10275,75%0,46
39,81% 0,10
46,90% 0,33
4274,45% 0,36
6794,97% -0,20
İlçemiz Yelken sporu ile tanınacak
İlçemizde yeni oluşuma giren ve vatandaşlara Yelken Sporunu tanıtacak olan Gölcük Yelken Kulübü çalışmalarına başladı. Gazetemiz olarak Kocaeli Yelken İl Temsilcisi Haluk Gökden , Gölcük Yelken Kulübü Başkanı Zafer Cebeci ve Antrenör Bülent Moral ile röportaj yaparak, kulübün hedeflerini siz değerli okurlarımıza aktarıyoruz.
Zafer Cebeci kimdir kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?
“1961 Gölcük doğumluyum. Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi’nden mezun olduktan sonra erken yaşta iş hayatına atıldım ve Gölcük Tersanesi’nde işe başladım. 2009’da emekli olduktan sonra ticaret gemilerinde çalıştım. 2 kızım ve 2 torumun var. 2007 yılında kurulan 2008 yılında faaliyete geçen Gölcük Yelken Kulübü’nde son 4 aydır başkanlığını yapıyorum. Gölcük Kavaklı Mahallesi’ne çocuklarımızı ve gençlerimizi temiz ve düzgün bir hayat için sporla buluşturmak istedik. Donanma Kenti Gölcük’te denizle beraber yaşarken denizin parçası yelken sporunu Gölcük Kavaklı halkıyla buluşturmak istedik. Yoğun bir çalışma ile elimizde olmayan kısıtlı imkanlarla bize verilen sözleri tutmadıkları halde kendi çabalarımızla Ağustos ayı itibariyle çalışmalarımıza başladık. ”
Kulüp Başkanlığı yanı sıra aynı zamanda bir yazarsınız bu yöndeki çalışmalarınız konusunda bilgi alabilir miyim?
“Edebiyatı çok seviyorum. kitap okumak benim için bir tutku gibi bir şey ve bende kendi duygu ve düşüncelerimi kağıda aktarmayı çok seviyorum. Şu anda piyasada “KOZA” isminde bir kitabım var. Ayrıca yazılmış ve üzerinde son düzenlemelerini yaptığım bir kitabım daha var. KOZA vatandaşlar tarafından oldukça beğenildi. Çok güzel tepkiler aldım. Bu yeni kitabımda inşallah KOZA kadar beğenilir. ”
Gölcük Yelken Kulübü Antrenörü ve aynı zamanda Yelken Hakemi Bülent Moral’ı biraz yakından tanıya bilir miyiz?
1964 Bilecik doğumluyum. 80 yılından beri Gölcük’te ikamet ediyorum. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda 26 yıl Astsubay olarak görev yaptım. 86 yılından beri yelken sporu ile uğraşıyorum. Üniversite mezunuyum. 96 yılında Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı Spor Akademisi’nde Antrenörlük eğitimi aldım. 97 yılından itibaren Donanma Komutanlığı Yelken Eğitim Tesisleri’nde Amir ve Antrenör olarak görev yaptım. 2005 yılında bölge dışına tayin olduğum için yelken sporundan kopmak zorunda kaldım. 2008 yılı Ağustos ayında emekli olduktan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi yelken Kulübü’nde Antrenörlüğe başladım. 2011 yılında dünyayı gezmek için sivil gemilerde 4 yıl kaptanlık yaptım. 2016 yılı itibariyle Gölcük Yelken Kulübü’nde ücretsiz ve gönüllü olarak antrenörlük yapmaya başladım. Bu arada Kocaeli İl Hakemi olarak il bazında Uluslararası bazda dünya şampiyonalarında hakemlik yaptım.”
Kocaeli Yelken İl Temsilcisi olarak Gölcük Yelken Kulübü hakkında ki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Kocaeli Yelken İl Temsilcisi Harun Gökden, “Gölcük Yelken Kulübü ilk kurulduğu dönemde çok gözde bir kulüptü. Daha sonrasında yönetimlerin boş vermesiyle kulüp atıl duruma düştü. Bu duruma bizim gönlümüz el vermedi. Gölcük gibi denize kıyısı olan ve sporsu potansiyeli olan kentimizde Gölcük Yelken Kulübü’nü yok olmasını istemedik. Faal hale geçmesi için elimizden gelen her türlü yardımı esirgemedik. 2016’nın Ekim ayı ile yıl sonuna kadar bürokratik işlerini hallettiler ve yeniden yönetim oluşturuldu. Zafer başkanımız ve Bülent hocamız gayretleriyle kulübümüzü faal hale getirdiler. Artık beklentimiz Gölcük’te şampiyon sporcuların yetiştiğini görmek” dedi.
Peki bize Gölcük Yelken Kulübü hakkında bilgi verebilir misiniz?
