DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

SOKAK HAYVANLARI İNSAN DOSTUDUR

SOKAK HAYVANLARI İNSAN DOSTUDUR
22.11.2017
960
A+
A-

Başkan Taşkın’dan vatandaşlara önemli uyarılar

SOKAK HAYVANLARI İNSAN DOSTUDUR

Gölcük Hayvan Hakları Aktivistleri Başkanı Gülçin Taşkın ile haftalık röportajımızı gerçekleştirdik. Taşkın ile ilçemizde bulunan Sokak hayvanları ile ilgili olan çalışmaları, projeleri ve düşüncelerini aldık.

Gülçin Taşkın kimdir öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben İstanbul Kadıköy doğumluyum. İstanbul kökenli bir ailenin kızıyım. 6 yaşında İzmir Bergama’ya taşındık. Tahsil hayatımı İzmir Bergama’da tamamladım. Ege kültürü ile büyüdüm. Okul hayatım bitince iş hayatına atıldım ve Bayar inşaat San. ve Tic. A.Ş.’de yönetici asistanı olarak 16 yıl görev yaptım. Ailem İstanbul’da olduğu için 1988 yılında İstanbul’a taşındık. Nişantaşı Evrim Reklam Ajansı’nda çalıştım. Sonra çalışma hayatımı bitirdim. İstanbul’da oldukça sosyal bir hayatım vardı. Erenköy’den her gün Nişantaşı’na işe gidiyordum. Sonra İstanbul kalabalıklaşınca asker kızı olduğum için annem Değirmendere’ye taşınmamızı teklif etti. Bende önce gelip Değirmendere’de biraz gezdim ve yaşayabileceğimi düşünerek taşınmayı kabul ettim. 1995 yılında annem ile birlikte Değirmendere’ye taşındık. Değirmendere’de de oldukça sosyal bir hayatım vardı. Haftanın  3 günü tenis, 3 günü de aerobik ile ilgilenirdim. 2004 yılının Eylül ayında annemi kaybettim. o güne kadar hiçbir sokak hayvanları ile ilgilenmiyordum. Annemi kaybettiğim gece hastane bahçesinde tek başıma beklerken kucağıma yavru bir kedi oturdu. Boynunda yara vardı ve bana sarıldı. O anda ağlamam durdu, kafamı kaldırdım ve gökyüzüne bakarak ağlama sana ihtiyacı olan canlılar var onumu demek istiyorsun rabbim dedim. o gece saat 3’te annemi kaybettim, onunla vedalaştım ve hastaneden çıktığımda o yavru kedinin beni beklediğini gördüm. Burada ezilir düşüncesi ile alıp onu eve götürdüm. o günden beri de sokak hayvanları ile ilgileniyorum.

Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği ne zaman ve nasıl kuruldu?

Kucağıma gelen kedi yavrusu ile sokak hayvanları ile ilgilenmeye başladım. O zaman ki Gölcük Kaymakamı Mustafa Pekdemir ile toplantıdaydık. Sokak hayvanlarından bahsedilirken bana burada bir dernek kurmamı istedi. Eşi Gülay Hanım ve Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in eşi Feriha Ellibeş Hanımefendinin desteği ile 2010 yılında Gölcük hayvan Hakları Aktivistleri Derneğimiz kuruldu. Sayın kaymakamımız Mustafa Pekdemir her şeyimizle tam ilgilenerek derneğimizi kurmuş oldu. Kendisine bizi böyle bir yola soktuğu için ve destek olduğu için minnettarlığımı anlatamam. O günden beri derneğimiz olarak bakıma muhtaç sokak hayvanları için çalışıyoruz. Derneğimiz de 163 üye var. Ne yazık ki üyelerimiz son yıllarda fazla aktif değiller. Yıllık 60 lira olan aidatlarını bile ödemiyorlar.  Biz bu aidatlar ile sokak hayvanlarına mama ve ilaç alıyorduk. Şimdi bu masrafları ben karşılıyorum. Önceden daha çok mama desteğim vardı ve üyelerim ile birlikte sokak hayvanları aç kalmaması için yardımcı oluyorduk. Şimdi mama desteğim az olduğu için sokak hayvanlarına eskisi gibi destek olamıyorum. Bu nedenle Gölcüklü vatandaşların evlerinin önüne bir kap su ve mama koymalarını istiyorum.

