DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

15 TEMMUZ RUHU BU PARKTA YAŞAYACAK

15 TEMMUZ RUHU BU PARKTA YAŞAYACAK

15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatını kaybeden demokrasi şehitlerini unutmamak ve unutturmamak adına İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın talimatlarıyla yapılan 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı’nın açılışı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Vatan için, bayrak için, ezan için, ülkemizin geleceği ve demokrasi için canlarını vermekten çekinmeyen demokrasi şehitlerinin adlarının yaşatılması amaçlanan projede 15 Temmuz gecesi Türk milletinin verdiği mücadele yeniden yaşatılacak. Topçular Mahallesi Gazanfer Bilge Bulvarı üzerinde 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olanlar için yaklaşık 1875 metrekarelik bir alanda yaptırılan anıt parkın açılışına İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın yanı sıra, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

15 TEMMUZ GAZİLERİ VE GAZİ YAKINLARI KATILDI

Gaziler, Mehmet Yaman’ın ailesi Dilek Yaman, Deniz Yaman, Pınar Yaman, Abdullah Yaman, Taha Yaman, Tunahan Yaman, Emine Durdane Yaman, Recep Ünlü (köprüde 3.top atışında patlayan TOMA’dan şarapnel kol ve bacağına isabet etti.) Musa İlhan (Akom önünde kalbinin 2 mm altından g3 ile vuruldu.) Nebahat Topaloğlu( Büyükşehir Belediyesi önünde açılan ateş sonucu yaralandı), Mustafa Öksüz ( Fatih Sultan Mehmet Köprüsünde Omzundan vurularak yaralandı), Aykut Dumankaya (Atatürk Hava Limanı’na gitti. Zırhlı personel taşıyıcının kapağını açıp içindeki askerleri etkisiz hale getirmeye çalışırken düşüp bacağından yaralandı. ) Alı Ateş( Sabiha Gökçen havalimanında ayağına şarapnel geldi.) Nevzat Yıldız, Saro Dadyan, Osman Orhan, Yasin Ekşi, Gazi Ahmet Tanis (15 Temmuz köprüsünde tanktan düştü)

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKTIK

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, “Türk milleti olarak her türlü koşulda birlik ve beraberliğimizi korumalı ve kollamalıyız. İzmit Belediyesi bu konularda özgün projeler üreten bir belediyedir. Daha önce Kınalı Asker Parkımızı, Yahya Kaptan Anıtını, Fatma Seher Anıtını, Kafkasya Göçünü anlatan anıtı gibi bir çok çalışma yaptık. Tarihi dokulara bu dönemde elimizden geldiği kadar dokunduk ve restorasyon çalışmaları yaptık.

15 TEMMUZ DESTANINI YARINA TAŞIYORUZ

15 Temmuz’dan bu yana o destanı yarına taşımaya çalıştık. Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un isminin yaşatılmasıyla başladık çalışmalarımıza depremin yıl dönümünde açacağız, Deprem Müzesi ve eğitim merkezinin ismini veriyoruz. Kahraman Muhtarımız Mete Sertbaş’ın ismini parkımıza verdik. 15 Temmuz ruhunu bir nebze olsun hissettiren büyük anıtımızın açılışını yaptık. Bugün de temalı anıt parkımızı açıyoruz.

50 YIL SONRA AÇILACAK

Burada yapılan kahramanlıkların bazıları sergilendi. 50 yıl sonra açıldığında içerisinde, sayın Cumhurbaşkanımızın hain darbeye karşı ilk emri verdiği ses konuşması, Başbakanımızın yaptığı bilgilendirmenin yer aldığı kapsülü hazırladık. 50 yıl sonrakilere aktarılmasını sağlayacağız.

‘BAŞKA VATANIMIZ YOK’

Allah kimseyi vatansız etmesin. Bizim Türkiye’den başka vatanımız yok. 15 Temmuz gibi, feto ya da başka hainlerin saldırısına yine aynı ruhla karşı koyacağız. Bu mücadele sonsuza kadar devam edecek. Hakla batılın mücadelesidir. Bizlere düşen bu kahramanları unutmamak, bu gazilerimizi unutmamak, bunları yeni nesillere aktarmaktır. Vefa olarak da bu tür dokunuşlarla bir nebze olsun, görevimizi yerine getirmenin huzurunu ve gururunu yaşamak.

‘GÜÇLÜ OLACAĞIZ’

Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Eğer unutmazsak yeni acıları da yaşamayız. Tarih hep tekrar eder. İnsanlık tarihi boyunca toplumlar hep hata yapar. Su uyur düşman uyumaz. Şehitlik duygusu, vatan sevgisi olmasaydı, bu şehitler canını seve seve vermeseydi, biz bugün burada olmazdık. Onun için çalışacağız, güçlü olacağız. Başta Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan ve ekibine teşekkür ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

EMANETE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Hüseyin Aksoy ise, “Geçmişimizi bilmek geleceğimize umutla bakmayı sağlayacaktır. Bu anlamda İzmit Belediyemiz de 15 Temmuz şehitlerimizin anısını yaşatmak amacıyla park yapmış. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Onların emanetleri olan ailelerine sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

KAPAĞINI BAŞKAN DOĞAN KAPATTI

Konuşmaların ardından protokol mensupları kurdele kesimi ile açılışını yaptıkları parkı gezdiler. Daha sonra Zaman Kapsülü’ne 15 Temmuz’a dair ürünleri yerleştirdiler. 50 yıl sonra açılacak olan kapsülün vidalarını ise İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan sıktı. 15 Temmuz Gazisi Mehmet Yaman’ın eşi Dilek Yaman, yaptığı konuşmasında “Bize bu değeri verdiği için İzmit Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’a teşekkür ediyoruz. Eşimle gurur duyuyorum, yine olsa yine aynı şeyi yaparız” dedi.

O GECE ANLATILIYOR

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Anıt Parkı’nda, vatanı için gözünü kırpmadan canlarını fedan edenlerin isimlerinin yanı sıra darbe girişimi gecesi yaşananların anlatıldığı rölyefler yer alıyor. Anıt parkta, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananları anlatan rölyefler, 15 adet insan figürlerinden oluşan, dua eden, bebek, çocuk heykeli, 3 adet demokrasiyi,  görev şehitlerini anlatan anıt, sembolik olarak 15 Temmuz şehitler köprüsü (İstanbul Boğaziçi Köprüsü), süs havuzu, çocuk oyun alanı, yeşil alanlar ile oturma alanları yer alıyor.

ANITLAR YÜKSEK KURULU’NA TESLİM EDİLDİ

Türkiye’de ilk kez yapılan bir uygulama olan kapsülde Başkan Doğan’ın park açılışındaki konuşması da yer alıyor. Kapsülün içeriğinde, şehitlerimize ait materyal ve hayat öyküleri, gazilerimize ait kahramanlık hikayleri ve materyaller,15 temmuz süreci ve kronolojik sunum, dönemin cumhurbaşkanı ve sürecin lideri olarak sayın Cumhurbaşkanımızın milleti sokağa davetinin video kaydı, devlet kanalı TRT’de darbe bildirisinin okutulması, basın görüntüleri ve mobese kayıtları yer alıyor. Zaman Kapsülü için Gelecekten Gelenler Bilim ve Teknoloji Derneği de ürünlerin elde edilmesine katkı sağladılar. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan tarafından zaman kapsülünün kapağı 15 Temmuz 2067 tarihinde açılmak üzere Anıtlar Yüksek Kurulu’na teslim edildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.