DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

HALIDERE TRSM’ DE ÇOK ÖNEMLİ HİZMET

HALIDERE TRSM’ DE ÇOK ÖNEMLİ HİZMET

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesine bağlı hizmet veren Halıdere Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezine başvuran hasta yakınlarına Psiko eğitim ve aile tedavisi verilmeye başlandı. Bu grupların eğitimini veren Uzman Hemşire Betül Kızılırmak’tan “Aile Tedavisi” hakkında bilgi aldık.

Psiko eğitim ve Aile Tedavisi Nedir?

Hastalar ruhsal hastalığın ilk atağını geçirdikten sonra bakım sorumluluğu hazırlıksız olan aileye devredilmekte ve aileler çoğu zaman bakım verme rolünü herhangi bir destek almadan yerine getirmektedirler. Bakım veren haline gelme seçilemez veya planlanamaz bir durumdur. Bu nedenle bu duruma uyum, durum ortaya çıktıktan sonra gerçekleşmektedir. Bakım veren aileler çoğunlukla fiziksel, sosyal, ekonomik ve duygusal alanlarda güçlük yaşarlar. Literatürde bakım verenler de gizli hastalar olarak tanımlanmaktadır. Yaşadıkları stresle etkili bir şekilde baş edemediklerinde hem ruhsal hem de fiziksel sağlık durumları bozulabilir. Bu durum bakım kalitesini düşüreceğinden ruhsal bozukluğu olan yakınlarının da hastalık süreci (prognozu) olumsuz etkilenir. Bu nedenle, ailenin veya bakım verenlerin ortaya çıkabilecek sorunlar ve güçlükler de dahil olmak üzere, kronik ruhsal hastalık hakkında öğrenebilecekleri her şeyi ve yakınlarına yardımcı olmak için yapabilecekleri şeyleri öğrenmeleri önemlidir.

Ne Gibi Faydaları Vardır?

Literatürde sağlık profesyonelleri tarafından verilen psiko eğitimlerin ve kurum desteğinin aile üyelerinin bakım yüklerini azalttığı, yaşanan stresi azalttığı, tükenmişliği önlediği, yakınlarının ruhsal hastalığının gidişatına olumlu katkılar yaptığı ve hem hastanın hem de aile üyelerinin yaşam kalitelerini arttırdığı bildirilmektedir. Psikoeğitim ve Aile Tedavisi Gruplarında Ne tür Çalışmalar Yapılıyor? Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hastanın bakımından birinci derecede sorumlu aile üyelerine yönelik psiko eğitim ve aile tedavisi grupları başlatılmıştır. Bu gruplarda ailelere ruhsal hastalık ve hastalık belirtileri, ilaç yan etkileri, alevlenme belirtileri, ruhsal hastalığı olan bireyle etkili iletişim, stresle baş etme, sosyal haklar ve destek sistemleri, damgalamayı önleme konularında eğitimler verilmektedir. Bu gruplar aynı zamanda ailelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini arttırıp deneyimlerini paylaşmalarını da sağladığından kendi kendini damgalamayı önlemede önemli rol oynamaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.