DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İSTİHDAM MESELESİ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MESELELERİNDEN BİRİDİR

İSTİHDAM MESELESİ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MESELELERİNDEN BİRİDİR

Endüstriyel işgücünün yetiştirilmesinde önemli yere sahip olan Meslek Yüksekokullarının, sanayinin ihtiyaçlarına yanıt verebilir duruma getirilmesi amacıyla Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen “Endüstriyel İşgücü ve İstihdam Çalıştayı” (ENİS’17) Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kartepe Derbent Uygulama Otelinde gerçekleştirilen çalıştaya; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Vali Yardımcısı Osman Ekşi, Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Derince Kaymakamı Akın Yılmaz, Tübitak MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Daire Başkanı Ayşe Gülçin Akbıyık, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Fatih Akbulut, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Körfez Ticaret Odası başkanı Sibel Moralı, daire müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak’ın konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Bugün Türkiye’nin en önemli meselelerinden birini bir çalıştay kapsamı içerisinde ele aldığımız bu programda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İş arayan insanlar ve nitelikli eleman arayan iş verenlerin talebinin karşılıklı olarak birbirleri ile örtüşmesi konusunda mutlaka geçmiş dönemlerde de önemli çalışmalar yapıldı. Bugün halen bu konuyu konuşuyor ve tartışıyorsak, demek ki olması gereken noktada değiliz. O bakımdan bu çalıştay çok önemli. Bu çalıştay Türkiye’de sanayinin kalbi diyebileceğimiz Kocaeli’de, sektörün bütün taraflarıyla birlikte tartışılmaya başlandığında, buradan çıkacak sonuçlarla Türkiye’ye istikamet belirleyecek bir çalışma başlamış olacaktır.

 “KOCAELİ’DE 79 MESLEK LİSEMİZ VAR VE BU MESLEK LİSELERİMİZDE 44 BİN 546 ÖĞRENCİMİZ EĞİTİM GÖRÜYOR”

 Üniversitelerimiz, meslek yüksekokullarımız ve yüksekokullarımız çok önemli ve iş gücü piyasasına nitelikli insan yetiştirme konusunda eğitim veren kurumlarımızdır. Ancak bu kurumlarımıza ulaşma noktasında da özellikle milli eğitim ayağındaki meslek liselerimiz de büyük önem taşıyor. Çünkü üniversitelere insan kaynağı taşıyan, onları yetiştiren ortaöğretim kurumlarımız ve liselerimizde önemli. Kocaeli’de 79 meslek lisemiz var ve bu meslek liselerimizde 44 bin 546 öğrencimiz eğitim görüyor. Bunlar 27 alan ve 140 dalda, meslek eğitim merkezlerinde 41 alan ve 85 dalda da liselerimizde eğitim vermektedirler. Özellikle 79 kurumumuzun 64’ü Endüstri Meslek Lisesi kapsamında, 4’ü mesleki eğitim kapsamında, 11’i de özel lise diye adlandırabileceğimiz meslek lisesi boyutunda eğitim öğretimlerine devam etmektedirler. Meslek Liselerine devam eden öğrenci sayımızın, mevcut öğrenci sayımızın %43,99’unu oluşturduğu, okul sayısı itibariyle %39’unu oluşturduğunu görüyoruz. Öğrencilerimizin alan ve dallarına baktığımızda belirli alanlara bir yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Özellikle elektrik, elektronik, bilişim teknolojileri 3 bin den fazla öğrencimizin tercih ettiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Organize Sanayi Bölgelerimizin içerisindeki okullarımızı önemsiyoruz. Çayırova’da 2 tane meslek lisemiz Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunuyor. Bunlarda özellikle Organize Sanayi Bölgelerimizin ilgi alanlarına giren konularda öğrenci alan ve bu noktada öğrenci yetiştiren kurumlardır.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmada 2016-2017 de mezun olan meslek lisesi öğrencilerimizin sayısı 5 bin 833’dür. Bunların meslek yüksek okulu ve üniversitelere yerleşme oranı %28,24’dür. Bunların %22’si önlisans, %4,7’si lisans, %1,27’si ise Açık Öğretim Fakültesidir. 2017 yılında yerleşemeyenlere baktığımızda oran %41,45’dir. Üniversite yerleştirme Sınavına hiç başvurmayan öğrenci sayısının oranı ise %30 olarak karşımıza çıkıyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılında mezun olanların istihdam durumuna baktığımızda çalışmayan öğrenci sayımız 1951’dir. Yani %46,61 oranındadır. Çalışanların mezun olduğu alanda çalışma oranı ise sadece %23’ünü oluşturuyor. %30 da mezun olduğu alan dışında çalışıyor. Mezun olanlar ağırlıklı olarak hizmet sektöründe ve sanayi sektöründe istihdam edilmiştir. Meslek Liselerimizden mezun ettiğimiz öğrencilerle, ihtiyaç duyulan alanları karşılıklı olarak dizayn edersek belki bunu farklı bir noktaya taşımış olacağız. Özellikle meslek liselerimizde ilgili alanları ve dalları seçmek, Organize Sanayi Bölgelerimiz ve sanayi kuruluşlarımızla karşılıklı istişare içerisinde yer almak büyük önem taşımaktadır. Bu üniversitelerimiz içinde söz konusudur.

 “BAŞTA SANAYİ ODAMIZ OLMAK ÜZERE, TİCARET ODAMIZ VE SANAYİ KURULUŞLARIMIZ İHTİYAÇ DUYULAN HER KONUDA BİZE DESTEK VERİYORLAR.”

 Her ilde üniversite olması ve kontenjanların artması nedeniyle artık üniversitelerde önümüzdeki dönemde öğrenci bulmakta zorlanacaklar. Dolayısıyla süreç her üniversitenin de kendisini anlatacağı bir pozisyona doğru gidiyor. Bu anlamda Kocaeli olarak hem üniversitelerimizi daha güçlü bir konuma taşımak, hem de işgücü piyasasına nitelikli eleman yetiştirmek bakımından da bu çalışmayı önümüzdeki süreçte ortaya koymamızda fayda var. Bu işe emek veren ve gönlünü ortaya koyan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü istihdam meselesi Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir. Bu çalışmanın ortaya çıkaracağı sonuçların hem üniversite sanayi işbirliği, hem de milli eğitim sanayi işbirliği bakımından da bize çok ciddi bir katkı sunacağını ifade etmek istiyorum. Kocaeli olarak biz çok şanslıyız. Başta Sanayi Odamız olmak üzere, Ticaret Odamız ve sanayi kuruluşlarımız ihtiyaç duyulan her konuda bize destek veriyorlar. Bu işbirliğinin önümüzdeki süreçte de devam etmesini istiyoruz. Buradan çıkan sonuçlar sadece raporlarda kalmamalı. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diyen Vali Aksoy Çalıştay’ın ilimiz ve ülkemiz ekonomisine, istihdamın sağlanmasına katkı sunması temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından Meslek Standartları Dairesi Başkanı Yaprak Akçay Zileli, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.