DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

DOWN CAFE İÇİN HAREKETE GEÇİN

05.10.2017
848
A+
A-

İnsan olmanın en önemli özelliği insanca davranmak, sonuç olarak ta insanları kucaklamaktır. Gölcük’te bir Down Cafe açıldı. Kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor. Belgin Hanım ve arkadaşları o çocuklar için seferber olmuş durumda. Görüyorum ki çocuklar çok mutlu. Çünkü ekmek paralarını kazanıyorlar. Büyük bir gayret içerisindeler. Peki biz ne yapıyoruz? Oraya yeterince sahip çıkmıyoruz. Sabah kahvaltımız için oraya gitmiyoruz, öğle yemeği için oraya gitmiyoruz, akşam yemeklerini farklı yerlerde belki de balık rakı keyfiyle yapıyoruz. Ey millet iyi dinleyin! O kafenin kirası var, bildiğim kadarıyla iki bin liraya yakın. O para çıkacak, genel giderler karşılanacak ki, çocuklar para kazanabilsin, elleri ekmek tutabilsin. Ey siyasi partiler, ey sivil toplum örgütleri, ey Gölcük’ten para kazananlar; lafla Gölcüklü olunmaz. Sivil toplum önemli bir kurum. Bilin ki, Down Cafeliler Derneği tarafından işletilen o güzel mekan da önemli bir kurum. Sizin çocuklarınızda öyle bir rahatsızlık yok diye mi es geçiyorsunuz. Peki bir de insan olmanın gerekleri var. Demek ki iyi insan olmak için iyi yerlerde olmak ve iyi şeyler yapmak lazım. Gölcük Kaymakamı değerli dostum Mustafa Altıntaş’a teşekkür ediyorum. İnsan Hakları Kurulu olarak kahvaltılı bir toplantıyı orada yapacağız. Gölcük Emniyet Müdürü Mustafa Faruk Keskin’e ve dernek başkanları Naim Gürel’e teşekkür ediyorum. Kahvaltılı aylık toplantılarını orada yapacaklar. Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz’a teşekkür ediyorum, Kamu Hizmetlerini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Toplantısını orada ve kahvaltılı yapacak. Akşener Grubunun önemli ismi Adnan Özdere önümüzdeki hafta arkadaşlarıyla orada buluşacak. AK Parti İlçe Başkanı İdris Alp o cafede Yönetim Kuruluyla kahvaltı yapacak. Ayrıca değerli dostum Naim Gürel dernek programının dışında arkadaşlarıyla orada kahvaltı yapacak. Bunları kendilerine anlattım ve sağ olsunlar dostlar ne demek, her zaman oradayız ve olmalıyız” dediler. Şimdi diğer siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, iş adamları, ailenizde down sendromlu olmasına gerek yok, olmasın da zaten ama var olanlar için de biraz harekete geçin ki bu ilçede yaşamanın onurunu sizlerde paylaşmış olun.

 

Kanunlar Neden Vardır?

Bir öğretim üyesi, üniversitede sınıfa girer ve ilk sıradaki öğrenciye sorar, “adın nedir?” “Ali” der öğrenci. Öğretmen bağırarak “defol bu sınıftan, bir daha benim dersime gelme” der. Öğrenci şaşkın bir şekilde sınıfı terk eder. Tüm öğrenciler şaşırır ama kimse tepki vermez. Öğretmen derse başlar “peki kanunlar neden vardır?” diye sorar. Çocuklardan biri cevap verir “suçluları cezalandırmak için vardır.” “Devam” der hoca, “başka?”… Bir başka öğrenci “toplumda düzeni sağlamak için vardır.” “Başka?” Bir kız öğrenci de “adaleti sağlamak için vardır” der. Hoca “peki ben Ali’ye adaletsiz davrandım mı?” “Evet” der öğrenciler. “Peki, buna hepiniz şahit oldunuz, neden tepki vermediniz?” Herkes susar. Hoca “adaletsizliğe şahit olup göz yuman insanlar bir gün haysiyetini kaybetmeye mahkumdur. Haysiyetini kaybeden kişiyle de masaya oturup tartışılmaz” der .

 

Evlilikte Sabır

Alimin birinin hanımının çenesi çok kuvvetli, bilgi ve becerikliliği ise çok zayıftı.

Ona; ”Ne tutuyorsun bunu bırak gitsin. Sen alim bir kişisin hemen evlenirsin” dediler.

Şöyle cevap verdi: ”Bırakırsam ikimizde kaybederiz. O kaybeder. Çünkü benim gibi sabırlısını bulamaz.

Ben kaybederim. Çünkü sabrım nedeniyle kazandığım bu sevabı bulamam.” Şunu da ilave eder alim sözlerine:

”Siz aile içinde, hanımla bey arasındaki sabrın, taraflara cennet kazandırdığını bilmiyor musunuz yoksa?’

 

Miras

Ölmek üzere olan yaşlı bir baba, yatağının başına üç oğlunu çağırarak, onlara vasiyette bulunur:

– “Oğullarım, ben ölünce, birbirinize düşmemeniz için, size sahibi olduğum 17 adet deveyi paylaştırmak istiyorum. Miras olarak develerin yarısını büyük oğluma, üçte birini ortancaya, dokuzda birini ise küçük oğluma bırakıyorum.”

Babalarının ölümünden sonra, mirası babalarının vasiyeti uyarınca paylaşmak üzere kardeşler bir araya gelirler. Fakat bir türlü işin içinden çıkamazlar. Mirası babalarının istediği gibi pay edemezler. Çünkü 17 sayısı ne 2′ ye, ne 3′ e, ne de 9′ a bölünebilir.

“Bu işin üstesinden ancak köyün tecrübe ehli, yaşlı bilgesi gelir!” diye düşünüp, ona giderek, danışırlar. Bilge kişi -“Benim bir devem var, onu da alıp, yeniden hesap yapın!” der.

Bu cömertliğe çok şaşıran oğullar, 18 deveyi pay etmeye girişirler. Önce ikiye bölerler, büyük oğul 9 develik payını alır. Sonra üçe bölerler, çıkan 6 deveyi de ortanca oğul alır. Daha sonra dokuza böldüklerinde 2 deveyi de küçük oğul alır. Ama, bütün develeri paylaştıktan sonra ortada fazladan bir deve kalır, yine.

Oğullar bu duruma da bir çözüm getirmesi için yaşlı bilgeye başvururlar. Bilge kişi güler ve: -“İyi öyleyse!” der. “Sorununuz çözümlendiğine göre, ben de devemi geri alayım.”

İyi insan, Sorunu çözmede insanlara yardımcı olur, ama kendinden de bir şey eksilmez. Özellikle sevgi ve bilgi verdikçe azalmayan, daha da çok artan, tükenmez bir özelliğe ve güzelliğe sahiptir.

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.