DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

EMZİREN ANNE DAHA HIZLI KİLO VERİR

EMZİREN ANNE DAHA HIZLI KİLO VERİR

Anne sütü, ilk altı ay bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılarken, emzirme anne için de çok önemlidir. Emzirme; anneyi rahatlatırken, pek çok hastalıktan korunmasına ve hamilelik sırasında alınan kiloları vermesine yardımcı olur

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül, emzirme ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı… Doğumdan sonraki ilk beş gün içerisinde üretilen süt kolostrum olarak adlandırılır. Sarımsı renktedir, protein, vitamin ve minerallerden zengindir. Protein içeriği bebeği hastalıklara karşı koruyan antikorlar içerir. Bir öğünde 2-20 ml. arasında üretilir. Enerji içeriği yaklaşık 70 kkal/dl’dir. Bundan sonra 7-15 gün boyunca geçiş sütü olarak adlandırılan bir süt salgılanır. Bu sütün protein miktarı daha az, laktoz, yağ ve kalori içeriği daha fazladır. İkinci haftanın sonunda anne sütü olgun süt özelliğini kazanır.

EMZİRMENİN ANNEYE VE BEBEĞE FAYDALARI NELERDİR? EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI:

Emzirme, doğum sonrası rahmin eski haline dönmesini hızlandırır. Doğum sonrası kanama riskini azaltır. Bu da emziren annenin demir eksikliği anemisine yakalanmasını engeller.

Emziren anne daha çabuk kilo verir.

Emzirme, ilk üç-dört ay doğal bir doğum kontrol yöntemidir.

Emzirme; anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri, endometrium kanserinden korur.

Osteoporoz (kemik erimesi) riski azalır.

Anne için zamandan ve paradan tasarrufu sağlar.

Kullanıma hazırdır. Annenin; mama hazırlama, biberonları temizleme gibi işlerle uğraşması gerekmez.

Annenin kendine güveni artar, doğal bir rahatlatıcıdır.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI:

Emzirme sayesinde anne-bebek arasındaki bağ güçlenir, bebeğin güven duygusu gelişir.

Doğal aşılanmayı sağlar. İlk altı ay, annenin çocukken geçirdiği enfeksiyonlara karşı doğal koruma sağlar. Yeni gelişebilecek enfeksiyonlara, özellikle ishale karşı koruyucudur.

Bebeğin ideal boy ve kilo gelişimini sağlar.

Zeka gelişimi için çok önemlidir.

Alerji, obezite, diyabet, çeşitli kanserler, multipl skleroz, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

DOĞRU EMZİRME NASIL OLMALIDIR?

Doğumdan sonraki yarım saat içinde emzirme başlatılmalıdır.

Sakin ve rahat bir ortam hazırlanmalıdır.

Bebek emzirilmeden önce elle sabunlanmalıdır.

Bebeğin başı ve gövdesi aynı doğrultuda olmalıdır.

Burun meme başı hizasında, bebeğin yüzü memeye bakmalıdır.

Anne, bebeğini vücuduna yakın tutmalıdır (karın karına).

Anne, işaret parmağıyla memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalıdır.

Bebek sadece meme ucunu değil, kahverengi kısmın tamamını kavramalı, alt dudak kıvrık olmalı, çene memeye dayanmalıdır.

EMZİRMEDE YAPILAN YANLIŞLAR NELERDİR?

Annenin aile tarafından yeterince desteklenmemesi ve teşvik edilmemesi, emzirme için çok önemli bir engeldir.

İlk günlerde sütün yetmediği düşüncesi ile hazır mama ve biberon verilmemelidir.

Bebeğe emzik verilmesi, emzirme sürecini kötü etkiler.

Emzirme sıklığı ve süresi bebeğe göre ayarlanmalıdır. Her öğünde bir memeyi boşaltması sağlanmalı, sonra diğer memeye geçilmeli, sonraki beslenmede az emzirilen ya da emzirilmeyen memeden başlanmalıdır. Bebeğin memeyi kendiliğinden bırakması beklenmelidir. Doyan ve fazla gazı olmayan bir bebek yaklaşık üç saat arayla beslenmek isteyecektir.

MEME BAŞI ÇATLAKLARI OLUŞTUYSA…

Meme başı çatlakları genellikle yanlış pozisyonda ve uzun süre emzirme, biberon veya emzik kullanımı sonucu görülür. Emzirme öncesi karbonatlı ya da sabunlu su ile memelerin silinmesi yanlıştır.

