DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

“KOCAELİ’DE COĞRAFİ İŞARETLEMEYİ DAHA ÜST NOKTALARA TAŞIMAMIZ GEREKMEKTEDİR”

“KOCAELİ’DE COĞRAFİ İŞARETLEMEYİ DAHA ÜST NOKTALARA TAŞIMAMIZ GEREKMEKTEDİR”

Marka ve Patent Bilgilendirme Toplantısı, Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Meclis Salonunda düzenlenen Marka ve Patent bilgilendirme toplantısına; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Kaya ve Kocaeli Ticaret Odası meclis üyeleri katıldı.

Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan’ın konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Bugün Kocaeli Ticaret Odamızda, patent ve marka konusunda kurum başkan yardımcısının sunum yapacağı bir etkinlikte sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Kocaeli; Türkiye ekonomisinin en önemli kentlerinden birisidir. 2016 yılının vergi gelirlerine baktığımızda 60.2 milyar TL vergi toplamıyla Türkiye’de toplanan vergi gelirlerinin %11.8’i Kocaeli’de toplanmıştır. Böylesi önemli bir kentin ticari anlamda daha iyi bir noktaya taşınması patent başvuruları, özel tasarımlar, coğrafi işaretleme konularında bakımından özellikle başta Ticaret Odamızın görevi olmakla birlikte tüm Kocaeli’nin belirli bir bilgi düzeyine ulaşması da büyük önem taşımaktadır. Özellikle geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde Türkiye’de sınai mülkiyet ile ilgili bir kanun çıktı. Bu kanunla bir çok konu bir araya getirilerek başvuru süreci ve yapılacak çalışmalarda birçok kolaylıklar sağlandı. Daha önce yapılacak başvurularda istenilecek belgeler, süreç ve istenilen bilgiler çok yüksek ve müracaatlarda tereddütler yaratan bir konum ortaya koyuyordu. Onları sadeleştiren, hızlandıran ve daha iyi bir noktaya taşıyan yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde illerin, ticaret erbabının bir çok kurum ve kuruluşun  daha sağlıklı bir şekilde üreten yapılarını sağlayan bir yapı sağlandı.

 “KOCAELİ; COĞRAFİ İŞARETLEME KONUSUNDA DAHA FAZLA MESAFE ALMASI GEREKEN BİR KENT.”

 Bir önceki görev yerim olan Diyarbakır’da da böyle bir toplantı düzenlemiştik. Bu kanunun özellikle topluma ve ticari hayata sağlayacak katkıları paylaşmıştık. Bu toplantımızın da Kocaeli’de çok önemli sonuçlar getirmesini diliyorum. 2016 yılı verilerine göre Marka başvurularında ilimiz, 8 nci,  patent başvurularında 5 nci ve faydalı model başvurularında da 10 ncu  sırada yer almaktadır.  2016 yılında patentte 233, faydalı modelde 104, markada 1940, tasarımda da 457 başvuru yapılmıştır. 2017 yılında marka ve tasarımda daha yıl tamamlanmadan 2016 yılını aşan rakamlara ulaşılmıştır. Kocaeli’de eksik kaldığımız konuların başında coğrafi işaretleme gelmektedir. Kocaeli’nin birçok ticarileştirebileceği, ortaya koyabileceği ve bu noktada daha fazla gelir elde edebileceği değeri var. Kocaeli’de bugüne kadar coğrafi işaretlemede teşhir edilmiş olan toplam 5 ürünümüz var. Bunların 3 tanesi Hereke Halısı ile ilgili, diğerleri ise İzmit Pişmaniyesi ve Karamürsel sepetidir. Kocaeli; coğrafi işaretleme konusunda daha fazla mesafe alması gereken bir kent. Bu konuda başta odalarımız olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımızın duyarlılığını daha üst noktaya taşıması gerekmektedir.

“KOCAELİ AR-GE KONUSUNDA DA TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN BİR TANESİ”

Birçok noktada önemli değerlerimiz var. Kandıra yoğurdumuz, Eşme ayvamız gibi birçok alanda yapılabilecek çalışmalarımız var. Bu tür coğrafi işaretleme yapılmış olan ürünlerin piyasa değerleri talep edilen diğer ürünlere göre 2 kat fiyatına satılabiliyor çünkü alıcıda güven duygusu oluşturuyor ve bu sebeple talep fazla oluyor. Coğrafi işaretlemeyi daha üst noktalara taşımamız lazım. Kocaeli AR-GE konusunda da Türkiye’nin en önemli kentlerinden bir tanesi.  AR-GE birimi olan işletmelerimizin sayısı  77’ye kadar çıktı ve bu sayı her geçen gün artıyor. Kanun kapsamında Kocaeli’nin yapacağı çalışmalar çok önemli. Davetimize icabet eden katılımcılara teşekkür ediyorum” diyen Vali Aksoy’un ardından Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar Türk Patent ve Marka Kurumunun İş ve İşlemleri hakkında  bilgi sunumunda bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri ilimizde AR-GE Merkezi kuran firmaları tebrik ederek, plaket verdiler ve günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.