DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

MAAŞLAR YOK OLUYOR, KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

MAAŞLAR YOK OLUYOR, KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

Temmuzda memur maaşlarına yapılan yüzde 4’lük maaş zammının gelir vergisi ile geri alınması ile maaşların yüzde 5 düşmesi hakkında Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker Şubede basın açıklaması yaptı.

 Bir ülkede devletin açıklamış olduğu ekonomik göstergeler yükselirse, yükselen ekonomik rakamlar devlet kurumlarında çalışanların maaşlarına da yansıması ve çalışanların hayat standartlarının ekonomik göstergeler ile paralel bir yükselmesinin gerçekleşmesi gerekir. Fakat bu kural her ne hikmetse Türkiye’de işlememektedir. Hükümet yetkilileri Türkiye’nin 2017’de ekonomik olarak yüzde 11,1 büyüdüğünü söylemekteler.

Bu büyüme rakamı önemlidir. Bu büyümeden kamu çalışanlarına da pay verilerek refah düzeyleri yükseltilmeli yüksek enflasyon altında ezilmeleri engellenmelidir. TÜİK verilerinde “TÜFE göre 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre % 12,98 enflasyon gerçekleşmiştir.”

Sarı Sendika 2017 yılı için yapılacak zam artışları için Toplu Sözleşme Masasında yüzde 3+4 zam’a imza atarak Kamu Çalışanlarının enflasyon altında ezilmelerine sebebiyet vermiştir.

Kamu çalışanları, toplu sözleşme ile Temmuz ayında aldıkları maaş zammını, vergi olarak devlete geri vermiştir. Maaşların düşmesine neden olan vergi dilimi uygulaması ne yazıktır ki gözden kaçmaktadır.

15 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla Temmuz zammı ile birlikte 2.451 TL olan bir Hemşirenin maaşı, 15 Aralık 2017 tarihi itibarıyla 2.334 TL ye düşmüştür. Vergi dilimine giren söz konusu Hemşirenin maaşında 117 TL düşüş yaşanmıştır. Temmuzda memurun maaşına yapılan % 4 zamdan daha fazlasını hükümet vergi dilimi ile  geri almıştır. Sağlık çalışanının maaşı Temmuzda almış olduğu maaş göre yaklaşık  % 5 azalmıştır.

Bir Hemşirenin maaşı üzerinden verdiğimiz örnekte olduğu gibi, diğer tüm kamu çalışanlarının ücretlerinde de oransal farklılıklar olmak üzere düşüşler yaşanmıştır.

Vergi sisteminin asıl amacı, çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almaktır. Ancak bu durum ülkemizde yakaladığından vergi almak şeklinde işlemektedir. Kamu çalışanlarının ücretli çalışmaları nedeni ile vergi kaçırmaları veya gelirlerini gizlemeleri mümkün değildir.

Derece kademesi 1/4’ne düşmüş Üniversite mezunu bir hemşire 2017 yılında yaklaşık 2.314 TL. Gelir vergisi maaşından peşin olarak kesildi. Neredeyse bir çok iş adamından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmecilerden daha fazla gelir vergisi ödeyen kamu çalışanlarına yapılan yüzde 4 ’lük maaş zammından daha fazlası vergiye gitmektedir.

Vergi sistemindeki adaletsizlik, gelir dağılımını olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında geliyor. Özellikle çalışanların ödediği vergi miktarı, birçok işadamını geride bırakırken, çalışanlardan kesilen ve kaynağından toplanan hazır vergi, devletin ana gelir kaynağı haline gelmiş durumdadır.

Hükümet yıllardır, vergi toplamanın en kolay kaynak olarak çalışanlar üzerindeki vergi yükünü, giderek artırmakta bulmuştur. Bu mağduriyetin giderilmesi için ya her yıl maaş zam artışlarında, vergi adaletsizliğini de hesaba katarak belirlemek veya ücretli çalışanlar için farklı bir gelir vergisi tarifesi belirlemek gerekmektedir.

Özelde sağlık çalışanlarının genelde ise tüm kamu çalışanlarının vergi diliminden kaynaklanan ücret kayıplarının giderilmesi başta hükümetin ve bakanlıkların öncelikli görevi olması lazım.

Bu tabloya bakıldığında memura kaşıkla verilen zammın kepçe ile geri alındığı, telafisi konusunda da ise hiç bir şey yapılmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır.

Ülke ekonomisi büyürken memurun ekonomisini küçülmesi kabul edilemez., Böylesi bir durumun izahı da mümkün değildir. Bu durumun düzeltilmesi yönünde Acil tedbirlerin alınması için çalışma başlatılarak.,

Çalışanların üzerindeki vergi oranı azaltılmalı., Gerçek enflasyon üzerine refah payı konarak memur maaşları yeniden revize edilmeli., Büyümeden kamu çalışanlarına mutlaka pay verilmelidir. Vergi dilimleri nedeniyle memurun ekonomik kayıp yaşamasının önüne geçilmelidir.

Türkiye’de iş adamları zarar gösterip vergi vermez iken vergisini sürekli peşin ödeyen kamu çalışanlarına yapılan adeta bir zulümdür. Hükümet vergi kaçıranlarla, milyonlar kazanıp zarar ettiğini ilan edenleri incelemelidir. Memurun vergi dilimi gibi sebeplerle maaşından kesinti yapmamalıdır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.