Emzirme tekniği düzeltilmelidir.

Bebek çok acıkmadan, kısa ve sık aralıklarla emzirilmelidir.

Biberon-emzik kullanılmamalı, ek besin verilecekse fincanla verilmelidir.

Az ağrıyan memeden süt vermeye başlanmalıdır.

Bebek emzirilemiyorsa, süt sağılarak memeler boşaltılmalıdır.

Meme başı kuru tutulmalıdır.

Pamuklu iç çamaşırları kullanılmalıdır.

Her emzirme sonrası meme ucuna anne sütü sürülüp kuruması beklenmeli, meme hava almalıdır.

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

ANNE SÜTÜNÜN YETİP YETMEDİĞİNİ NASIL ANLARIZ?

Bebeğin günde en az beş kez idrar yaparak bezini ıslatması gerekir.

Doğumdan sonra 15’inci günde doğum kilosuna ulaşmış olmalıdır.

Anne sütü yeterli geliyorsa, ayda en az 500-600 gram alması gerekir.

Sık emzirme, dengeli beslenme ve dinlenme; sütün artmasını ve devam etmesini sağlar. Aşırı tatlı tüketimi annenin kilo almasından başka bir işe yaramaz.

Dünya Sağlık Örgütü, anne sütü ile beslenmenin 2 yaşına kadar devam etmesini öneriyor. İlk altı ay bebeğin anne sütü dışında suya bile ihtiyacı yoktur.

ANNE SÜTÜ, BEBEĞİN İHTİYACINI KARŞILAR

Anne sütü, ilk altı ay D vitamini dışında bebeğin tüm gereksinimini karşılayacak özelliktedir. İçeriği, bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. Emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan zengin ön süt, sonunda bebeğin tokluk hissi yaşamasını sağlayan yağlardan zengin son süt salgılanır.

Anne sütündeki yağ içeriği, doymamış yağ asitlerinden çok zengindir. Bu yağların sindirimi kolaydır. Beyin ve sinir dokusu gelişimi için gerekli olan esansiyel yağ asitleri, anne sütünde inek sütünden sekiz kat fazladır. Yenidoğan bebeğin cilt altı yağ dokusunda bu yağ asitleri çok az miktarda bulunur ve besinlerle dışarıdan alınması gerekmektedir.

HER ŞEY İDEAL ORANDA BULUNUR

Anne sütünün kolesterol içeriği yüksektir. Yüksek kolesterol içeriği sayesinde, ilk aylarda yağları parçalayan enzimleri uyararak ileride kalp-damar hastalıklarından korunmayı sağlar.

Anne sütünde büyüme ve gelişme için gerekli olan demir ve çinkonun miktarı ve emilimi, inek sütüne göre çok daha yüksektir. İyot, selenyum, flor, krom, manganez, bakır, A, B, C, D, E, K vitaminleri, kalsiyum ve fosfor da anne sütünde ideal oranlarda bulunur.

GAZ SANCISI KARŞISINDA NELER YAPILABİLİR?

Genellikle ikinci, üçüncü haftadan sonra başlayıp haftada en az üç kez, belli saatlerde görülen birkaç saat sürebilen ağlama krizleri gaz sancısıdır. Genellikle üçüncü ayda kendiliğinden geçer. Bebeği rahatlatmak, banyo yaptırmak, fazla uyarıdan kaçınmak, karnına sıcak havlu uygulamak, bebeği kucaklamak; ağlama süresini kısaltabilir. Bebek güzel kilo alıyorsa, aileyi rahatlatmak bile bu süreci kısaltabilir.

Koliğin nedeni tam olarak belli değildir. Annenin beslenmesinde inek sütü, turpgiller ve soğan tüketmesinin kolikle ilgili olabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Annenin sigara içmesi, aşırı çay-kahve tüketimi de huzursuzluğa neden olabilir. Ailedeki gerilim ve stres, nörolojik sistemin henüz tam olarak gelişmemesi de aşırı ağlamaların bir nedeni olabilir olabilir. Aşırı sıcak, bebeğin fazla giydirilmesi, eldiven giydiğinde ellerini emememesi de huzursuzluk sebebidir.

KAYNAK : SABAH GAZETESİ

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.