“2007 yılında büyük ideallerle kurulan 2008 yılında aktif faaliyete başlamış olan Gölcük Yelken Kulübü aynı yıl federasyona bağlanarak FEDAL olmuştur. Kısa zamanlarda çevrede ki sanayiler ve işletmelerle güzel ilişki kurmuş, yerel yönetimle bağını güçlendirmiştir. Şu anda elinde mevcut olan malzemeleri o dönem geliştirdiği ilişkilerle elde etmiştir. Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç’un bizzat ilgilenerek ve Ford Otosan yöneticilerine verdiği talimat ile Kavaklı Sahili’ne yapılmak üzere bir proje çizdirmiş ama sahil kullanımıyla alakalı bürokratik problemlerden dolayı proje hayata geçirilemedi ve aynı proje Ford Otosan bahçesine Kültür Merkezi ve Sosyal Tesis olarak hayata geçirilmiştir. o zamandan beri kulüp bir daha ivme kazanamamış ve 2010 yılından itibaren pasif duruma geçmiştir. Başlıca sorun olarak kulübün konumlandırılması için yerin olmaması, maddi kaynaktan dolayı da 2. kademe bir antrenörün temin edilememesi kulüp adına tamamen durağan hale geçmesine neden olmuştur.”
Peki çözüm olarak nasıl bir yol izliyorsunuz?
2016 yılında yeni seçilen Gölcük yelken Kulübü Başkanı Gürsel Büyük ve Yönetimi ilk olarak kulübün kapanmasını önledi ve elde bulunan varlıkların korunmasını muhafaza edilmesini sağladı. Eski sporcuların dağılmasını önledi. Aynı yıl antrenör arayışına başladı. Fakat istenilen yüksek ücretlerden dolayı antrenör tutma gibi bir olay gerçekleşemedi. Kocaeli Yelken İl Temsilcisi Sayın Harun Gökden kulüp başkanına antrenör olarak Bülent Moral’ı tavsiye etti. Ön görüşmede cüzzi bir ücretle anlaşma sağlandı fakat kulüp geliri hiç olmadığından dolayı hiç bir ücret ödenmeden ikili ilişkilerden dolayı Bülent Moral ile çalışmaya devam ediyoruz. Bu arada hayat Kimya ile yapılan görüşmeler sonucunda kulüp yöneticilerimizden Komador Rasim Zülfigaroğlu Hayat Kimya’dan hayat Kimya personeli çocuklarına verilecek eğitim karşılığında bir adet konteynırı ofis amaçlı kullanmak amacıyla Gölcük Yelken Kulübü’ne bağışlamıştır. Bunun haricinde hafta sonları Hayat Kimya personeli çocuklarına hafta içi de Gölcük halkına yelken eğitimi verilmektedir. Amacımız bu ilişkileri geliştirip büyütmek ve yaygınlaştırıp başlangıç ivmesini yeniden yakalamaktır. Fors Otosan Fabrikası’nın geleneksel olarak yapılan Eylül ayı yelken yarışlarını Gölcük Yelken Kulübü’nün yapması üzere anlaşma aşamasındayız. Eğer bu anlaşma sağlanırsa Gölcük Yelken Kulübü Gölcük’te ki eski değerini kazanacaktır diye düşünüyoruz.”
Eğitimler ve ücret konusunda bilgi alabilir miyim?
Gölcük Yelken Kulübü’nde hafta sonları Hayat Kimya personeli çocuklarına tam gün toplamda 10 gün nazari eğitim 5 gün denizde teorik eğitim olmak üzere 15 gün süren eğitim takvimimizde hafta içi Gölcük Halkına 5 gün toplamda 15 gün eğitim vermekteyiz. Bu arada tüm eğitimler safhasında hafta içi ve hafta sonu kursunu bitiren tüm sporcularla deniz eğitimlerimiz devam etmektedir. Bu arada yetişkinler için Liman Başkanlığı’nın yapmış olduğu Amatör Denizci Belgesi ehliyetleri için sınav öncesi hazırlık seminerleri vermekteyiz. Yelken eğitimleri için Hayat Kimya’dan hibe edilen konteynır karşılığında ücret alınmamaktadır. Gölcük halkında eğitimler için 200 Türk Lirası ücret istenmektedir. Bu eğitimler sonucunda Gölcük Yelken Kulübü’nün sporcusu olmayı taahhüt eden, evraklarını tamamlayan, lisans çıkartan, yıl boyunca Gölcük Yelken Kulübü’nün katıldığı yarışmalara katılan sporculardan herhangi bir ücret alınmamaktadır.”
Gölcük Yelken Kulübü’nü geliştirmek için nasıl projeleriniz var.
Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak ve Yönetim Kurulu ile kurula ikili ilişkilerle kulübümüzün ziyaret etmesi sağlanmış ihtiyacımız ola malzeme ve sorunlar kendisine iletilmiş federasyon yönetimi diğer kulüplerin sorunlarıyla beraber ortak bir çalışma yapmış özellikle Kocaeli’nde karşı kıyıda bulunan Yelken Kulüpleri dışında Gölcük kıyısında da daha çok yelken kulübü olması ve Körfez’in yelken dünyası haline gelmesi için ve isim yapması için yer sorununu hukuksal bazda işletim sorununu ve mali sorunları federasyon bazında çözümlemek için çalışmalara başlamıştır. Bizde Gölcük Yelken Kulübü olarak birinci sırada kamu oyunu lehimizde canlı tutmak için çaba gösteriyoruz. Yerel idareyle ve bürokrasi ile ilişkilerimizi sağlıklı kılmaya çalışıyoruz. İkici olarak Kocaeli’nde ki yerel basından Gölcük Haber Gazetesi gibi bize destek vermelerini çalışmalarımızı izlemelerini ve halkla buluşturmalarını istiyoruz. Gölcük Halkının ve Gölcük Yönetimi’nin Gölcük Yelken Kulübü’ne sahip çıkmalarını istiyoruz.”
Haber: Serap DURUKAN