DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

EĞİTİMSİZ GEBE KALMAYACAK

EĞİTİMSİZ GEBE KALMAYACAK

Toplum Sağlığı Merkezi Gebe Eğitim Sınıfı açıldı

Hükümet Konağı giriş katında hizmet veren Toplum Sağlığı Merkezi yeni bir hizmetini daha hizmete soktu. Gebe Eğitim Sınıfı ile artık ilçemizde eğitimsiz gebe kalmayacak.

Açılış programına Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, İl Halk Sağlık Müdürü Faruk Demirhan, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Salih Çavdar ve Toplum Sağlığı Merkezi Personeli katıldı.

Altıntaş, “Gölcük’te böyle yeniliklerin olması bizi çok mutlu ediyor”

Açılışta küçük bir konuşma yapan Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, ” Toplum Sağlığı Merkezi’miz çok güzel bir projeye imza attı ve açmış oldukları olan gebe eğitim sınıfımız ile artık ilçemizde ki bütün anne adaylarımız hamilelik öncesi ve hamilelik süresince tamamen ücretsiz gebelik eğitimi alabilecekler. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı daha gebelik döneminde kontrol altına alarak sağlıklı nesillerin yetişmesi bizim için çok önemli. Gölcük’te böyle yeniliklerin olması bizi çok mutlu ediyor. Açılan gebe eğitim sınıfımız herkese hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Demirhan, “Gölcük’te birçok anne adayımıza gebelik eğitimi vererek bilinçli annelerin oluşmasını sağlayacağız”

İl Halk Sağlık Müdürü Faruk Demirhan, “Gölcük Toplum Sağlığı Merkezi’miz yapmış olduğu yenilikler ile Kocaeli İli içinde önemli bir yer edinen kurumumuz oldu. Bugünde açmış olduğumuz gebe eğitim sınıfımız ile Gölcük’te birçok anne adayımıza gebelik eğitimi vererek bilinçli annelerin oluşmasını sağlayacağız. Yeni açılan birim tüm Gölcüklü anne adaylarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Çavdar, “Tüm Gölcüklü anne adaylarımızı eğitimlere bekliyoruz”

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Salih Çavdar, ”  Gölcük Toplum Sağlığı Merkezi’nde Gebe Bilgilendirme Sınıfı Programı ile; tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla gebe eğitim sınıfımızı açtık. İlçemizde en son alınan bilgiler doğrultusunda 1320 kayıtlı gebemiz ve 2017 yılına ait 2 bin 200 gerçekleşmiş doğumumuz var. Açmış olduğumuz gebe eğitim sınıfı ile ilçemizde daha bilinçli anneler yetiştirmeyi hedefledik. Eğitimlerimiz 3 periyottan oluşacak ve her periyot en az 3 saatlik eğitimlerden oluşacak. Sınıfımızda en an 5 anne adayı ile eğitim vermeyi hedefliyoruz ve eğitimlere baba adayları ve yakınları da katılarak bilgi sahibi olabilecekler. Tüm Gölcüklü anne adaylarımızı eğitimlere bekliyoruz” dedi.

Gebe Eğitim Sınıfının amacı

Açılan gebe eğitim sınıfının amacı ilçemizde bulunan ve gebelik düşünen bayanların gebelik öncesi hazırlık, tüm gebelerin gebelik süresince yaşayabilecekleri sıkıntılar ve alınması gereken önlemler, doğum ve doğum sonrasında ki 42 günlük lohusalık süresine kadar yaşananlar hakkında ve karşılaşılan durumlarla ilgili bilgi verilecek. Anne adaylarına normal doğumun sezeryana oranla daha sağlıklı olduğunu, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemesi konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmıştır. Anne adaylarına gebelik konusunda bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak. Ayrıca eğitimlerde anne adaylarına ilk anne sütü olan Colostrum’um önemi ve doğru emzirme teknikleri ve ilk 6 ay anne sütünün önemi, hangi durumlarda doktor kontrolünde mama takviyesi verilmesi gerektiği ve ek gıdaya geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken durumlar konusunda bilgiler verilecek. Eğitimlerde ayrıca anne adaylarına doğru beslenme, alınması gereken vitamin, mineral, kalori ve protein ihtiyaçları konusunda bilgiler verilecek. Eğitimlerde aynı zamanda çiftlere üreme organları ve sağlıklı cinsellik hakkında bilgi verilecek.

Anne adaylarına gerekli olan bütün bilgiler verilecek

Eğitimlerde anne adaylarına gebelik süresince yaşayabilecekleri sıkıntılar, aciliyet durumlarının eğitimleri verilecek. Hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiği konusunda eğitimler verilecek. Hamilelikte çok sık rastlanan bel sırt ağrıları ve bacaklarda oluşan şişmelerle ilgili nasıl önlemler alınabilir ve yapılanabilir masaj teknikleri konusunda bilgiler verilecek.

Eğitimler 3 periyottan oluşacak

Gebe eğitim sınıfında eğitimler 3’er periyottan oluşan ve günde 1 saat toplamda en az 3 saat olmak üzere eğitim verilmek üzere hazırlandı. Eğitimlere gebe bayanlara eşleri ve aile yakınları da katılabilecek. Eğitimlerden herkesin faydalanması için Aile Hekimleri’nden de destek alınacak ve Aile Hekimlerin takip ettikleri gebeler Toplum Sağlığı Merkezi Gebe Eğitim Birimi’ne aktarılması sağlanacak.

Gebe ve gebeye doğumda eşlik edecek yakınlarına verilecek eğitimlerin konuları

*    Gebelik ve doğumun fizyolojik bir süreç olduğu, fizyolojik ve psikolojik değişikliklerin olabileceği,

*    Gebelik ve doğum sürecinde eş ve yakınının desteğinin önemli olduğu,

*    Doğumun evreleri olan bir süreç olduğu,

*    Doğum ağrısıyla ilaçsız baş etme yöntemleri olduğu,

*    Gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yaşanabilecek sorunlar ve erken tanısı,

*    Gebenin tehlike belirtilerini ve acil durumlarda izlenecek yolu bilmesi,

*    Normal doğumun anne ve bebek açısından yararları,

*    Lohusalık süreci,

* Doğum sonrası kullanılabilen gebeliği önleyici yöntemler ve yeni doğan bakımı konularında bilgilendirmesi hedeflendi.

 Serap DURUKAN

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.