DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

NECATİ ÇELİK’TEN ANLAMLI ETKİNLİK

NECATİ ÇELİK’TEN ANLAMLI ETKİNLİK

Anıtpark’ta diyabete farkındalık yarattılar

14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve Diyabet haftası münasebetiyle Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği yetkilileri dün Anıtpark’ta diyabet standı açtı. Standa Gölcük halkı yoğun ilgi gösterirken, yetkililer halkı diyabet konusunda uyardı.

YETKİLİLER DİYABETE KARŞI VATANDAŞI UYARDI

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabet Polikliniği yetkilileri dün Anıtpark’ta diyabet standı açtı. Yetkililer, yaptıkları açıklamada şu sözleri söyledi: “Bizim amacımız Diyabet Günü ve haftası münasebetiyle bu tehlikeli ve sinsi hastalığa farkındalık oluşturmak. Bugün gün boyunca Gölcük halkına diyabet konusunda bilgi verip, şeker ölçümlerini yapacağız. Gölcük halkı diyabet hastalığı konusunda dikkatli olmalı” dedi.

DİYABET NEDİR?

Dğyabet, insülin hormonu eksikliği ya da vücuttaki etkisinin azlığı ile ortaya ıkan, kanda şeker yükselmesine neden olan ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

DİYABETİN TİPLERİ NELERDİR?

TİP 1 DİYABET: Tip 1 diyabet genellikle 30 yaşından önce başlar. Nu tip diyabette vücutta hiç insülin yapılmamaktadır. Bu nedenle tedavisindme mutlaka insülin kullanılmalıdır. Buna insüline bağımlı diyabette denir.

TİP 2 DİYABET: Toplumda en sık görülen diyabet tipidir. Genellikle 40 yaş üzeri ve kilo fazlalığı olanlarda ortaya çıkar. Tedavide diyet ve ağızdan alınan laçlar, gerekli olduğunda insülin kullanılır.

Dİ;YABETİN YAN ETKİLERİ:

HİPİGLİSİMİ (KAN ŞEKERİNİN AŞŞIRI DÜŞMESİ): Kan şekeri düşmesi hastada, acıkma, baygınlık, fenalıki terleme, el, ayak titremesi, daha sonra şuur kaybı gibi belirtiler gösterir. Buna ihtiyaçtan fazla insülin yapmak, aşırı egzersiz yapmak veya yeterli karbaonhidrat almamak yol açmış olabilir.

Hipoglisemi biraz şeker yiyerek hızla düzeltilebilir. Eğer düzeltilmez ise kişinin bilincini yitirmesine yol açabilir, acil hastane tedavisi gerektirir. Diyabetli kişinin hipoglisimiden korunmak için belirtilerini bilmesi çok önemlidir.

DİYABET RİSKİ KİMLERDE FAZLADIR?

Herkes ve her yaş iççin diyabet olma riski vardır. Ancak bu riskin fazla olduğu durumlar bulunur. Bunlar; Stres, ileri yaş, aşırı kilo ailede diyabet olanlar, fiziksel hareketsizlik, 4 kilo ya da üzerinde bebek doğurmuş olanlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.