DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ADSM’den sağlıklı ağız ve diş bakımında önemli bilgiler

ADSM’den sağlıklı ağız ve diş bakımında önemli bilgiler
08.09.2017
3.611
A+
A-

ADSM’den sağlıklı ağız ve diş bakımında önemli bilgiler

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nin bir konu olarak hizmet veren Gölcük Ağız ve Diş sağlığı Merkezi Diş hekimlerinden Aylin Uzunca ağız ve diş bakımındaki püf noktaları hakkında bilgi verdi.

Gölcük Ağız ve Diş sağlığı Merkezi Diş Hekimi Aylin Uzunca verdiği bilgilerde ağız bakımının amacını, diş fırçalama kurallarını, diş ipi kullanımını ve faydalarını, SABİT(Kron köprü ) Protez Nasıl Temizlenmeli konularıyla ilgili bilgi verdi.

Ağız Bakımının Amacı

Gölcük Ağız ve Diş sağlığı Merkezi Diş Hekimi Aylin Uzunca, “Ağız bakımının en bilinen amacı diş çürüklerinin önlenmesidir. Ancak ağızda meydana gelebilecek tek problem diş çürümesi değildir. Ağız içerisinde bakteri kaynaklı oluşumlar, diş eti iltihaplanması veya çene kemiğinin erimesi gibi onlarca problem görülebilir. Bu tarz problemlerin tamamına yakını iyi bir bakım ile önlenebilir şeylerdir. O yüzden ağız bakımı çok büyük önem taşımaktadır. Ağız bakımına dikkat etmek ve ağız içinde görülecek problemden korunmak isteyenler diş fırçalayarak başlayabilirler. Diş fırçalamak yalnızca mekanik değil kimyasal bir bakım da sağlar. Zira fırçalama esnasında kullanılan macun hem diş yapısını güçlendirir hem de diş etlerini korur.

Diş Fırçalama Kuralları

– Kesinlikle yatay (sağa sola) hareketlerle fırçalama yapılmamalıdır. Bu tip yanlış fırçalama diş eti çekilmesine sebep olacaktır.

– Diş fırçası kesinlikle kuru olmalıdır, ıslatılmamalıdır.

– Diş plağının yapışkan ve ıslak bir yapısı vardır. Fırçanın kuru olmasının amacı bu yapıyı diş yüzeyinden kazımaktır eğer fırça ıslak olursa sadece plağın yüzeyinde kayacaktır ve plağı temizleyemeyecektir.

– Dişler sırasıyla fırçalanmalıdır. Böylece hiçbir diş unutulmayacaktır.

– Diş fırçası her dişin her yüzeyine en az beş altı kez temas etmelidir.

– Dişlerin iç tarafları unutulmamalıdır.

– Diş fırçalamaya yeterince vakit ayrılmalıdır. (en az 2-3 dakika)

– Fırçalama diş etinden dişe doğru olmalıdır yani üst çenede aşağı doğru, alt çenede ise yukarı doğru olmalıdır.

– Bütün diş yüzeyleri bittikten sonra dişlerin çiğneyici yüzeyleri de fırçalanmalıdır.

– Dişlerimizi fırçalama işlemi bittikten sonra mutlaka dil de fırçalanmalıdır.

Diş İpi Kullanımı ve faydaları

– Diş fırçası dişlerin bütün yüzeylerine ulaşamamaktadır. Yan yana olan dişlerin birbirine bakan yüzeylerinde plak birikimi devam edeceğinden bu bölgelerde diş ipi kullanmak gereklidir.

– Diş ipi kullanırken diş etlerine zarar vermemeye çok özen gösterilmelidir. Diş ipi günde en az 1 kere kullanılmalıdır. Diş ipi iki elin orta parmaklarına sarılır ve işaret parmaklarıyla dişlerin arasına geçirilerek diş yüzeyine yaslanır. Diş ipinin diş yüzeyine bir iki kez temas etmesi yeterlidir.

– Diş ipiyle diş etine kesinlikle baskı yapılmamasıdır. Diş ipi kullanım esnasında sürekli olarak dişe temas sağlanmalıdır.

– Özellikle çapraşık diş yapısı olan kişilerde diş ipi kullanımı önemle tavsiye edilmektedir.

Ağız Gargaraları

– Ağız gargaraları ulaşılması güç yerlere ulaşımda çok etkili ve pratiktir.

– Plağın oluşmasını önleyen ve bakterilerin ölmesini sağlayan etkileri vardır.

– Ağız gargaralar fırçalama sonrasında kullanılmalıdır.

– 30 saniye süreyle ağızda dolaştırılır ve gargaradan sonra bir süre hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Böylece gargaranın antibakteriyel etkisi uzun bir süreye yayılmış olur.

SABİT(Kron köprü ) Protez Nasıl Temizlenir?

Diş eksikliklerini giderme amacıyla en sık kullanılan yöntem sabit protezler yapmaktır. Sabit protez, estetik görüntü ve kolay kullanım gibi olumlu özellikle taşıyan bir protez diş modelidir. Ancak bu protez dişlerin bakımı ve temizliği oldukça zordur. Sabit protezini ve çevresini temiz tutmak isteyenler fırçalama işleminden sonra köprü altını temizleyen diş ipleri kullanmalıdır. Bunun yanı sıra protez ile sağlam diş arasında kalan bölge de diş ipi veya arayüz fırçası ile temizlenmelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.