DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Çavdar’dan vatandaşlara altın öğütler BOL BOL SIVI TÜKETİLMELİ

Çavdar’dan vatandaşlara altın öğütler  BOL BOL SIVI TÜKETİLMELİ
03.07.2017
1.315
A+
A-

Çavdar’dan vatandaşlara altın öğütler

BOL BOL SIVI TÜKETİLMELİ

Hava sıcaklıklarının 40 derece ve üstüne çıktığı bu sıcak yaz günlerinde Gölcüklü vatandaşların özellikle çocuk, yaşlı ve hamilelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Kaymakamlık binası giriş katında hizmet veren Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Salih Çavdar Gölcüklü vatandaşların sıcak havalarda nasıl önlemler alınabileceği konusunda bilgiler verdi.

Evden çıkmadan en az 10 faktör güneş kremi sürülmeli

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Salih Çavdar, “ Son yılların en sıcak yazını yaşıyoruz ve tüm vatandaşların bu sıcak yaz günlerinde dikkatli olmalarını önemle bildirmek istiyorum. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamile bayanların ve özellikle tansiyon hastalarının daha çok dikkatli olması gerekmektedir. Gündüz sıcaklığının 40 derece olduğu hissedilenin 45-46 derece olduğu günlerde özellikle saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Eğer çıkılacaksa da mümkün oldukça gölgede zaman geçirmeye dikkat etmek gerekiyor. Dışarı çıkarken vatandaşlarımızın özellikle cildi hassas olan vatandaşlarımızın en az 10 faktör güneş kremi sürerek dışarı çıkmalarını tavsiye ediyoruz. Güneş kremi sadece deniz kenarında değil günlük hayatımızda da mutlaka kullanmamız gereken bir ürün aslında. Evden çıkmadan öce en az 10 faktör kullanılacak olan güneş kremi güneşin zararlı ışınlarını engellemiş olacaktır. Öyle çok faktörlü güneş kremlerine de gerek yok asıl etkili olan 10 faktörlü güneş kremleridir. Vatandaşlarımızın öyle çok paralarda harcamalarına gerek yok.

Dar giysilerden uzak durulmalı ve bol sıvı tüketilmesi

Bu havalarda özellikle dar giysilerden kaçınmak gerekiyor. Dar giysiler insanların sıcak günlerde daha çok bunalmalarına neden olacaktır. Vücut fazla hava almadığı için ve kan dolaşımını yavaşlattığı için vatandaşlarımız sıcaklardan daha çok etkilenecektir ve bunalmasına neden olacaktır. Vatandaşlara ince ve bol giysiler ve özellikle açık renk kıyafetler giymeye dikkat etmeleri gerekiyor. Sıcak havalarda en çok uyardığımız konu vatandaşlarımızın bol sıvı tüketmeleri gerektiği oluyor. Bu içecekler içinde en önemlisi su tabiki, suyun haricinde meyve suları, ayran, ev yapımı limonata, çorba ve yaz meyveleri ile bu sıvı ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Bu havalarda en az 2 litre ve üstü sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

“Şemsiye sadece yağmurda kullanılmaz”

Sıcak havalarda vatandaşlarımıza birde şemsiye kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Şemsiye sadece yağmur yağdığında kullanılmaz. Özellikle gündüz saatlerinde kullanılan  şemsiye ile sağlanan gölge yine vatandaşları güneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır. Bir diğer alternatifte vatandaşlarını yine güneşten korunmak için şapka kullanabilirler. Kullanılacak şapkalar ile güneş çarpması önlenebilir.

Ağır yağlı yemeklerden uzak durulması gerekiyor

Bu havalarda vatandaşlarımız ağır protein ve yağlı yemeklerden uzak durması gerekiyor. Daha çok hafif gıdalarla beslenmek gerekiyor. Bu havalarda sıcak çarpmasına ve güneş çarpmasına çok dikkat etmek gerekiyor. Güneşin altında uzun süre durmamak gerekiyor. Uzun süre kalmak zorunda olanlarında bol bol sıvı tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

Deniz kenarındaki vatandaşların daha çok dikkatli olması gerekiyor

Deniz kenarlarında ki vatandaşlarımızın özellikle dikkatli olmaları gerekmektedir. Denize giriyoruz, serinliyoruz bir şey olmaz mantığı yanlış bir mantık. Deniz kenarlarında ki vatandaşlarımızın direk güneş altında değil de şemsiye altında vakit geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Saat 10.00 ile 16.00 arası denize girmek ve direk güneşin altında durmamaları gerekiyor.

Araba içinde kesinlikle bebek ve evcil hayvan bırakılmamalı

Güneşin zararlı ışınlarını önlemek amacıyla güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini de özellikle belirtmek istiyorum.  Yaz günlerinde güneşin altında bırakılan arabaların içerisindeki sıcaklık çok daha fazla olmakta. Araba içinde kesinlikle bebeklerin, çocukların ve evcil hayvanların arabanın içinde kesinlikle bırakılmaması gerekiyor. Kapalı park edilmiş içinde bırakılan bebekler ve evcil hayvanlar da ölümcül olabilecek noktada büyük zararı var. Açık alanlar kadar kapalı alanlarda çok önemli mutlaka bulundukları yeri iyi havalandırmaları gerekiyor. Temiz hava sirkülasyonu mutlaka olmalı ve gündüz saatleri eğer imkanları varsa ılık duş almalarını öneriyoruz.

“Postural hipotansiyon hastaları dikkatli olmalı”

Vatandaşların sıcak günlerde uzun süre oturduktan sonra aniden ayağa kalkmalarında gözlerde kararma ve baş dönmesi olabilir. Bunun için vatandaşlarımızın dikkatli kalkmaları gerekmektedir. Özellikle yatan vatandaşlarımızın önce oturur pozisyona geçmeleri ve daha sonrasında dikkatli ve yavaş ayağa kalkmalarını önemle tavsiye ediyorum. Damar genişletici olarak kullanılan vazodilatör türündeki ilaçları kullanan hastalarımızın ve özellikle kalp hastalığı ve tansiyon hastalarının mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalarını tavsiye ederim. Aşırı sıcaklar beyin kanamasına ve felçli kalmalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Postural hipotansiyon şikayeti yaşayan hastaların daha çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bu hastaların daha fazla sıvı özellikle ayran gibi vücut için sağlıklı sıvılar tüketmelerini tavsiye ederim. Bu havalarda asitli içeceklerden uzak durulması gerekiyor” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.