DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

YÜZLERCE ÜYE İŞÇİLERDEN TEŞEKKÜR

YÜZLERCE ÜYE İŞÇİLERDEN TEŞEKKÜR
24.08.2017
897
A+
A-

26.Dönem Toplu İş Sözleşmesinde mutlu son

YÜZLERCE ÜYE İŞÇİLERDEN TEŞEKKÜR

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Turhan Yıldız ve Yönetimi 26. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesinde yapılan düzenlemeler konusunda müjdeyi sendika üyesi işçilere verdi. Yüzlerce sendika üyesi işçi dün sendika binasında Başkan Yıldız ve Yönetimini ziyaret ederek, teşekkürlerini dile getirdiler.

Üye işçilerden Başkan Yıldız’a ve emeği geçen herkese teşekkür

Yüzlerce sendika üyesi işçiler ziyaretlerinde Başkan Yıldız’a, Yönetimine ve bu süreçte emek veren herkese teşekkürlerini dile getirdi. İşçiler ayrıca Başkan Yıldız’a çiçek takdiminde bulundu.

Yıldız, ‘Yeni düzenlemeler siz değerli üyelerimize hayırlı olsun’

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Turhan Yıldız, gerçekleşen programda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Değerli arkadaşlarım bugün buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde yapılan düzenlemeler konusunda bugün sizi bilgilendirmek istiyor, toplu sözleşmeden elde ettiğimiz kazançları size anlatmak istiyorum. Arkadaşlar Yüzde 7,5 hiç azımsanmayacak bir rakam. 26. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesinde yapılan düzenlemeler siz değerli sendika üyelerimize hayırlı olsun.

Yapılan düzenlemeler;

Toplu İş Sözleşmemizin “İŞVERENİN İŞİ VE İŞYERİNİ İDARE YETKİSİ” başlıklı 14. Maddesinde yer alan “Amirlerin özel yasalardaki yetkileri saklıdır.” hükmü toplu iş sözleşmemizden çıkartıldı.

Toplu iş sözleşmemize 30 yıl önce 1 Mart 1987 tarihli 11. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi ile giren bu hükmün toplu iş sözleşmemizden çıkartılmasıyla işçilere verilen emirlerde ve cezalarda sadece toplu iş sözleşmemiz ve İş Kanunu hükümlerinin uygulanacağı açık olarak belirtildi.

“İŞVERENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ” başlıklı 15. Maddeye “Çalışan engellilerin karşılaşabileceği engel ve güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik istihdam süreçlerindeki önlemler alınır.” Hükmü ile işverene, engelli üyelerimizin çalışma ortamlarının düzeltilmesi husunda yükümlülük getirilmiştir.

Toplu iş sözleşmemizin “ULUSAL BAYRAM, GENEL, HAFTA VE AKDİ TATİL GÜNLERİ” başlıklı 31. Maddesinde yer alan “394 sayılı Hafta Tatili Kanunu” ibaresi bu kanun yürülükten kaldırıldığı için toplu iş sözleşmesi metninden çıkartıldı.

Maddede yapılan değişiklikle bu kanuna atıf yapılan hükümler toplu iş sözleşmemizden tamamıyla çıkartıldı.

“İŞÇİNİN İŞYERİ VE MESLEK DEĞİŞİKLİĞİ” başlıklı 36. Maddesinde yer alan işveren vekilinin ihtiyaç olması halinde işçiyi mesleğinde  veya yakın başka işlerde çalıştırabilmesi için YAZILI ONAY şartı getirildi.

Ayrıca, yeni işinde azami 1 yıla kadar çalışan işçinin bu süre sonunda ihtiyaç duyulması halinde yeni işine geçirilmesi yada eski işine iade edilmesi zorunluluğu getirildi.Ülkemizin 15 Temmuz 2016’da yaşadığı darbe kalkışması sonrasında içinde bulunduğu durum ve jeopolitik konumu dikkate alınarak, savaş, seferberlik/olağanüstü hal dönemi ve sınır ötesi askeri operasyonlar halinde işçinin başka bir ilde geçici olarak görevlendirilmesinde yer alan 120 günlük süre sınırlaması kaldırıldı.

Sendikamızca başka ilde görevlendirmelerde yer alan 120 günden fazla yapılan görevlendirmeler için yorum davası açılmış, ancak yapılan yargılama sonucunda Mahkeme bu görevlendirmelerin işçinin yaptığı işin gereği olduğu hükmüne karar vermişti ve 120 günden fazla görevlendirmelerin yapılabileceğine hükmetmiştir.

Toplu İş Sözleşmemizin “İŞÇİNİN NAKİL İSTEĞİ” başlıklı 37. Maddesinin yazılımı yeniden yapılarak; sağlık, can güvenliği ve zorunlu atamaya tabi kamu görevlisi eşin atanması ile işe giriş tarihinden sonra ortaya çıkan başka bir olağanüstü durum hâlinde işçinin nakil talep edebilmesi hükmü getirilerek nakil taleplerinin nasıl yapılacağı madde metnine açık olarak yazıldı.

Yapılan değişiklikle yıllardır kanayan bir yara haline gelen ve çeşitli sebeplerle nakil talepleri yerine getirilmeyen üyelerimizin nakillerinin tamamıyla objektif kurallara dayalı olarak yapılabilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Toplu İş Sözleşmemizin “NAKDEN TALTİF” başlıklı 49. Maddesine eklenen hükümle Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda çalışan üyelerimizin nakden taltif alabilmesi için “genel kolluk kuvvetlerinin asayiş” etkinliğini artırması hükmü madde metnine eklendi.

“PRİMLER” başlıklı 52. Maddenin (b) fıkrasındaki yabancı dil primi uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacak ve hiçbir hak kaybı oluşturmayacak şekilde yeniden yazıldı.

Ayrıca aynı maddenin (e) fıkrasındaki vardiyalı çalışmayı destekleme primi uygulamasında 6. Gün ödenen %35 prime ek olarak, işçinin çalıştığı vardiya postasının öne alınarak değiştirilmesi nedeniyle 7’nci gün içerisinde çalıştırılmak zorunda kalınması halinde bu primin ve ek olarak kendi saat ücretininde (% 135) ödenmesi hükmü getirildi.

Toplu sözleşmemizin “İŞÇİ İDARECİLERİ VE GÖREVLERİ” başlıklı 59. Maddesinin (a) ve (b) fıkralarında yer alan “Şef” ve “Kısım Şefi” ibareleri metinden çıkartıldı. İşyerlerimizdeki sivilleşmeye yönelik olarak “İşçinin atandığı ve görevlendirildiği kadronun unvanını kullanır” ibaresi getirilerek, gerektiğinde işçilerin işveren vekili olarak dahi görevlendirilebilmesinin önü açıldı.

Uluslararası spor yarışmalarında Türkiye’yi Milli Sporcu ve Hakem olarak temsil eden işçilere müsabaka süreleri boyunca ücretli izi verilmesi hükmü getirildi.

Vardiyalı çalışanların 7. Gün mesai ücret mağduriyetleri giderildi.

2013 Toplu İş Sözleşmesinde askerde olup, yüksekokul bitirip, eksik derece alanların mağduriyetleri giderildi.

1 Mart 2013’ten sonra işe giren herkese 1 ücret derecesi verildi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.