DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Başkan Zeytinoğlu: “İhracatta yüksek performans, artan dış açığı gözden kaçırmamıza yol açmamalı”

Başkan Zeytinoğlu: “İhracatta yüksek performans, artan dış açığı gözden kaçırmamıza yol açmamalı”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin olarak temmuz ayında ihracatta yüzde 28,7’lik artışın sevindirici olduğunu, buna karşın ithalat artışının dış ticaret açığını uyarmasının önlenmesi gereken kronik bir sorun olduğunu söyledi.

Başkan Zeytinoğlu: “Temmuz ayında yüzde 28,7 artışla 12,6 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatı olumlu değerlendiriyoruz. İhracattaki artışın baz etkisinden kaynaklandığını görüyoruz. İthalatımız ise yüzde 45,8 artarak 21,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki artış TL’nin değerlenmesinden kaynaklanıyor. Yükselen ithalat ile artan dış ticaret açığımız cari açığımızı da artıracak. Burada tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum.”

Zeytinoğlu temmuz ayında yüzde 80 artan dış ticaret açığına dikkat çekerek “Temmuz ayında yüzde 80 artarak 8,8 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığımız dikkat çekici boyuta ulaştı. Bu durum ithalat artış hızının, ihracat artış hızından daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. İhracatın ithal girdiye bağımlılığı orta vadede aşılması gereken kronik bir sorun. En çok ithalatı yüzde 62 artış ile hammaddede yapmış olmamızı ise olumlu değerlendiriyoruz.” açıklamasını yaptı.

Yıllık ihracat rakamını değerlendiren KSO Başkanı “12 aylık ihracatımız 151,2 milyar dolara ulaştı. 2014 yılında yakaladığımız rekor ihracat olan 157 milyar dolara ulaşmak için yılın kalanında aylık 3 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

İhracat artışına en fazla katkının temmuz ayında da otomotiv sektöründen geldiğinin altını çizen Zeytinoğlu, “Temmuz ayında otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 43 seviyesinde arttı. İhracata katkı veren tüm firmalarımızı kutluyoruz.” dedi.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.