DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

DASK POLİÇENİZİ ALMAYI UNUTMAYIN

DASK POLİÇENİZİ ALMAYI UNUTMAYIN

Zorunlu Deprem Sigortası ihmal edilmemesi gereken bir konu

17 Ağustos 1999 yılında yaşadığımız ve asrın felaketi olarak adlandırılan Gölcük depremi sonrasında önemi daha da artan Zorunlu Deprem Sigortası DASK hakkında Donanma İş Merkezi’nde hizmet veren Akyol Sigorta’nın sahibi Yasin Akyol’dan bilgi aldık.

Düzenli olarak sigortasını yenileyen ev sahiplerine % 20 indirim yapılıyor

Akyol Sigorta’nın sahibi Yasin Akyol ev sahiplerinin madur olmamaları için Zorunlu Deprem Sigortası konusunda bilinçli olunması gerektiğinin özellikle altını çizdi. Verdiği bilgilerde Yasin Akyol, ” Zorunlu Deprem Sigortası adındanda belli olduğu üzere zorunlu bir sigorta türü, trafik sigortası gibi düşünülebilir. DASK sigortası depremde binanızın yapı maliyetini ödemekle mükellef ve m2’ye göre fiyat belirleniyor ve ödeme o şekilde yapılıyor. Son güncellemeler ile şu anda sigorta poliçesinde m2 birim fiyatımız 1.80 yani 100 m2 bir evi olan ev sahibi ilk anda 180 lira gibi bir ödeme yaparak evini sigortalatmış oluyor. Bir sonra ki yıl poliçesini yenilediği zaman ise % 20 oranda bir indirim yapılıyor ve ödeme tutarı daha da azalmış oluyor. Zorunlu Deprem Sigortası’nın şöyle bir avantajı var. Bundan sonra ki süreçte devlet deprem olduğu zaman yıkılacak binalar için 99 yılında yaşadığımız depremden sonra yapılan kalıcı konutlar gibi tekrar konutlar yapmayacak. Devlet diyor ki ” DASK’ını yaptır, DASK’ın neticesinde sana ödeyeceğim parayla git ev sahibi ol” diyor. Sigorta şirketleri olarak biz aslında aracı durumdayız. Aslında biz tamamiyle devlete giden ve devletin havuzunda birken ve birşey olduğu zaman devletin karşılayacağı bir uygulamanın aracısıyız” dedi.

Banka kredisi biten yada evi eski olan sigortayı önemsemiyor

Yasin Akyol sözlerinin devamında , “Zorunlu Deprem Sigortası evlerini yeni alan vatandaşların zorunlu olarak yaptırmaları gereken bir sigorta, özelliklede banka kredisi ile alınan evlerde bu sigarta zorunlu olarak yapılıyor ama ne yazık ki kredi bittikten sonra yenilenmiyor yada evi daha eski olan vatandaşlarımız da bu bilinç daha tam oturmadı. Ayrıca elektrik, su, doğalgaz açtırmak isteyen abonelerden Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi isteniyor. Bu nedenle birçok vatandaş bir senelik poliçe alıyor ama yeniletmiyor. Ama devletin aldığı karar var ve Zorunlu Deprem Sigortası olmayan ev sahiplerine olası bir depremde artık yardım yapılmayacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını ve Zorunlu Deprem Sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Yasin Akyol ayrıca Zorunlu Deprem Sigortası önemini anlattı                       

Yasin Akyol, ” 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir.

Bu sigorta ile, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından teminat altına alınmış oluyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.