DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

YENİDEN BİLGİLENDİRDİ

YENİDEN BİLGİLENDİRDİ

İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, yeni kimlik kartları hakkında vatandaşları,

Gölcük İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, bazı vatandaşların akıllarında yeni kimlik kartları konusunda hala soru işaretleri olduğunu dile getirerek, yeni kimlik kartları hakkında bilgi verdi.

Vatandaşlar Yeni Kimlik Kartları hakkında bilgi sahibi olmalı

Aydın, “Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı yaygınlaştırma uygulamasına ülke genelinde 02.01.2017 tarihinden itibaren başlanmıştır. Bu çalışmanın 3,5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir.Genel Müdürlüğümüze ve nüfus müdürlüklerine intikal eden bilgilerden “mevcut nüfus cüzdanı” nın geçerlilik ve değiştirme süresi ile ilgili olarak tereddütlerin olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla kişilerin elinde var olan nüfuz cüzdanları, değiştirilmesini zorunlu kılan haller dışında yenisi ile değiştirilinceye kadar geçerlidir.

T.C kimlik kartına ilk başvuru ücreti 2017 yılı 16 TL olarak belirlenmiştir

Telefonunuzdan 199 numarasını tuşlayarak kimlik kartı randevu alabilirsiniz. Randevu alarak yaptığınız başvurular, size belirtilen saatte alınmaktadır. T.C kimlik kartına ilk başvuru ücreti 2017 yılı 16 TL olarak belirlenmiştir. Nüfus cüzdanınızın kaybolması durumunda başvuru esnasında sizden pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğinizi ispatlayıcı belgeleri ibraz etmeniz istenmektedir. Bunların bulunmaması durumunda anne, baba, ergin kardeş veya ergin çocuğunuzla birlikte nüfus müdürlüğüne başvurunuz gerekmektedir.

Biyometrik fotoğraf şart

On beş yaşını tamamlamayanların başvuruları anne, baba, vasi, kayyımları tarafından yapılır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 405’inci maddesinde belirtilen, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlananlardan imza ve biyometrik veri alınmaz. Kimlik kartı vasiye teslim edilir.15 yaşından sonra TCKK için kişinin bizzat başvurusu gerekmektedir. 15 yaşını doldurmuş kimliğinde fotoğraf olmayan bireylerin anne, baba varsa vasileriyle birlikte başvurusu gerekmektedir. Fotoğraf ve biyometrik veriler sisteme yüklenmektedir. Getireceğiniz fotoğraf; 5×6 boyutunda usulüne uygun çekilmiş biyometrik fotoğraf olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) yaygınlaştırma projesi kapsamında; doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılmayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin kimliğini ispata yarayacak olan Geçici Kimlik Belgesi verilmektedir.”

Nüfus Müdürlüğünde Yapılan İşlemler

Adres Beyan İşlemleri

İkamet adresi değişikliği durumunda 20 iş gün içinde yapılmalıdır. Taşınılan adres Mernis sisteminde boş görünüyorsa herhangi bir belge ibraz etmeden direk başvurunuz alınır. İkamet ettiğiniz adreste bir önceki oturan kişilerin adres kaydını aldırmaması durumunda (adresin sistemde dolu görülmesi) veya beyan ettiğiniz adresin sistemde inşaat halinde görülmesi halinde sizden kendi adınıza elektrik, su, doğalgaz, ev telefonu faturası veya abonelik sözleşmesi getirmeniz istenecektir. Aynı evde oturan aile bireylerinin bir önceki adres bilgileri aynı ise aileden ergin bir birey diğerleri adına yeni adres beyanında bulunabilmektedir.

Adres beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri 51 TL, herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçeğe aykırı beyanda bulunanların ise 1038 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

DİĞER İŞLEMLER

İlçemiz sınırlarında gerçekleşen doğum, ölüm, evlenme, boşanma, vasiyetname, kayıt düzeltme vb. olayların tescil ve bunların nüfus kütüklerine işlenmesi işlemleri yapılmaktadır.Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar vb kurumlar nüfus kayıt örnekleri ve adres bilgilerini KPS sistemi üzerinden görebilmektedir. Hizmetleri sırasında sizden ıslak imzalı belge istenmemesi gerekmektedir. KPS sistemini kullanan kurumların listesi aşağıdaki linkte mevcuttur.

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğünün 05.09.2017 tarihli yazısında “Nüfus Müdürlüklerindeki iş yoğunluklarının azaltılması amacıyla öncelikle 09.02.2017 tarihi itibari ile Kişi Nüfus Kayıt Örneği 02.03.2017 tarihi itibariyle de yerleşim yeri ve diğer adres belgesinin e-Devlet üzerinden paylaşımı yapılmaya başlanmıştır. Nüfus Müdürlüğündeki iş yoğunluklarının daha da azaltılması amacıyla Bakanlığımız 180 günlük eylem planına; e-Devlet üzerinden Aile (kişi, eş ve çocuk) ve Nüfus Aile (kişi, eş, çocuk, anne ve baba) Kayıt Örnekleri ve Nüfus Olaylarının (Doğum, Evlenme, Boşanma, Ölüm, Kayıt Düzeltme, Velayet, Yer Değiştirme, Gaiplik, Vesayet, Tanıma, Soybağı) paylaşımının yapılması dahil edilmiştir.

Yapılan çalışmalar 01.08.2017 tarihi itibari ile tamamlanmış ve ilgili Nüfus Kayıt Örnekleri ve Nüfus Olaylarının e-Devlet üzerinden paylaşımı yapılmaya başlanmış olup, kurumlar veya vatandaşlardan gelen taleplerin bu kapsamda değerlendirilmesi” istenmiştir.676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile pasaport ve sürücü belgesi hizmetleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Devir işlemleri altyapı çalışmaları devam etmekte olup; ilerleyen zamanlarda konu ile ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.