DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

O GÜNLERİ ASLA UNUTMADIK

O GÜNLERİ ASLA UNUTMADIK

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 17 Ağustos 199 Asrın Felaketinin 18. Yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması yayınladı.

Vekil Hürriyet, “Tam 18 yıl önce bugün Kocaeli’de meydana gelen ve Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilen 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde, devletin resmi rakamlarına göre 17 bin 480 insan yaşamını kaybetti. 45 saniye içinde on binlerce insanı betona gömen deprem sadece konutları yıkmakla kalmadı, insanların hayatlarını da parçaladı.”

“Beton kalıntıların altında nice canlar yitip giderken; “İçeride kimse var mı?” soruları kalplerimizi dağladı. Bina yıkıntıları altından çıkarılan cansız bedenler için buz pateni pisti morg olarak kullanıldığı pek çok kimliği belirsiz cansız beden sahibini bekledi. Depremden kurtulanlar, çöken yan apartmanlarının altında kalan komşularının inlemelerini dinlemek zorunda kaldı. Elektrik ve doğalgaz kesildi, telefonlar sustu, sular akmadı. Milyonlarca insanın dünyayla bağı kesildi. On binlerce insan Kızılay’ın küflü çadırlarında kaldı. “

FAY HATLARI, PAY HATLARINA DÖNÜŞTÜ

“Yerel yönetimler aradan geçen yıllarla birlikte kente yaptıkları makyaj sayesinde halka depremi unutturmaya çalıştı. Bu süre zarfı içerisinde yapılaşma depreme göre değil, rantın arttırılmasına ve yandaşa aktarılmasına yönelik gerçekleşti. Türkiye’yi dört bir yanını saran fay hatları, pay hatlarına dönüştü.”

HASARLI BİNALARDA OTURMAYA DEVAM EDİYORLAR

“Marmara Bölgesinde ve özellikle İstanbul-Kocaeli arasında büyük bir deprem bekleniyor. Büyük bir bunu ispatlayabilmek için medyum olmak gerekmiyor. Kocaeli’de yaşanan Gölcük Depremi’nden sonra ders alınmadığı da ortadadır. İnsanlar halen daha hasarlı binalarda oturuyor ya da kiraya vererek nakdi kazanımlarını düşünüyor. Buna göz yuman yetkililerin 17 Ağustos’tan ders almadıkları gayet nettir.”

KOCAELİ’DE 181 BİN DASK’SIZ KONUT BULUNUYOR

“Zorunlu Deprem Sigortası oranı Düzce’de yüzde 80’lere ulaşırken, bu oran 17 Ağustos depreminin merkezi olan Kocaeli’de ise yüzde 56’dır. Kocaeli’de bulunan 421 bin 370 konutun 239 bin 559’u sigortalıyken, 181 bin 811 konut ise henüz DASK’ın yanına bile uğramamıştır. Üstelik; elektrik, su ve doğalgaz gibi kamu hizmetlerinin abonelik işlemlerinde DASK poliçesi şartı aranırken bu 181 bin 811 konuta elekrik, su ve doğalgaz nasıl bağlanmıştır. Yerel yönetimler bunun takibini neden yapmamıştır, anlamak mümkün değildir.”

YENİ DEPREM FELAKET OLACAK

“Türkiye’de yürütülen deprem politikası yetersizdir ve bu politikalarla pay hatlarına verilen değerin insan hayatına verilen değerden daha üstün olduğunu görebiliyoruz. Ne yazık ki, bunun faturası gelecek olan depremle çıkacak, binalar yıkılacak ve binlerce insan hayatından olacak. Bu vahim tablo ile tekrar karşılaşmamak için, hükümetin bir an evvel sağlam adımlar atması gerektiğini ifade ediyor ve bu konuda biz muhalefet partisi olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz. Hiçbir politika insan hayatından daha değerli değildir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.