DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

LOKUM DENEYİ

28.08.2017
1.653
A+
A-

Çocuğunuz olsun olmasın ilginizi çekeceğini düşündüğüm bir deney paylaşacağım sizinle…

1970’te Stanford Üniversitesi psikologlarından Prof. Walter Mischel ilginç bir deney yapıyor. Adı: Marshmallow deneyi. (Marshmallow: Süngerimsi bir şekerleme, lokuma benziyor. Avrupa’da çocuklar onu çok seviyor.)Biz lokum deneyi de diyebiliriz.

   Mischel diyor ki:  “Beynimi kemiren bir soruyla koyuldum yola. 3 kız çocuğumun nasıl geliştiğini anlamak istedim. Bu çığlıklar atan, rahat durmayan çocuklar nasıl irade sahibi, konsantre olabilen, ders çalışan, uslu birer erişkine dönüşüyordu? Bu inanılmaz değişimi anlamak istedim. Ne zaman kendilerini kontrol etmeye başladılar ve nasıl yapıyorlar? Bilimde bu konuda büyük boşluk olduğunu fark ettim.”

 

Prof. Mischel’in Marshmallow deneyi şöyle:

 

Çocuk bir marshmallowun durduğu masanın yanındaki sandalyeye oturtuluyor. Yanında bir de zil var. 10 dakika yalnız bırakılıyor. İki seçeneği var:

 

  1. Hemen zili çal, araştırmacıyı çağır ve marshmallowu ye. Bu seçenekte hiç beklemesine gerek yok. Hemen bir ödül kazanabiliyor.

 

  1. Zili çalma, bekle, araştırmacı süre dolunca içeri girecek ve sana iki marshmallow verecek. Biraz sabredip beklerlersen iki ödül kazanabilirsin. Üstelik beklemesi gereken süre sadece 15 dakika! Bu süre boyunca da testi yapan kişi odayı terk ediyor, çocuğu ödülle baş başa bırakıyor. Ödül ne mi? Bazen bir marshmallow, bazen bir küçük kurabiye…

Bu durumda çocuklar nasıl davranmış?

Bazı çocuklar ödüle dokunmamak için elleriyle gözlerini kapamışlar ve başlarını çevirmişler. Bazıları masayı tekmelemeye başlamış. Bazıları ödüllerle küçük birer oyuncak gibi dokunarak oynamaya başlamış. Bazıları ise araştırmacılar odadan çıkar çıkmaz marshmallowları hemen ağızlarına atıp, hızlı hızlı yemişler.

 

Deneye 4-6 yaş arası  600 çocuk katılmış. Bunlardan yalnız küçük bir azınlık hemen yemiş ödülü… Yemeden beklemeyi başaranlardan da sadece üçte biri ikinci ödülü alabilecekleri kadar beklemeyi başarmış.

 

İlerleyen zamanlarda Mischel deneye katılan çocukların durumunu merak ediyor.

 

İradesi yüksek çocukların başarılı bir biçimde geliştiklerini saptıyor. Daha iyi konsantre olabilen, daha akıllı, kendi kendine yetebilen, özgüveni yüksek, kendi kararlarını kendisi verebilen çocuklar bunlar… Stres altındayken bile güçlüler.

TESTE KATILIP ÖDÜLÜ BEKLEYEBİLEN ÇOCUK HAYATTA DAHA BAŞARILI OLUYOR

Lokum direnci, bir teoriden daha fazlasıdır ; bir yaşam biçimdir. Mesleğiniz, kişisel mutluluk tanımınız veya ideal kişisel ilişki anlayışınız ne olursa olsun lokumlara direnmek size başarı getirecektir.

 

Yaşamınızı olumlu yönde değiştirebilmek için LOKUMU HEMEN YEMEYİN !!!

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyor ;  Bu topraklarda Ay Yıldız’lı bayrağımız altında özgürce yaşamamızı kanları ve canları pahasına sağlayan başta Cumhuriyeti’mizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi hürmet, minnet ve şükranla anıyorum…

 

Sevgiyle kalın…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
31 Aralık 2018
1 Ocak 2024
17 Kasım 2023
8 Mayıs 2023
20 Aralık 2021
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.