DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

YİĞİT KOMUTAN BAYBARS PAŞA, RIZA SİRMEN’İN ARDINDAN, HÜSEYİN İYİ OLACAK

04.06.2017
1.086
A+
A-

YİĞİT KOMUTAN BAYBARS PAŞA,

RIZA SİRMEN’İN ARDINDAN,

HÜSEYİN İYİ OLACAK

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçkin birimlerinden biri hiç şüphesiz ki Deniz Kuvvetleridir. Biz onlarla beraber büyüdük. Yenilmez Armada Türk Donanması’nın Gölcük’te olması bizim için ayrı bir gurur ve övünç kaynağıdır. Donanma’nın seçkin Amirali Gölcük Ana Üs Komutanı Baybars Paşa’yı önceki gün makamında ziyaret ettim. Çok sıcak ve samimi bir insan. Gölcük’ün eski günlerini konuştuk. Güzel bir sohbetimiz oldu. Bu ülkede namusuyla şerefiyle ve denizcilik aşkıyla Türk Donanmasına hizmet veren yiğit bir adamdır Baybars Paşa. Bizim denizcilerimiz her zaman güler yüzlüdür. Tebessümü yüzlerinden eksik etmezler. Çok zor meslektir Denizcilik ve bu ülkenin üç bir yanı denizlerle kaplı. Uzun zamandır planladığım bir ziyaretti, önceki gün gerçekleşti. Aslında Teneke Mahalleliler buluşmasında birlikteydik, önceki gün de makamında ziyaretle sıcak bir sohbetimiz oldu. Yolun ve bahtın açık olsun Baybars Paşa.

 

RIZA SİRMEN’İN ARDINDAN

Sirmen Ailesi Gölcük için önemli bir isimdir. Ailenin büyüğü meclis başkanlığı gibi onurlu bir görevde bulunmuş, onun torunları da hem ülke hem Kocaeli siyasetinde önemli yerlere gelmiştir. Rıza Sirmen Gölcük’te İhsaniye Belediye Başkanlığı görevinde bulundu sonra, SHP’den Kocaeli Milletvekili seçildi. Aile siyasetin her zaman başarılarla içerisinde oldu. Küçük kardeş Sefa Sirmen hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı hem de Kocaeli Milletvekilliği gibi önemli görevler üstlendi. Dolayısıyla toplumla iç içe ve toplumla bütünleşmiş isimler. Rıza Abi uzun zamandır hastalıkla mücadele ediyordu. Sonunda Hakk’ın rahmetine kavuşarak mübarek Ramazan Ayı içerisinde aramızdan ayrıldı. Onunla nice güzel anılarımız var, güzel sohbetlerimiz olurdu. Rahatsızlığı süresince kendisini evinde de ziyarete gitmiştim. İyi kalpli ve iyilik sever bir adamdı Rıza Abi. Bugün onu ebedi yolculuğuna uğurluyoruz. Allah gani gani rahmet eylesin.

 

HÜSEYİN İYİ OLACAK

Down Sendromlu ve Gölcüklülerin de Ana Üs Komutanlığında bir gün askerlik yaptığı günlerden Hüseyin’i iyi tanırız. Ona Kavaklı’da Gam Gam Hüseyin diye hitap ederler. Sevdiği insanlara sımsıcak sarılır. Bizim Cem Gönenç onun en çok sevdiği dostlarından biridir. Öğrendim ki, ciddi bir rahatsızlığı varmış. Gam Gam Hüseyin bugün İstanbul’da ameliyat olacak, İnşallah sağlığına da kavuşacak. Afşin bana konuyu aktardığında Dernek Başkanı Belgin kardeşim de hemen bir telefon zinciri başlattık. Sağ olsun Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş büyük duyarlılık gösterdi. Gölcük Belediyesi de aynı duyarlılıkla hareket edince ve bunlara eş dostta katılınca hepimizin yüreği rahatladı. Belki de sizler şu satırları okuduğunuz sırada ki bugün saat 09.00’da Hüseyin Ameliyat olacak. İnşallah sağlığına ve eski neşesine kavuşacak. Tüm dileğimiz bu. Allah yar ve yardımcısı olsun.

 

Dana Derisi

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden önce Bizans’a kuzeyden gelebilecek yardımların önlenmesi için Anadolu Hisarının karşısına bir hisar yaptırmak ister. Ancak Bizans’ı da kuşkulandırmak istemez bu yüzden de aklına bir fikir gelir. Bizans İmparatorundan av köşkü yaptırmak için toprak ister.

İmparator aralarındaki barışı bozmamak için elçiyle şöyle bir haber gönderir “Eğer padişah bir sığır derisinin kapladığı alanı geçmeyecek bir çiftlik yaparsa kabul ederim”. Fatih imparatorun teklifini kabul eder.

Gönderilen sığır derisini ince şeritler halinde dilim dilim kestirir, sonrada şeritleri uç uca birleştirerek geniş bir alanı çevirir. Sınırı belirlenen Rumeli Hisarı kufi yazısıyla “Muhammed” yazacak şekilde yaptırılır.

Bu kadar geniş bir alana hisar yaptırıldığını gören imparator sinirlenir ve elçisiyle “Barışa aykırı kale yaptırdınız.” diyerek kalenin yıkılmasını ister.

Fatih de elçiyle birlikte şerit haline getirilmiş sığır derisini imparatora gönderir ve “İşte izninizle bir sığır derisi büyüklüğünde bir bina yaptık, fazlasını yaptıysak yıkalım.” der. İmparator bunun üzerine hiçbir şey diyemez ve hisarı kabul etmek zorunda kalır.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
16 Aralık 2016
10 Eylül 2023
15 Eylül 2021
12 Mart 2018
6 Ekim 2023
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.