DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MESLEKİ YETERLİLİK BELGENİZİ ALIN

MESLEKİ YETERLİLİK BELGENİZİ ALIN

Hasan Basri Artvinli’den çalışanlara önemli uyarı

İş Güvenliği Uzmanı ve Yangın Eğitmeni Hasan Basri Artvinli, yaptığı açıklamada Gölcük’te çalışanları Mesleki Yeterlilik Belgesine ilgi göstermediğini, olası bir denetlemede ise ciddi cezaların olduğu uyarısında bulundu. Artvinli, çalışanların bu belgeleri almaları konusunda tavsiyelerde bulundular.

Çalışanlar bu konuya ilgi göstermiyorlar

İş Güvenliği Uzmanı ve Yangın Eğitmeni Hasan Basri Artvinli, yaptığı açıklamada şu sözleri dile getirdi: “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hayatımıza girmesiyle birlikte AB Uyum Süreci kapsamında çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda çalışma hayatımızda şekilleniyor. Bunun iş hayatımıza getirdiği bazı değişiklikler oluyor. Bunlara baktığımızda karşımıza çıkan iş hayatında buluna çalışanların belgelendirilmesi söz konusu. Fakat ne yazık ki çalışanlar bu konuya eğilmiyorlar ya da devletin yaptıklarından faydalanmıyorlar. Mesleki Yeterlilik Kurumu kuruldu. Bu kurum, ‘benden belge isteyenin 31.12.2017’ye kadar müracaat edenlerin ve başvuruları geçenlerden ücret almayacağım dedi ama çalışanlarımız buna pek taraf olmuyorlar. Bu tamamen çalışanların sorumluluğunda.”

“681 Ulusal Meslek Standardı var”

“Çalışanlar bu işe olmasa da olur gözüyle bakıyor. Ama Mesleki Yeterlilik Belgesi almayanlara cezai müeyyide uygulanıyor. Bu cezada 527 lira. Yani aslında burada da bir ironi var, belge alma zorunluluğu çalışanın, cezayı ödeyen işveren. İşverenin üzerine bir yük daha gelmiş olacak. 874 meslek standardı belirlendi bunların 681 Ulusal Meslek Standardı olarak uygulanmaya aktarıldı.

“Gölcük istenilen düzeyde değil”

Artvinli, son olarak, “Gölcük şu anda mesleki yeterlilik belgesi istenilen düzeyde değil. Burada ne yapılabilir, Gölcük ilçe olarak bir birliğin olmamasının sıkıntısını yaşıyor. İki türlü denetleme var. İş Teftiş Kurulu Başkanlığının oluşturduğu planlama doğrultusunda hazırlanıyor. Rutin ve olası bir iş kazasında veya şikayet sonucunda oluşan denetlemeler olmak üzere iki çeşit denetleme var. Önemli olan konulardan birisi de yüksekte çalışan işçilerin düşmesini durdurma prensibi. Bizim hedefimiz sıfır iş kazası. Bunun içinde ciddi eğitim ve kaliteli ekipmanlar gerekiyor. Bunların da işveren tarafından sağlanması şarttır. Bu durumda her şey işverenin üzerine yıkılmış durumda. İşverenler nitelikli eleman çalıştırmak zorunda. Bir personel istihdamın işverene ciddi maliyeti var. İşe alım süreci ciddi bir sıkıntı. Maddi bir külfeti var” diyerek açıklamalarını bitirdi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.