DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

17 AĞUSTOS’U UNUTTURMAYACAĞIZ

17 AĞUSTOS’U UNUTTURMAYACAĞIZ

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman,

18 yıl önce Gölcük merkezli gerçekleşen Asrın felaketinin 18. yılına yaklaşırken, GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman ile konu ile alakalı röportaj yaptık. Başkan Kocaman ve ekibinin Gölcük’te büyük emeklerle kurduğu GESOTİM’in çalışmaları, hedefleri ve ülkemize yararları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaman, 17 Ağustos Asrın Felaketini unutturmayacaklarını, o gece gerçekleştirilecek anma etkinliklerine yoğun katılım sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kocaman, “Doğa her zaman emanetini geri alır”

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, yaptığı açıklamada şu sözleri söyledi: “17 Ağustos 1999 Asrın afetini yaşayan Gölcük’te hisseden değil yaşamış biri olarak o günle bu günü değerlendirmek istiyorum. 17 Ağustos 1999 Asrın afetinde Gölcük gerçekten çaresiz, sıkıntılı, bilgisiz bir gün yaşadı. Gölcük sahipsiz bırakılan ilçeler arasındaydı. İnsanlarımız afete karşı duyarsız ve bilgisizdi. Gerçekten asrın afetiydi bu deprem ve depremin hemen akabinde dünya yardımımıza koştu. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin çok büyük destekleri oldu. Biz enkazların başında bir levye bulamadığımız için ” Beni kurtarın, yardım edin” diyen insanlara el uzatamamanın üzüntüsünü yaşadık. En az 500 kişi civarında vatandaşımızı çaresizlik yüzünden enkazların altından kurtaramadık ve hayatlarını kaybetmelerini izlemek zorunda kaldık. Biz uzunca bir süre depremin merkez üssünün Gölcük olduğunu kabul ettirmek için uğraştık ve sonunda kabul ettirdik” dedi.

GESOTİM’le çok önemli görevlerde bulunduk

Başkan Kocaman, sözlerinin devamında, “Kulağı küpeli ve uzun saçlı gençlerimiz toplum tarafından dışlanırlardı ama o gençlerimiz bütün işlerini güçlerini bırakıp enkaz başına koştular ve günlerce tamamen gönüllü olarak  canla başla çalıştılar. Biz bir metre yanımızdakine elimizi uzatamıyorduk. Müthiş bir paylaşma müthiş bir arkadaşlık ve dostluk vardı. Bütün kin ve kavgalar bitmişti ve büyük bir paylaşım içindeydik. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu katkılar asla unutulmaz. Bizler kadar donanmamızda çok büyük yaralar almışlardı ama 10 binlerce insanımıza Donanma Komutanlığımız gemilerinde ki bütün malzemeleri çıkarmak kaydıyla gece gündüz demeden günde üç öğün yemeğini paylaştı. Buda yetmezmiş gibi Mehmetçiklerimiz o sıcağın altında enkazların başında arama kurtarma ekiplerine yardım ettiler. Enkazdan birçok hayatın kurtulmasına ya da cenazenin çıkartılmasına yardım ettiler. Enkaz başında bekleyen annelerin feryatlarını dinlediler ve yardımcı oldular. Yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerini gördük ve neden bizde böyle bir ekip yok diye düşündük. O gün bize ta Kobe’den eşini hasta yatağında hatta ölüm döşeğindeyken bırakıp gelen insanların canla başla çalışmalarını gördüm.  4-5 kişilik bir ekip olarak gelmişlerdi ama çalışmaları ile birçok canı kurtarmışlardı. Bundan yola çıkarak biz neden böyle bir arama kurtarma ekibi kurmuyoruz dedim. Birde biz bunu yaşadık, bizden sonra yaşayacak insanlara neden el uzatamayalım dedim.

Biz GESOTİM’i tırnaklarımızla kazıyarak kurduk

Biz depremi belleğimize kadar yaşadık ve insanlarımızın da bu konuda bilinçlenmesi için çalışıyoruz. GESOTİM’i sadece depremin yıldönümünde değil herzaman hatırlanmasını istiyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi ve her zaman deprem olacakmış gibi hazır bulunmalıyız. Biz GESOTİM’i tırnaklarımızla kazıyarak kurduk. Ellerimizde ki nasırlar daha duruyor. o zaman bizim gibi bir çok sivil kurtarma ekipleri kuruldu ama bir çoğu tutunamadı. Biz bu teşkilatı kurarken kimseden para almadık ve şu anda olası bir depremde direk müdahale edebilecek bütün malzemelerimiz hazır ve sürekli bakımlarını yapıyoruz ve hazır bekliyoruz. 420 gönüllü GESOTİM ekibimiz var ve acil durumlarda direk müdahale edebilecek 50 kişilik ekibimiz hazır. Bizim asıl orkumuz 99 depreminde hasar alan ama bina sahibinin yıkılmasına izin vermediği ve beli kırılmış ama süslenerek kapatılan evlerimiz bizi korkutuyor. Yeni yapılan binalarımız deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için yeni binalardan korkumuz yok ama eski binalar bizi korkutuyor. Bir diğer korkutan konu ise dere yataklarına yapılan binalar. Doğa her zaman emanetini geri alır, bunu unutmamak lazım. Su yolunu her zaman bulur gider.

Biz bu işi tamamen gönüllü olarak yapıyoruz

Türkiye genelinde deprem konusunda Kızılay, Afad ve ülke genelinde 11 Sivil Savunma Müdürlükleri kuruldu. 11 İlde kurulan ekiplerde yurt dışında bulunmayan tehsisatlarla hazır halde bekliyorlar. Artık olası bir depremde en yakın ekipler yardıma gidecek. Çok büyük bir deprem olmadıktan sonra biz gitmeyeceğiz. Biz bu işi gönüllü olarak yapıyoruz diğer kurumlar gibi herhangi bir maaş yada gelir söz konusu değil. Biz bu işi tamamen gönüllü olarak yapıyoruz ve maaş gözüyle bakmıyoruz.”

Bizler her gün deprem olacakmış gibi gidiyoruz ve eğitimlerimizi tekrarlıyoruz

Geçtiğimiz gün Sayın Kaymakamımız Mustafa Altıntaş GESOTİM binamızı ziyaret etti ve her birimimizi en ince ayrıntısına kadar inceledi. Gölcük’te böyle bir kurumun olduğunu bilmiyormuş ve olduğunu öğrenince duyduğu mutluluğu ve memnuniyeti dile getirdi. Bizlerde kendilerine GESOTİM olarak çalışmalarımızı aktardık. Deprem konusunda hiçbir bilgisi olmadığını ve bu konuda bilinçlenmek istediğini dile getirdi. Bizlerde kendilerine özel olan arama kurtarma kıyafetlerinin olduğunu ilettik. Bizler her gün deprem olacakmış gibi gidiyoruz ve eğitimlerimizi tekrarlıyoruz. Dünyada 100 yıl önce yaşanmış afetlerin bile hala yıldönümleri geldiği zaman büyük bir katılımla törenler düzenleniyor. Birde bize bakıyorum. 17 Ağustos gecesi bir avuç insan ile tören yapılıyor. Biz böyle olmasını istemiyoruz. Biz o gece GESOTİM olarak ekipmanlarımızla orada olacağız ve bütün Gölcüklü vatandaşlarımızı da o gece gerçekleştirilecek anma etkinliklerine davet ediyorum” dedi.

İsim: Serap DURUKAN

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.