DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ALLAH KİMSEYİ SAVAŞLA SINAMASIN

ALLAH KİMSEYİ SAVAŞLA SINAMASIN

Kıbrıs Barış Harekatı’nı Gazilerden dinledik

20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. Yıldönümünde Kıbrıs’ta savaşan Gazilerimizden savaş anılarını dinledik. Gaziler Kıbrıs Barış Harekatında zaferin zorlu şartlarda elde edil yaşadıklarını ve kazandıkları zafer ile ilgili düşüncelerini aldık.

Dörtyıldız, “Kıbrıs Barış Harekâtında 19 ayda yaşadığımızı görmeyen yaşamayan bilemez anlayamaz”

Gazi Münür Dörtyıldız, “ Kıbrıs Barış Harekâtı’nda tam 19 ay savaşın içinde kaldım. Daha 27 günlük askerdim kendimi biranda savaşın ortasında buldum. Savaşa girdiğimde bir künyem bile yoktu. Eğer şehit olursak Türk olduğumuz belli olsun diye göğsümüzün üstüne bir hilal uğruna dövmesini yaptık. Savaşta kolumdan kasatura ile sağ baldırımdan havan şarapnel parçasıyla yaralandım ama yinede savaşı bırakmadık. Nasıl bırakabilirdik ki orda insanların hepsi bütün umutlarını bize bağlamışlardı. Çok şükür ki savaşın sonunda Kıbrıs Türklerini yaşadıkları zulümden kurtardık. Savaş sırasında Kıbrıs’ta yaşayan Türk aileleri bizi el üstünde tutuyorlar. Köylerine gittiğimiz zaman mevcut malzemeleri ile en iyi hizmeti sunuyorlardı. O zaman çocuk olan Kıbrıslı Türklerle hala görüşüyorum ve hala bize olan şükranlarını iletiyorlar. O günleri yaşayan Kıbrıslılar bize çok değer veriyorlar ve sayıyorlar. Çünkü biz o savaş sırasında sadece onların topraklarını değil namuslarını, iffetlerini ve en önemlisi canlarını kurtardık. Bu nedenle Kıbrıslı Türkler için çok ayrı bir yerimiz var. Kıbrıs barış Harekatı’nda tam 1576 isimsiz kahramanımız şehit oldu. Kayıtlı olarakta 497 şehidimiz var. Eğer bende o savaş sırasında şehit olsaydım o isimsiz kahramanlar arasında yer alacaktım. Çünkü savaş sırasında ne bir künyem vardı nede bir kaydım. Bizi savaşın ortasında öylece bırakmışlardı. Kıbrıs barış harekatında 19 ayda yaşadığımızı görmeyen yaşamayan bilemez anlayamaz. Biz orda canlı canlı gömülmüş toplu mezarlar, kaçırılıp tecavüz edilip öldürülmüş kadın cesetlerinin ve rehin alınarak işkencelerle öldürülmüş insanlar için savaştık ve bu zaferi öyle kazandık” dedi.

Özcan, “Türk askerine yakışır onur ve vakarla görevimizi yaparak döndük”

Gazi Yaşar Özcan, “1974 yılında Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak, onları büyük zalimden kurtarmak ve adadaki yaşamın normale dönmesi için Başbakan Bülent Ecevit’in dediği gibi Türklere olduğu kadar Rumlara da barış ve huzur getirmek için yapmış olduğumuz harekata Türk askerine yakışır onur ve vakarla görevimizi yaparak döndük. Başarımızdan dolayı ve yapmış olduğumuz işin önemi 43 yıl geçmesine rağmen hala onur ve gurur duyuyorum” dedi.

Birgin, “Allah hiçbir zaman böyle büyük savaşları yaşatmasın”

Gazi Nurettin Birgin, “Bizim Türk askeri olarak Kore’de yaptığımız cesaretin bir madalyası olarak Dünya’ya gösterilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatı adından da söylendiği gibi Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak ve onların yaşamlarını düzeltmek için ve yurtlarını kurtarmak için yapılmış bir savaştır. Ne kadar Barış Harekatı dense de büyük bir savaşın ortasındaydık. Çok şükür zaferle döndük ve Türkün ölmediğini tüm dünyaya gösterdik. Kıbrıs’a ve Yunanistan’a barış getirdik. Türkiye genelinde tescilli olarak 497 şehidimiz var. Bunların haricinde 1000-1500’e yakın isimsiz şehidimiz var. Allah hepsinin mekanlarını cennet eylesin. Allah hiçbir zaman böyle büyük savaşları yaşatmasın. Adaya gittiğimiz zaman yemyeşil bir adaydı ama 3 ay kesin olarak bütün adanın yandığını gördük. Bunun için Allah kimseye savaşla imtihan etmesin” dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.