DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

DÜŞÜRE, DÜŞÜRE YOK EDECEKLER

DÜŞÜRE, DÜŞÜRE YOK EDECEKLER

Sağlık çalışanlarına ödenen Ek Ödeme “Döner Sermaye “oranlarının düşürülmesi hakkın da yapılan yeni düzenlemeye Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, Şube Başkan Yardımcı Şengül Çakmak ile birlikte şubede basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme “Döner Sermaye Dağıtımı” Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklik yapmıştır.

Söz konusu düzenleme ile sağlık tesisi bazında % 50 oranından daha düşük bir oran belirleme yetkisi bakanlığına tanınmıştır.Mevcut düzenleme ile hastanenin gelirinden hazine payı, SHÇEK payı ve Bakanlık merkez payı çıkarılmakta, kalan miktarın yüzde 50’si alınarak bu miktar sağlık tesisi katsayısı ile çarpılarak çalışana dağıtılacak döner sermaye oranı belirlenebilmekteydi. Yeni değişiklikle çalışanlara dağıtılacak EK ÖDEME oranı %50 daha düşük olarak belirlenebilecektir.

Bu da çalışana dağıtılabilecek döner sermaye oranın düşmesi, çalışanların gelirlerinin azalması anlamına gelecektir. İdarecilerin gücünden gölgesinden beslenen, malum sendika her zaman olduğu gibi çalışanların umutlarını toplu sözleşme masasın da gündeme getirmeye dahi cesaret edemediği görülmüştür.

2018 ve 2019 yıllarında kamu çalışanlarına yapılacak zam artışları için ağustos ayında Kamu çalışanları adına Hükümet ile toplu sözleşme masasına oturan Malum Sen toplu sözleşme masasında gündeme getirmeyi unuttuğu döner sermaye “EK ÖDEME” oranlarının çalışanlara dağıtım oranlarının artırılmasını, Emekliliğe yansıtılmasını Hükümet ile müzakereye cesaret edememiştir.

Toplu sözleşmenin üzerinden bir ay geçmeden çalışanlara dağıtılacak oranların düşürülmesi için hükmet yeni bir uygulamayı çalışma hayatına geçirilmiştir. Çalışanların memnuniyetlerinin arttırılacağı bizzat Sayın Sağlık Bakanımız tarafından ilan edilmişken böyle bir düzenlemenin niçin yapıldığını çalışanlar anlamakta zorlanmaktadır.

Sağlık çalışanları neredeyse sabite mahkum edilen döner sermaye “ek ödeme”leri nedeniyle sürekli gelir kaybı yaşamaktadırlar. Bu artık katlanılmaz bir hal almasına rağmen ısrarla döner sermayeler yeni düzenlemelerle ve çeşitli uygulamalarla düşüre, düşüre yok edilme çabasına girildiğini de görmekteyiz.

İş yoğunluğu ve yükünün sürekli arttığı ve dolayısıyla hem gelirin ve hem çalışanın sunduğu katkının yükseldiği bir durumda iş çalışanın alacağı döner sermayeye gelince istikrarlı bir düşüşün olması kabul edilemez.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.