DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Eğer Açıklanan Bölgesel Ürünleri Ekersen Daha Fazla Destek Alacaksın

Eğer Açıklanan Bölgesel Ürünleri Ekersen Daha Fazla Destek Alacaksın

Türkiye Artık Tarımda Havza Bazlı Destekleme Modeline Geçiyor

Kocaeli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan ÖZEL Havza Bazlı Destekleme Ödemeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen “Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli” kapsamındaki havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi

Havza Bazlı Destekleme Modeli tarımda yaşadığımız bazı sıkıntılar neticesinde hayata geçirilmesine karar verilen bir projedir. Zira ürün üretimi yıllara göre düzensizlikler göstermektedir. Bu düzensizlikler ise ürün fiyatlarının dalgalanmasına neden olmaktadır. Çiftçimiz ne kadar emek ve zaman harcarsa ne kadar gelir elde edeceğini bilememektedir. Tarımsal ürünler bazı seneler çok üretilmekte klasik Ekonomi kuramı gereği otomatik olarak fiyatlar aşağı düşmektedir. Piyasada bir ürün bolluğu yaşanmakta ancak çiftçinin yüzü fiyatların düşmesi dolayısıyla gülememektedir. Bazı yıllarda ise ürün miktarı az olmakta piyasanın ihtiyacını karşılayamamakta fiyatlar ani olarak yükselmekte ancak bu seferde vatandaşlarımız istedikleri ürünlere ulaşamaz hale gelmektedirler. Yani arz talep piyasası dengesizlik göstermektedir. İşte bu düzensizlikleri ortadan kaldırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti.

Türkiye de 941 Tarım Havzasında 21 Ürün Desteklenecek

Bu çerçevede Havza Bazlı Destekleme Modeli geliştirilmiştir. Bu destekleme modelinde bakanlığımız adından da anlaşılabileceği gibi ilçe bazında destekleyeceği ürünleri teker teker tespit etmiş ve yayınlamıştır. Bu destekleme modeli ile toprakların boş kalmaması, yanlış ürünlerin ekilmemesi, arz ve talep arasında yukarıda bahsettiğimiz dengesizliklerin yaşanmaması için bu modele geçilmiştir. Bu model kapsamında 941 tarım havzası belirlenmiş olup, bu havzalarda ekilecek ürünlerin listesi Gıda. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Havza bazlı destekleme uygulamaları kapsamında, ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi sağlığı ve hayvansal üretim açısından önem arz eden buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, patates, soğan (kuru) ve yem bitkilerinden oluşan 21 ürün bazında değerlendirme yapıldı.

Söz konusu ürünlerle ilgili olarak istatistiki veriler, ekim nöbeti (münavebe), iklim, toprak ve topografya, su kısıtı verileri (mevcut su potansiyeli ve bitki su tüketimi), il ve ilçelerdeki kamu, STK ve üniversitelerin teklifleri dikkate alınarak 1 milyardan fazla verinin yer aldığı Karar Destek Sistemi sonucunda 941 havza/ilçe bazında dağılımı belirlendi.

Bu projenin amacı rastgele bir ekim değil de planlı bir ekim modeline geçilerek yukarıda bahsettiğimiz sıkıntıların bir daha yaşanmamasını temin etmektir. Bu model ile ülke toprakları daha verimli kullanılacak, çiftçilerimiz ile halkımız daha rahat edeceklerdir. Türkiye’de artık rastgele bir üretim yerine iklime, toprağa ve suya bağlı bilimsel bir üretim modeline geçilmektedir.

Bu planlı üretim modeline geçişle artık üreticilerimizin ürettikleri ürünler ellerinde kalmayacak, piyasadaki arz talep dengesizlikleri de büyük oranda ortadan kalkmış olacaktır.

Kocaeli’nde İlçeler Bazında Desteklenecek Ürünler Belli Oldu

İl Müdürümüz İlhan ÖZEL açıklamalarına şöyle devam etti. Bakanlığımızca 2017 yılı üretim sezonu için ilçeler bazında aşağıda ürün tablosu açıklanmıştır. İlçeler bazında bu ürünleri ekenler fark ödemesi altında desteleme alacaklardır. Örneğin İzmit te, Kandıra da Karamürsel de Yağlık Ayçiçeği eken ve bunu belgelendirirse kilogram başı 40 kuruş destek alacaktır. Üreticilerimiz konuyla ilgili Detaylı bilgi için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurabilirler.

İLÇE ADI DESTEKLENECEK ÜRÜNLER
Başiskele Buğday, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Yem Bitkileri, Yulaf, Soğan (Kuru
Darıca Arpa, Buğday, Yem Bitkileri, Zeytinyağı
Derince Arpa, Buğday, Yem Bitkileri
Dilovası Buğday, Yem Bitkileri
Gebze Buğday, Tritikale, Yem Bitkileri
Gölcük Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Yem Bitkileri, Yulaf
İzmit Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Soğan (Kuru)
Kandıra Buğday, Mısır (Dane), Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Fındık, Soğan (Kuru)
Karamürsel Arpa, Buğday, Kuru Fasulye, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri
Kocaeli-Kartepe Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Yem Bitkileri
Kocaeli-Körfez Arpa, Buğday, Yem Bitkileri, Yulaf, Soğan (Kuru)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.