Sokak hayvanları için nasıl projeleriniz var?

Kedilerin kontrollü üremelerini sağlamak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi mobil aracı Değirmendere Migros’un önünde veterinerler orada kedilere kısırlaştırma yöntemi uyguluyor. Sokakta yaralı ve sakatlanmış olan hayvanları Kandıra’ya gönderiyoruz. Orada tedavilerinin yapılmasını sağlıyoruz. Sokak köpeklerinin de kontrollü üremeleri için Kandıra’ya gönderilerek kısırlaştırılması sağlanıyor ve aşıları da yapılmış oluyor. Yaralı bakıma muhtaç hayvanlar da sokakta yaşama şansı yoksa orada muhafaza ediliyor. Sokaktaki anne köpeklerin ve yavruların belli bir rehabilitasyon merkezi olarak yapılıp kontrol altına alınması adı altında bir projemiz var. İkinci projemiz ise kedi bakım merkezi. Yaşlı yaralı ve hamile kedilerin burada bakılması ve sahiplendirilmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Bunun için sokaktaki aç hayvanların doyurulması için Değirmendere Musiki derneği ile birlikte şef Emrullah Erçelik ve korosunun halk müziği konserini organize ettik. 15 Aralık 2017 Cuma saat 19.30’da ‘Sokaktaki Canlar’ için beraber konser organize ettik. Kazanacağımız gelirle mama alacağız. Biletlerin tanesini 10 TL’den satışa sunuyoruz. Yardımcı olmak isteyenleri derneğimize davet ediyoruz. İrtibat için Dernek Başkanı Gülçin Taşkın: 0533 255 71 45 telefon numarasını arayarak irtibat kurabilirler.

Gölcük’te sokak hayvanları biraz fazla. Bu konu ile ilgili düşünceleriniz neler?

Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği olarak 5199 yasa gereği sokak hayvanları rehabilitasyon merkezlerinde tutulamıyor. Sadece rehabilitasyon merkezinde toplanan köpeklerin gerekli bakımları yapıldıktan sonra (kısırlaştırılma) alındıkları yere bırakılma mecburiyeti vardır. Bu nedenle sokak hayvanları toplatılıp bir yerde tutulamıyor. Sadece gerekli olan tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları bölgelere geri bırakılması gerekiyor. Bunun dışında başka bir işlem yapılması mümkün değil. Derneğimiz olarak Gölcük Belediyesi ile birlikte Gölcük’te bakıma muhtaç ve kısırlaştırılması gereken sokak hayvanlarını tespit ediyoruz ve Kandıra’da bulunan rehabilitasyon merkezine götürüp gerekli bakımlarını yapıyoruz. Gölcük Belediyesi olarak böyle bir çalışma içerisindeyken çevre ilçelerde böyle bir çalışma ne yazık ki yok ve çevre ilçelerden Gölcük’e sokak hayvanlarını getirip bıraktıklarını tespit ettik. Özellikle Yalova plakalı araçlar ile kalıcı konutların olduğu yerlere köpekleri bıraktıklarını görmüşler. Plakayı tam göremedikleri için tespit edemiyoruz ama araştırmalarımız devam ediyor. Gölcük’te sokak hayvanlarının özellikle kalıcı konutlar bölgesinde bu kadar fazla köpek olmasının sebebi bu ve önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Çevre ilçelerin belediyeleri de Gölcük Belediyesi gibi sokak hayvanlarını Kandıra’da bulunan rehabilitasyon merkezine götürseler ve gerekli olan tedavilerini yaptırıp kısırlaştırmalarını yaptırsalar bu kadar sokak hayvanı çoğalmaz diye düşünüyorum. Bu konuda vatandaşların dikkatli olmalarını ve yabancı plakalı araçların köpekleri getirdikleri zaman plakalarını almalarını ve bildirmelerini istiyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.