DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

“Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım”

“Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım”
17.10.2017
797
A+
A-

“Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım”

Gölcük’lü esnaf Osman Ay, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırtmanın önemine değinerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Ay, yaptığı açıklamada, “Kitap okumak süreye bağlı bir ödev değildir. Günde bir saat, haftada üç gün, boş vakitlerimizde diye sınırlandırılmaz. Yapmak yemek, su içmek nasıl bir ihtiyaçsa okumakta bir ihtiyaçtır hayatımızda. Sorun şu ki, günlük akışın sağlığına alışan zihin tembelleşiyor. Çocuk için ise kitap okumak dini, ahlaki kültürel anlamda ve karakter gelişimi için bir inşa sürecidir. Yani ihtiyaçtır Değerli kardeşlerim; Alemlere rahmet olarak gönderilmiş Fahr-i kanat Efendimiz s.a.v peygamberliğin ilk adımında verilen emir ‘’oku’’okuma yazma bilmeyen birine verilen oku emri. Yaratan rabbin adıyla yaratılanı, kanat ı okuma emri. Bu ilk emrin ışığında hem ilmi hem dini anlamda vazife olan okuma ile aranız nasıl. Başta Allah kelamı olmak üzere bu emri yerine getirmek için çaba sarf ediyor muyuz okuma bilmeyen birine öğretme gayretimiz ve durumda ya okuma bilenlerin okumayışına ne demeli. İlahi vahyin ilk emrindeki okumanın muhtevasında da olduğu üzere okumak sadece yazılı bir ifadeyi okumak değildir. Anlama gayretidir öncelikle. Görmek de okumaktır, sormak da. Fakat okumanın yani anlama gayretinin büyük bir kısmı yazıyla gerçekleşir. Kitap deyince ders kitapları ve ödevler geliyor maalesef. Bir de kitap, ancak boş zamanlarımızda vakit ayıracağımız bir hobi gibi algılanıyor. Dolayısıyla okumuyoruz ‘ okutamıyoruz, okumayı bir ihtiyaç olarak görmüyoruz.  Değerli Kardeşlerim; Bir’çok güzel alışkanlık çocukluk dönemlerinden itibaren kazandırılır okuma konusunda da durum böyledir çocuklar için kitap başka bir dünya, başka hayat, başka bir arkadaştır pek çok özelliği okuma serüveni içinde gelişir, sorular bulunan ma ve algılama kapasitesi genişler, olgunlaşır eğitim esasen okulda değil, evde başlar ve devam’ eder. Kitaplar da ebeveynin öğretmen, çocuğun talebe olduğu aile okular da son derece önemli bir araçtır. Dış dünyayı çocukların önüne kitaplarla sereriz. Yine kitaplarla iç dünyasına ulaşıp onları keşfedebiliriz. Okumanın çocuklarımızda bir ihtiyaç haline gelmesi çocuğun kitap ile buluşması ebeveynin elindedir. Eğer evde anne baba kitapla hemhal olmuyor, çocuğa kitap alırken kendilerine almıyorsa çocuk ile kitap arasındaki mesafeler zamanla aşılacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.