DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Cintaş’tan Bilirkişilik hakkında önemli bilgiler

Cintaş’tan Bilirkişilik hakkında önemli bilgiler

 

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi Mustafa Cintaş, Bilirkişilik hakkında önemli bilgiler verdi.

Cintaş, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “Belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan uzman kişiye “Bilirkişi” denir.”Bilirkişilik, geçmişi çok eski tarihlere dayanan köklü bir kurum olup geçmişten beri uyuşmazlıkların çözümünde özel bilgi sahibi bilirkişilerden yararlanılmıştır. Günümüz toplumunda nüfus hızla artmakta, teknoloji hızla gelişmekte, bireyler arası ilişkiler karmaşıklaşmakta; uyuşmazlıklar artmaktadır. Gelişen toplum içinde uzlaşma kültürünün de yayılması ve benimsenmesi gerekirken insanlar zamanla birbirlerine karşı saygılarını ve hatta tahammüllerini yitirmekte, hemen hemen her konu yargı önüne getirilmekte; bu durum da adliyelerde dava dosyalarının birikmesine vesile olmaktadır. Dolayısıyla her geçen gün dava çeşitliliği artmakta ve çoğu zaman uyuşmazlıkların çözümlenmesi için hakimlik mesleğinin gerektirdiği bilginin de dışında ve hatta ötesinde teknik, özel bilgi birikimine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu noktada bazı davalarda zorunlu olarak, birçok davada ise hakimin takdiri ile görüşüne başvurulan özellikle Türk Medeni Yargılamasında kararların verilmesine önemli ölçüde tesiri olan, kimi zaman kararların tek dayanağı bilirkişilik müessesesi karşımıza çıkmaktadır. Bilirkişiler tarafından sunulan raporların mahkemeler tarafından verilen kararlarda büyük öneme haiz olması nedeniyle bilirkişilik görevi yapanların tarafsız, objektif olması, bilim ve fennin gerektirdiği kurallar çerçevesinde raporunu tanzim edip görevlendirmeyi yapan merciye sunması adalet terazisinin doğru tartması açısından hayati öneme sahiptir.

 

Bilirkişinin uyması gereken etik kurallarda BİLİRKİŞİ KANUNU YÖNETMELİĞİ ile belirlenmiştir.

 

Bilirkişilik alanında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesini ye kurumsal bir yapıya oturtuImasını hedefleyen 6754 sayılı BilirkişiIik Kanunu 24.11.2016 tarihli ye 29898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun amacı; bilirkişilerin nitelikleri, eğitimi, seçimi ve denetimine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi ile bilirkişilik için etkin ve verimli bir kurumsal yapı oluşturulmasıdır.Bilirkişinin uyması gereken etik kurallarda BİLİRKİŞİ KANUNU YÖNETMELİĞİ ile belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre bilirkişinin uyması gereken etik ilkeler;

Bilirkişi, görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirir.Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.Bilirkişi, kendisine tevdi olunan görevi bizzat yerine getirmekle yükümlü olup, görevinin icrasını kısmen yahut tamamen başka bir kimseye devredemez. Bilirkişi, görevi sebebiyle kendisine tevdi edilen bilgi ve belgelerin veya öğrendiği sırların gizliliğini sağlamakla ve korumakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, bilirkişilik görevi sona erdikten sonra da devam eder.Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorun açıkça belirtilmeden ve inceleme yaptırılacak konunun kapsamı ile sınırları açıkça gösterilmeden bilirkişi görevlendirilemez.Aynı konuda bir kez rapor alınması esastır. Ancak rapordaki eksiklik veya belirsizliğin giderilmesi için ek rapor istenebilir.

Bilirkişilik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:

  1. a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.
  2. b) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.
  3. c) Daha önce kendi isteği dışında bilirkişilik sicilinden çıkarılmamış olmak.

ç) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.

  1. d) Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak.
  2. e) Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak.
  3. f) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak ya da daha fazla çalışma süresi belirlenmiş ise bu süre kadar fiilen çalışmış olmak.
  4. g) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranan şartları haiz olmak ve mesleğini yapabilmek için gerekli olan uzmanlık alanını gösteren diploma, mesleki yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.

ğ) Bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlenen yeterlilik koşullarını taşımak.

(2) Özel hukuk tüzel kişilerinin bünyesinde bilirkişi olarak çalışacak kişiler bakımından da birinci fıkradaki şartlar aranır ve düzenlenen raporlarda bu kişilerin adı ve soyadı ile imzası bulunur.

(3) Daha önce yaptığı başvurusu mesleki olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.

(4) Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu ve birinci fıkradaki şartları taşıdığını belgelendirmediği takdirde, bilirkişilik siciline ve listesine kaydedilemez.

 

Bilirkişi siciline kayıtlı olmak gerekiyor

 

Bilirkişi olarak görev almak isteyen kişinin kural olarak bilirkişilik siciline kaydolması gerekir. Daire Başkanlığı nezdinde bilirkişilere sicil numarası verilmek suretiyle Bilirkişilik sicil kaydı tutulur.

Bilirkişiliğe başvuru ve kabul şartları 6754 sayılı Bilirkişi Kanunu’nun 11 ve devamı maddelerinde

düzenlenmiştir.

 

Bilirkişiliğe kabul edilen kişilerin bilirkişilik yetki belgesinin süresi üç yıldır

 

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi Mustafa Cintaş, son olarak, “Başvurular Daire Başkanlığınca belirlenecek süre içinde bölge kurulu tarafından değerlendirilir. Şayet ilgili kişi söz konusu şartları taşımamak ta ise, başvurunun reddine karar verilir. Başvurunun reddine ilişkin karar bölge adliye mahkemelerinin internet sitelerinde yayımlanması suretiyle duyurulur ve bu duyuru tebliğ yerine geçer.Kişinin söz konusu şartları taşıdığının tespit edilmesi, sicile kaydolmak için yeterli değildir. Bölge kurulu, şartları taşıyanlar arasından başvuranın mesleki tecrübesini, katıldığı meslek içi eğitimleri veya uzmanlığı gösteren belgeleri dikkate alarak en liyakatli olanları seçer. 6754 sayılı BK m. 10/III uyarınca, daha önce yaptığı başvurusu mesleki olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.Netice itibariyle bilirkişiliğe kabul edilenler için üç yıl için geçerli bilirkişilik yetki belgesi düzenlenir ve sicile kaydedilir Bilirkişiliğe kabul edilen kişilerin bilirkişilik yetki belgesinin süresi üç yıldır. Bilirkişiler Her üç yılda bir yenileme eğitiminden geçmek zorundadır. Yenileme eğitimine katılmayanlar tekrar bilirkişi listesine kaydedilmez.Bilirkişilik temel eğitimine katılarak BİLİRKİŞİ SERTİFİKASI alan bütün meslektaşlarımı kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.”

İsim: Arif ÖZTOK

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.