DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MÜFTÜ ÖZTEL, “MÜMİNLERİN BAHARI”

MÜFTÜ ÖZTEL, “MÜMİNLERİN BAHARI”

Gölcük Müftüsü İlyas Öztel, Mevlid Kandili münasebetiyle açıklama yayınladı. Müftü Öztel, yayınladığı mesajında, “Aziz Peygamber Efendimizin dünyaya gelişi

Müftü Öztel, “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Bizleri yeniden mevlid kandiline ulaştıran Rabbimize hamd olsun. 29 Kasımı 30 Kasıma bağlayan bu gece -hicrî olarak da Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir-Efendimiz’ (s.a.s)’i anmak ve anlamaya çalışmak adına yeniden bir fırsat verildi bizlere.

“Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim” (İbn Hanbel, II, 381) buyuran bir peygamberin doğumuna sevineceğiz ve O’na ümmet olmakla şereflendiğimizi bir kez daha idrak edeceğiz bu gece.

Dünyanın sıkıntılarının arttığı bir zamanda bu geceyi, yeniden bahara kavuşmanın sevincini yaşar gibi idrak etmeyi nasip etsin Rabbimiz. Bireysel ve toplumsal olarak ne kadar sıkıntımız varsa insanlığımız güzelleştikçe kurtulacağız sıkıntılarımızdan.

“Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah’ın ve Resûlü’nün çağrısına uyun ve bilin ki, Allah kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, onun huzurunda toplanacaksınız.” (Enfal Süresi, 24. Ayet) Bu ayette de buyrulduğu üzere Allah ve Resûlü biz hayat veren şeylere davet ediyor. Bu davete bir kez daha icabet edeceğiz bu gece.

Önce kalbimizle Efendimiz (s.a.s.)’i tanımaya niyet ederek, O’nun hayatına dair her bilgiye ulaşmaya niyet ederek icabet edelim davete. Çünkü kişi ancak tanıdığı kimseyi sevebilir. Bu sebeple O’nu tanımaya ve hakkıyla sevmeye niyet edelim. Allah insanın içine kendi kusurlarını fark etmesini sağlayan vicdan mekanizmasını koymuştur. Kendimizde kusur olarak gördüğümüz davranışları düzeltmeye niyet edelim. Vicdanımıza samimiyetle bakıp kararan yerleri temizlemeye gayret edelim.

Camilerimizde Efendimiz (s.a.s.)’i anlatan programlara katılarak dualara iştirak edelim. Bu geceyi Kur’ân tilavetiyle, her türlü dua, zikir ve istiğfarla en güzel şekilde değerlendirmeye gayret edelim. Ve kalbimizi mümin kardeşlerimize karşı hissettiğimiz kötü duygulardan arındıralım.

Efendimiz ashabıyla birlikte otururken birkaç farklı zamanda aynı kişi için “Şimdi yanınıza cennetlik bir adam geliyor!” buyurunca genç sahabilerden Abdullah b. Amr bu kişinin neden cennetlik olduğunu merak ediyor ve araştırmaya başlıyor. Birkaç gün bu adamın evine misafir olarak giderek gözlemliyor. Adamın hayatında O’nu cennete götürecek bir amel göremeyince sormaya karar veriyor ve aldığı cevap şu oluyor: “Ben kalbimde hiçbir Müslüman’a karşı kin, nefret ve samimiyetsizlik bulundurmam ve Allah’ın kendisine ihsanda bulunduklarından dolayı hiç kimseye haset etmem” bunun üzerine Abdullah b. Amr diyor ki: “İşte seni yücelten bu! Bizim yapamadığımız da bu!” (İbn Hanbel, III, 166) Mevlid kandili vesilesiyle cenneti bu açıdan kazanabilir miyiz diye kalbimize bakalım.

Bazı âlimler Hz. Peygamber’in dünyaya gelmesi sebebiyle muhtaçlara yardımda bulunmanın, Efendimiz (sav)’i anlatan şiirler okumanın, güzel elbiseler giyerek sevinç gösterisinde bulunmanın birer güzel amel olduğunu ifade etmişlerdir. Bizler de bu güzel amellerle sevaplarımızı artırmaya çalışalım.

Son söz olarak Mevlid kandilinin hayırlara vesile olması temennisiyle dua ediyoruz;

“Allah’ım Peygamber’in Hz. Muhammed (s.a.s)’in senden istediği bütün iyilik ve güzellikleri senden ister, O’nun sana sığındığı her türlü kötülükten biz de sana sığınırız. Hakkımızda takdir ettiğin işlerin sonucunu hayırlı kılmanı niyaz ediyoruz.” Amin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.