DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

DUYARLILIK BEKLİYORUZ

DUYARLILIK BEKLİYORUZ
12.09.2017
873
A+
A-

Mevlüt Önerbay Görme Engellilerin sıkıntılarını dile getirdi

DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Gölcük Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay Gölcük’te yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Vatandaşların daha duyarlı olmaya davet etti.

Geçtiğimiz yıllarda Merkez Mahallesi 19 Mayıs Caddesi üzerinde hizmete giren Engelsiz Yaşam Merkezi’nde faaliyetlerini sürdüren  Gölcük Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Görme Engelliler Komisyon Başkanı Mevlüt Önerbay ilçemizde görme engelliler olarak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Önerbay, ” Gölcük’te yetkililerin bizim için hazırlamış oldukları ve ulaşımımızı rahat bir şekilde sağlamamız için hazırlanmış olan kılavuz yolları bilmiyorlar ve onların süs amaçlı konulduğunu zannediyorlar ve bizi engelleyecek şekilde kullanıyorlar ve bu da bizi oldukça zor duruma sokuyor.

“Trafik ışıkları biz görme engelliler için kanayan bir yara “

Gölcük’te bizi en çok zorlayan konu ise trafik ışıklarının sesli olmaması.  Trafik ışıkları biz görme engelliler için kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Başka illerde en basit sokaklarda bile uygulanırken hatta Kocaeli’nin birçok ışıklarında bu uygulanıyor. Gölcük’te ise sadece İskele yolu ışıklarında bu sesli trafik ışığı uygulaması yapıldı ve öylece kaldı. Gölcük’te 150 binden fazla yaşayan var ve benim bildiğimi kadarıyla yaklaşık 100’e yakın görme engelli vatandaşımız var. Bunların bazıları %40 ile %100 arası değişen oranlara sahipler ve bir çoğu hayatına yalnız idam ettirlek zorunda ve çoğu trafik ışıkların da sıkıntı yaşıyor. Biz istiyoruz ki Gölcük’te özellikle ana yol üstünde ve önemli arterlerde bulunan trafik ışıklarında sesli uygulamamın getirilmesi istiyoruz” dedi.

“Kılavuz yollarını rahatlıkla kullanamıyoruz”

Mevlüt Önerbay sözlerinin devamında, “Birde bunun üzerine kılavuz yolların üzerine bırakılan reklam panoları, market arabaları, tezgahlar ve park edilen araçlar özellikle motosiklet ve mobilet türü araçlar çok fazla bırakılmaya başlandı ve bu nedenle görme engelli arkadaşlarımız erişebilirlik noktasından çokça sıkıntı yaşayabiliyorlar. Toplumumuz bu konuda biraz daha hassasiyet göstermesini rica ediyoruz. Bizler Kılavuz yollarını rahatlıkla kullanamıyoruz. Toplum yahut çoğu yöneticiler engelli bireylerimize yapılan herhangi bir hizmeti onlara lütuf olarak görüyorlar. Aslında bu bir lütuf değil, insan olmalarının onlara vermiş olduğu haktır. Yani bugün yetkililer engelli vatandaşlar için ne yapıyor iseler görevlerinin gereğini yapıyorlar. Bu toplumda bizlerde birer bireyiz ve bizim daha rahat şartlarda yaşamamız için yapılan hizmetler bunlar ve artı bir şey yapmıyorlar” dedi.

“Yetkililerden üç konuda beklentilerimiz var”

Bizim yetkililerden üç konuda  beklentilerimiz var.  1. si olarak elzem olan sesli trafik ışıklarının Gölcük’ümüze kazandırılması ve bunu sadece Gölcük olarak değil Halıdere, Ulaşlı, Değirmendere, Yeniköy gibi Gölcük’e bağlı beldelerimizde de en kısa sürede uygulamaya başlanmasını istiyoruz. 2. olarak tahrip olan kılavuz sık sık denetlenmesini ve tamir edilmesini istiyoruz. 3. Olarak ta vatandaşlarımızdan bizim ulaşımımızı rahat bir şekilde sağlamamıza yardımcı olan kılavuz yollarımızın üzerine bizim serbest bir şekilde kullanabilmemize imkan sağlamalarını istiyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.