DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Necati Çelik’te “Prematüre bebekler ” hakkında önemli bilgi

Necati Çelik’te “Prematüre bebekler ” hakkında önemli bilgi
19.11.2017
1.700
A+
A-

Necati Çelik’te “Prematüre bebekler ” hakkında önemli bilgi

17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” olması nedeniyle Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. Neslihan Baranoğlu Him  “Prematüre bebekler ” hakkında önemli bilgiler verdi.

Ülkemizde prematüre doğum oranı nedir ve kaç haftadan önce doğumlar prematüre sayılır?

Ülkemizde erken doğum oranı %10-12 arasında değişmektedir. Yani her on bebekten biri zamanından önce dünyaya gelmektedir. Normal bir gebelik süreci ortalama 40 haftadır. Bu sabırsız bebekler 36. Haftadan önce doğmaktadırlar.

Kaç haftaya kadar doğan bebekler yaşatılmaktadır?

Prematür bebeklerde organ sistemleri tam olarak olgunlaşmadığı için bebek doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakıma alınır. Aile ve bebek için zorlu bir süreç başlar. Günümüzde bebeklere bakım konusunda farkındalığı artması, yeni doğan yoğun bakımların yaygınlaşması ve yenidoğan uzmanlarının artması sayesinde günümüzde 24-26 haftadan itibaren doğan bebekler yaşatılabilmektedir.

Erken doğumların aile üzerinde etkisi nasıldır?

Erken doğmalarının aile üzerindeki olumsuz etkisi, ne olacağını bilememe korkusu, konu hakkında fazla bir şey bilmeme anne ve babayı endişelendirmektedir. Bu süreçte aile ile doktorlar sürekli irtibat halinde olmalıdır.

Erken doğan bebeklerde beslenme nasıl olmalıdır?

Yenidoğan beslenmesinde mümkün oldukça anne sütü almaları sağlanmalıdır. Erken doğum yapmış bir annenin sütü zamanında doğum yapan bir annenin sütünden farklıdır. Daha fazla protein içerir. Bu nedenle öncelikle beslenme tüm yenidoğanlarda olduğu gibi prematüre bebeklerde de anne sütüdür.

Genelde prematüre doğumların sebebi nedir?

Prematürenin en sık nedeni çoğul gebeliklerdir. Tüp bebek tedavilerinin yaygınlaşması ile çoğul gebeliklerin sayısı ve doğru orantılı olarak erken doğumlarda arttı.

Prematüre bebeklerde ne tür sıkıntılar görülür?

Prematüre bebeklerde özellikle gebelik haftası düştükçe riskler artmaktadır. Özellikle solunum sıkıntısı, kalp problemleri ve beyin kanamaları yer alır. İlerleyen dönemlerde görme sıkıntıları, nörolojik ve fiziksel sıkıntılar olabilir.

Prematüre bebekler gelişim olarak yaşıtlarını yakalayabilir mi?

Prematüre bebeklerin büyük çoğunluğu en geç 3 yıl içinde büyüme ve gelişme olarak yaşıtlarını yakalamaktadır.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Prematüre bebek sahibi ailelere bu zorlu süreçte gerekli tıbbi ve psikolojik destek sağlanarak minik yavrularımızın yaşam kalitesini arttıralım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.