firması tarafından yapılan bu sistem hepimizin gururu. Türkiye’nin neleri yapabileceğinin göstergesidir.

 

İSMİNİ DE RENGİNİ DE HALKIMIZ SEÇTİ

Türklerin yaptığı her şeyi küçümseyen zihniyet var ifadelerini kullanan Bakan Işık; “Allah’a hamdolsun bu ülkenin evlatlarına imkân verildiğinde neler yapacağını görmüş olduk. Bu hattın ismini de rengini de halk oylamasıyla belirlemiştik. İlk oyu kullananlardan biri olarak İzmit halkının tercih ettiği isimin ve rengin memnuniyetini yaşıyoruz. Akçaray ismi bu bölgenin fatihi olan üç komutandan, Karamürsel Alp, Onur Alp ve Akçkoca Bey’in ismini taşıyoruz. Bunun da bizim açımızdan tarihi önemi var” dedi. Bakanın ardından konuşan Başkan Karaosmanoğlu; “Yerli ve milli üretimi her fırsatta desteklemeye devam edeceğiz. Bütün belediye başkanları bunu desteklemeli. Ülkemize, Kocaeli’mize, İzmit’imize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

 

15 TEMMUZA KADAR ÜCRETSİZ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kent ulaşımına ivme kazandıracak Akçaray Tramvay Projesinde sona gelindi. İsmini ve rengini vatandaşların anketle belirlediği Akçaray, 15 Temmuz’a kadar ücretsiz olarak yolcu taşıyacak, daha sonra ise ücretin ne kadar olacağını Başkan İbrahim Karaosmanoğlu açıklayacak. Seferlerin aksamaması için Büyükşehir görevlileri tarafından tramvayın geçeceği güzergah çevresinde sesli anonslar geçilerek, raylar üzerine araç park edilmemesi uyarıları yapılıyor.

 

12 ARAÇ DA YERLİ ÜRETİM

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Tramvay Projesi 17 Haziran Cumartesi günü ilk seferine çıkıyor. Akçaray adı verilen tramvay araçları 12 adetten oluşuyor. Yerli üretim olması ile ülke ekonomisine de katkı sunan Akçaray’ın tüm montajları Durmazlar Fabrikası’nda tamamlandı. Akçaray, Inno Trans gibi dünyanın sayılı fuarlarında sergilenerek büyük beğeni topladı.

 

ALTYAPI TAMAMEN YENİLENDİ

14,8 kilometrelik hat boyunca öncelikle alt yapı imalatları baştan sona yenilendi. Bu doğrultuda içme suyundan kanalizasyonuna, elektrikten doğalgazına kadar farklı işlerde 30 kilometrelik alt yapı imalatı gerçekleştirildi. Böylece hattın geçtiği noktalardaki alt yapılar sorunsuz hale getirildi.

 

 

2 BİN 500 TON ASFALT SERİLDİ

Hat boyunca yol çalışmalarının yapıldığı zamanlarda günlük 70 ton asfalt serim işlemi gerçekleştirildi. Hem tramvay araları hem de yolları için toplamda 2 bin 500 ton asfalt serildi. 15 bin metre küp taş serilerek tramvay alanlarının görselliği sağlandı.

 

29 BİN 600 METRE TEL ÇEKİLDİ

Tramvayın enerjisini ileteceği 408 kataner direk dikilirken, çift yönlü olarak 14,8 kilometrelik hatta tel çekildi. Akçaray Projesi’nde yapılan tel çekme işi 4 hat üzerinde gerçekleştirildi. Her biri 7 bin 400 metre olmak üzere toplam 29 bin 600 metre bakır tel çekildi.

 

ENGELLİLERE UYGUN PERONLAR

Güzergah boyunca 4 adet orta ve 7 adet yan peronun bulunacağı Akçaray hattında sonrasında 11 adet istasyon yer alıyor. Otogar’dan başlayacak duraklar Yahya Kaptan, Yenişehir, Bekirdere, Mehmet Ali Paşa, Demokrasi Meydanı, Adliye, Yeni Cuma, Fevziye, Gar ve Seka Park olarak belirlendi. Engellilere uygun olarak dizayn edilen peronlar dört farklı tip olarak geliştirildi. 5 metrelik, 4,5 metrelik orta, 4 metrelik ve 2,5 metrelik yan peronlar olacak. Peronlar 50 metre uzunluğunda olacak peronlarda engelli rampası, engelli çizgileri bulacak.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.