DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

GÖLCÜKLÜ ÇOK PAZARLIKÇI

GÖLCÜKLÜ ÇOK PAZARLIKÇI
28.08.2017
1.279
A+
A-

Kurbanlık satıcıları zarar ettik diyor

GÖLCÜKLÜ ÇOK PAZARLIKÇI

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İhsaniye’de kurulan Kurban pazarındaki hayvan satıcılarını ziyaret ettik. Kurbanlık satışlar hakkında bilgi aldık. Birçoğu Doğu illerinden gelen Kurbanlık satıcıları satışların güzel olduğunu fakat satışlardan hiç kar edemediklerini bütün paraların masraflara gittiğini belirttiler.

Büyükaktepe, “Her sene kurbanlık satışları düşüyor”

İbrahim Büyükaktepe, “Biz kurbanlık koyunlarımızı Konya getirdik. Bizim kurban pazarından en büyük sıkıntımız kurban pazarının yeri değiştiği için Gölcüklü vatandaşlar yerimizi bilmediği için bulamıyor. Bir de gelmek isteyen vatandaşlar için herhangi bir ulaşım olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar. Bizim isteğimiz Gölcük Belediyesi kurban pazarına gelmek isteyen vatandaşlar için otobüs seferi başlatsalar Gölcüklü vatandaşlar buraya daha rahat gelirler ve beklide bizim kurbanlık satışımız daha iyi olur. Bu sene satışlarımız geçen seneye oranla daha düşük gidiyor. Kurbanlık fiyatları bu sene geçen seneye oranla %15’lik bir artış yaşandı. Geçen sene 1000 lire olan bir koyun bu sene 1150-1200’den satıyoruz. Yem fiyatları çok yükseldi, birde koyunların diğer masrafları da eklenince inanın bize hiçbir şey kalmıyor. Kurbanlık koyunlarımız hepsi Konya Akşehir’den getirdik. Bu koyunları getirirken yol masrafımız var, yer için 2000 lira kira verdik, çadır kaplaması için 1000 lira verdik, diğer masrafları da ekleyince toplamda 10 bin lira gibi bir masrafımız oldu. Bu sene 150 koyun getirdim ve daha 40 tanesini satabildim. Her sene kurbanlık satışları düşüyor. Bizde bu nedenle koyun sayımızı azaltmak zorunda kalıyoruz elimizde kalmasın ve birde dönüşte nakliye masrafımız olmasın diye. Geçen sene en çok arife günü ve bayramın birinci günü satılmıştı ve elimde hiç kurbanlık kalmamıştı. Bu senede inşallah bütün kurbanlıklarımı bitiririm” dedi.

Çini, “Vatandaşların çoğu arife gününü ya da bayramın birinci gününü bekliyor”

Murat Çini, “Biz bu sene Van’ın Muradiye İlçesinden 90 tane kurbanlık getirdik. Şu ana kadar kurbanlıklarımızın yarısını sattık. Bunun nedeni de bizim kurbanlıklar diğer kurbanlıklara oranla biraz daha uygun. Biz vatandaşların bütçelerini düşündüğümüz için bu sene kurbanlıklarımızı biraz daha uygun tuttuk. Sonuçta vatandaşlar hem kurban kesmek istiyor hem de bütçesini düşünüyor. Bizde onları düşündüğümüz için daha uygun kurbanlıklar getirmeye çalışıyoruz. Bizim bu sene en büyük sıkıntımız kurban pazarını taş ocaklarından buraya taşıdıkları için vatandaşların çoğu taş ocaklarına gidiyor sonra buraya geliyorlarmış. Belediyenin normalde bu değişikliği anons yapmış olsaydı ya da afişler ile yeni yerimizi haber vermiş olsaydı beklide vatandaşlar bizi daha rahat bulurlardı. Gelenlerin çoğu da kurban pazarına otobüs gelmediği için sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar. En azından kurban bayramına kadar geçici olarak kurban pazarına otobüsler kaldırılsaydı beklide bizim satışlarımız daha fazla olurdu diye düşünüyorum. Sonuçta Karamürsel’de ve Başiskele’de kurban pazarı kurulmadı. Bu nedenle bizim satışlarımızın çok iyi olması gerekirken acaba kurbanlıklarımızın hepsi satılacak mı endişesi ile bekliyoruz. Vatandaşların çoğu arife gününü ya da bayramın birinci gününü bekliyor. Bunun nedeni de son gün gelip daha da fiyat kırdırıp daha uygun fiyata kurbanlık almak” dedi.

Kaya, “Vatandaşlar fiyatı çok aşağı çekiyorlar ve sattığımız fiyatlar bizim masraflarımıza anca yetiyor”

