DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

CAMİ, MEDENİYET VE ŞEHİR”

CAMİ, MEDENİYET VE ŞEHİR”
05.10.2017
979
A+
A-

Camiler Haftasına yakışır konferans Kongre Sarayında gerçekleştirildi                                                              

1986 yılından beri her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan Camiler ve Din Görevlileri Haftası, bu yıl da amacına uygun güzelliklerle kutlanmaya başlandı. Geçtiğimiz gün Camiler Haftası münasebetiyle Kongre Sarayı’nda konferans gerçekleştirdi.

2017 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla “Cami, Medeniyet ve Şehir” konusu merkeze alınarak halkımızın bilinçlenmesi amaçlandı. Dinimiz İslam tarafından, Şehirlerin merkezine aldığı Camilerle;  İslam medeniyeti tüm dünyaya tanıtılan merkezler olmuşlardır. Diyanet işleri başkanlığımız tarafından Her yıl değişik konularla  toplumda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

Konferansa saygı duruşu ve istiklal marşı okunarak, ardından haftanın önemine binaen Merkez Cami İmam-Hatibi Mehmet Usta tarafından  Kuran-ı Kerim okundu.İlçe Müftüsü Mehmet Yazıcı’nın açılış konuşmasında Camiiler ve Din Görevlileri Haftası hakkında bilgi verdi. Ardından İlçe Kaymakamı Mustafa Altıntaş Camii ve Din Görevliliğinin öneminden bahsetti. Daha sonra  Gölcük İlçe Müftülüğü Din Görevlilerine İl Müftüsü Yusuf Doğan, “Cami, medeniyet ve şehir” konulu konferans verdi.

Doğan, “Şehir, medeniyetin kalbidir”

il müftüsü Doğan, konferansında ”İslâm dinini tarihsel, sosyolojik, kültürel, siyasal ve ekonomik boyutlarıyla doğru anlamanın yolu, İslâm şehirlerini ve İslâm medeniyetini, daha doğrusu Müslümanların şehir ve medeniyet mantığını anlamaktan geçer, diyerek sözlerine şöyle devam etti : “İslâm’da din, şehir (medine) ve medeniyet birbirinden ayrılmaz bir üçlüyü oluştururlar.Şehir, medeniyetin kalbidir; medeniyetin tohumları şehirlerde atılır, filizlenir ve medeniyet olarak şekillenir. Medeniyetin ruhu da kalıbı da şehirde tekevvün eder, dallanıp budaklanır, gelişir. Şehir olmadan medeniyetten söz edilemez. “Medine” olmadan “medeniyet” olmaz. Medeniyetin yolu “Medine”den, şehirden geçer. “Din” de “Medine”nin, şehrin kalbidir; din olmadanMedine olmaz, medeniyet olmaz. Bu, tersinden de doğrudur:

Medeniyet olmadan Medine, Medine olmadan da din kaim olmaz. O sebeple “İlâhî din”in merkezidir, büyük şehirler” diyerek konferansını sonlandırdı.

Konferansa İl ve İlçe Protokolü katılım sağladı

Konferansa İlçe Jandarma Komutanı  Burçak Kırca, İl müftü yardımcısı Burhan Bilgin Kartepe ilçe Müftüsü Mustafa Nurgün ,Başiskele Müftüsü Abdülsamet Erkul  ,  Başiskele İlçe Uzman Vaizi Muhammet Yıldız İlçemiz Vaizi Adnan Yıldız,Emekli Müftüler, Din Görevlileri Dernek Başkanı Zekeriya Acar ve İlçemiz tüm Din Görevlileri ve Kuran Kursu Öğreticileri katıldı. “Cami, medeniyet ve şehir” konulu Camiler ve Din Görevlileri Haftası 7 Ekim’e kadar devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.