DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyon rakamlarını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu enflasyon rakamlarını değerlendirdi

 TUİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonunu değerlendiren KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Enflasyonda ağırlıklı olarak döviz kurlarından kaynaklanan bu yükseliş acil önlem zorunluluğunu ortaya koydu.” dedi.

TUİK tarafından açıklanan ve 2004’ten itibaren en yüksek düzeyde gerçekleşen Yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, “Üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,71, geçen yılın ekim ayına göre ise yüzde 17,28 artarak 2004 yılından itibaren en yüksek düzeye ulaştı. Kur etkisinin kendini ilk gösterdiği yer üretici fiyatları oluyor. ÜFE’deki bu artışta TL’deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 10,15 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 7,63 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti. Buna karşılık gıda ürünleri yüzde 0,48 ve temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 0,01 ile bir ay önceye göre endekslerin düştüğü alt sektörler oldu.” dedi.

Zeytinoğlu yüzde 11,90 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen ve 2008’den bu yana dokuz yılın zirvesinde olan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Ekim ayı enflasyonunu yukarıya çeken en büyük etken dolardaki yüzde 10’luk artış olmuştur. Böylece 2008 yılından bu yana en yüksek enflasyonu gördük.” dedi.

Enflasyonun faiz oranlarıyla da ilişkisine değinen Zeytinoğlu, “Enflasyonun düşmesini beklerken gelişmelere bağlı olarak faiz artırımları gündeme gelebilir. Faiz artışı ise yatırımları zorlar, bu durum istihdamın da yeterince artamaması gibi sorunları beraberinde getirir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.