Mehmet Kaya, “Biz bu sene Van’ın Eleşkirt ilçesinden tam 22 tane büyükbaş kurbanlık getirdim. Gölcüklü vatandaşlardan bu sene fazla talep göremedim. Bu sene kurbanlık hayvanlarımın fiyatı 9 binden başlıyor 14 bine kadar yükseliyor. Yani her bütçeye uygun kurbanlığımız var. Bu sene sattığımız kurbanlıkların çoğunu İstanbul’dan gelip aldılar. Şu ana kadar sattığım kurbanlıkların 5 tanesi İstanbul’a satıldı. Gölcük Belediyesi bu sene bizi güzel bir yer ayarlamış bu konuda bir sıkıntımız yok. Bizim asıl sıkıntımız Gölcüklü vatandaşlar kurban pazarına daha çok bakmak için geliyor. Fiyatları soruyorlar, pazarlık bile yapmadan gidiyorlar. Son 5 kurbanlığım kaldı inşallah bayrama kadar onlarda satılır ve bizi bir daha dönüş için nakliye masrafımız çıkmaz. Zaten bu sene kurban pazarından umudumuzu bulamadık. Vatandaşlar fiyatı çok aşağı çekiyorlar ve sattığımız fiyatlar bizim masraflarımıza anca yetiyor. Biz Gölcüklü vatandaşları sırf boş çevirmemek için orta yolu bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Kara, “Benim müşterilerim her sene standart olduğu için müşterilerim hazırdı ve bütün kurbanlıklarımı sattım”

Selahattin Kara, “Ben kurban pazarına her sene Erzurum’dan kurbanlık getiriyorum. Bu sene 20 tane kurbanlık getirdim. Benim müşterilerim her sene standart olduğu için müşterilerim hazırdı ve bütün kurbanlıklarımı sattım. Bu seneki kurbanlık fiyatlarım 7,500 ile 11,500 arasında değişiyordu. Müşterilerimin her sene beni seçmesinin nedeni hem kurbanlık fiyatlarım uygun oluyor hem de benim kurbanlıklarım doğal besleniyorlar. Ben kurbanlıklarıma kesinlikle küspe ve kepek yedirmiyorum. Sadece yarma, arpa, buğday yediririm. Bir de besi yemi kullanıyorum. Bir de benim kurbanlıklarımın yağ oranı çok düşüktür bu da benim kurbanlıklarımın seçilmesine neden oluyor. Bütün kurbanlıklarım sattım ama kurban pazarından gidemiyorum çünkü bütün kurbanlıklarım emaneten bakıyorum ve bayram günü teslim edeceğim” dedi.

Kurt, “Her sene kurbanlık hayvanlarımız değerinin çok ve çok altında satılıyor ve bütün para masraflara gidiyor”

Sulhattin Kurt, “Bu sene Van’ın Erciş ilçesinden tam 29 tane büyük baş kurbanlık getirdim. Bu seneki kurbanlık fiyatlarımız 12 bin ile 15 bin lira arasında değişiyor. Son olarak 4 tane kurbanlık hayvanım kaldı ama Gölcüklü vatandaşlar her sene olduğu gibi bu sene de fiyatları çok aşağı indirerek kurbanlıkları aldılar. Bizim masrafımız çok fazla ve sattıklarımız anca masraflarımıza gidiyor. Bir de Gölcük Belediyesi her sene kurban pazarının yerini değiştiriyor. Her sene beton attırmak zorunda kalıyoruz, yeniden çadır kuruyoruz. Bu sene tam 18 bin lira masraf ettim. Sattığım bütün kurbanlıklar da zaten masraflarıma gitti. Bize hiçbir şey kalmıyor. Biz her ay para kazanan insanlar değiliz. Bütün sene kurbanlık hayvanlarımızı yetiştiriyoruz ve kurban bayramı öncesi satışını yapıyoruz. Her sene kurbanlık hayvanlarımız değerinin çok ve çok altında satılıyor ve bütün para masraflara gidiyor. Kurbanlık alanları da anlıyoruz uygun fiyata kurban kesmek istiyorlar ama bizi de biraz düşünsünler. Bir sonra ki kurban bayramına kadar biz ne yapacağız biraz da bizi düşünsünler” dedi.

Taşdan, “Kurbanlıklara bakmaya gelenler fiyatların çok yüksek olduğunu söylüyor ama bizim çok yüksek masraflarımız oluyor onu hiç düşünmüyorlar”

Mevlüt Taşdan, “Bu sene kurban pazarında en fazla kurbanlık getiren benimdir herhalde. Tam 50 tane kurbanlık getirdim Muş’tan. Bu sene ki kurbanlık fiyatlarım 1000 lira ile 14 bin lira arasında değişiyor. Kurbanlıklara bakmaya gelenler fiyatların çok yüksek olduğunu söylüyor ama bizim çok yüksek masraflarımız oluyor onun hiç düşünmüyorlar. 50 tane hayvanı Muş’tan getirmek kolay değil, geçen sene 1000 lira verdiğimiz yer kirasına bu sene 4 bin lira ödeme yaptım. Çadırıydı yemiydi derken bu sene 40 bin lira masraf yaptım. Sattığım kurbanlıklarım hepsi bu masraflarıma gitti. Daha hiç bana kalan bir para yok ve hala satılmayı bekleyen 12 tan kurbanlığım var. Onlarda satılmazsa bir de dönüş nakliyesi eklenecek, oda ayrı bir masraf çıkartacak bana ve hiç bir şey kazanmadan geçmiş olacak bu kurban bayramı. Kurban pazarına gelen vatandaşların en büyük şikâyeti kurban pazarının yerini bilmedikleri için zorlandıklarını dile getirdiler. Keşke Belediye Gölcük’te anons yaptırarak yerimizi söyleseydi ya da afişler asmış olsalardı bizi daha rahat bulurlardı diye düşünüyorum. Belki de o zaman satışlarımız daha güzel olurdu” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.