DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

22 bin adet ceviz fidanı dağıtıldı

22 bin adet ceviz fidanı dağıtıldı

Kandıra’da ceviz fidanı dağıtım töreninde 22 bin fidan dağıtıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında kent genelindeki çiftçilere sertifikalı meyve fidanları dağıtıyor. Kandıralı çiftçileri yüksek verimli meyve fidanlarıyla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, yapılan törenle 300 çiftçiye 22 bin adet aşılı ceviz fidanı verdi. Fidanlar çiftçilere yüzde 50 hibeli olarak tedarik edildi. Törene katılan Başkan Vekili Zekeriya Özak, çiftçilere hitap ederek “ Ülkemizin lokomotif sektörü olarak yüzlerce yan sektöre de hayat veriyorsunuz. İnşallah 2023 yılında Türkiye tarım sektöründe dünya da ilk beşe girecek” dedi.

“ÇİFTÇİLİK MESLEK DEĞİL YAŞAM TARZIDIR”

Kandıra Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Şefliği’nde düzenlenen törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, Muhtarlıklar Daire Başkanı Lütfü Efil ve çiftçiler katıldı. Törende konuşan Başkan Vekili Zekeriya Özak, “ Bugüne kadar 151 bin ceviz fidanı dağıtımı yaptık. Bugün de 22 bin adet ceviz fidanı dağıtımı için buradayız. Çiftçilik sadece bir meslek değil, yaşam tarzıdır. Sabrın olgunluğun emeğin ve alın terinin sembolüdür.” dedi.

 “ÇİFTÇİLERİMİZ ÜLKENİN LOKOMOTİFİ”

Çiftçilerimizin, üreterek hayatımıza değer ve anlam kattığını belirten Başkan Vekili Özak; “Sizler hayatımız görünmez isimsiz kahramanları olarak 365 gün çalışıyor, durmadan usanmadan üretmek için emek veriyorsunuz. Ürettiğiniz her şey ticarete, sanayiye, ihracata ve istihdama dönüşüyor. Ülkemizin lokomotif sektörü olarak yüzlerce yan sektöre de hayat veriyorsunuz. İnşallah 2023 yılında Türkiye tarım sektöründe dünya da ilk beşe girecek. El birliği olunca altından kalkamayacak hiçbir zorluk yoktur.” dedi.

MODERN TARIM KÖYLERİMİZE DE ANLATILIYOR

“Bu bereketli topraklar dört tane daha Türkiye’yi besleyecek muazzam bir potansiyele sahiptir” sözlerini kullanan Başkan Vekili, Özak,” Bugün köylerimizde uzmanlarımız çiftçilerimize modern tarım yöntemlerini, zararlılarla mücadeleyi öğretiyor. Veterinerlerimiz de sağlıklı ve verimli hayvancılığı uygulamalı olarak anlatıyor. Çiftçimize desteklerimiz her zaman devam edecek. Dağıtılan bu fidanların çiftçimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadeleriniz kullandı.

 22 BİN ADET CEVİZ FİDANI DAĞITILACAK

Kocaeli’de tapusu ve güncel çiftçi belgesini beyan eden 300 çiftçiye toplam 22 bin adet üç farklı çeşitte ceviz dağıtılacak. Dağıtılan ceviz fidanı çeşitleri arasında; 20 bin 250 adet Chandler ana çeşit, bin adet Franquette tozlayıcı çeşit, 750 adet Fernette tozlayıcı çeşit ceviz fidanı bulunuyor. Geçmiş yıllarda meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 2014 yılında 110 çiftçiye % 50 hibeli 15 bin adet 16 çeşit ( ceviz, kiraz, elma, şeftali, üzüm, incir v.b ) meyve fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. 2015 yılında 380 çiftçiye yüzde 50 hibeli 40 bin ceviz fidanı dağıtılarak bin 720 dekar alanda fidan desteği sağlanmış oldu. 2016 yılında ise 320 çiftçiye 35 bin 250 adet üç farklı çeşitte ceviz fidanı dağıtıldı.

 5 KAT VERİMLİ SAĞLIYOR

Chandler ceviz çeşidi yerli çeşitlere göre 5 kat daha verimli sağlıyor. İklim şartları, hastalık ve zararlılara dayanıklı olan bu tür, pazar talebine uygun kalitede meyve yapılarının bulunması sebebiyle tercih ediliyor. Chandler ceviz çeşidinde tozlayıcı şeçimi 15’e 1 olarak önerilmektedir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.