DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Özbay Egzost İşletmecisi Halil Özbay KATALİTİK PARTİKÜL TEMİZLEME VE DEĞİŞİMİNİ İTİNALI BİR ŞEKİLDE YAPIYORUZ

Özbay Egzost İşletmecisi Halil Özbay    KATALİTİK PARTİKÜL TEMİZLEME VE DEĞİŞİMİNİ İTİNALI BİR ŞEKİLDE YAPIYORUZ
03.12.2017
4.753
A+
A-

Özbay Egzost İşletmecisi Halil Özbay

 

KATALİTİK PARTİKÜL TEMİZLEME VE DEĞİŞİMİNİ İTİNALI BİR ŞEKİLDE YAPIYORUZ

 

İlçemiz esnaflarından Özbay Otomotiv İşletmecisi Halil Özbay yeniliklerine yenilik katmaya devam ediyor. Gölcük’te bir ilki başaran Halil Özbay Katalitik Konvertör ve Partikül temizleme makineleri ile araçlarınıza adeta hayat vermektedir. Yüzde yüz sonuç aldıklarını ifade eden Halil Özbay, Egzost filtrelerinde biriken kirleri makinelerimizle temizleyerek araçların rahat bir nefes almasını sağlıyoruz. Her türlü araçların partikül ve katalitik temizliğini itinalı bir şekilde yapmaktayız dedi.Halil Özbay ayrıca Katalikit ve Partikül temizliği hakkında bilgiler verdi.

 

KATALİTİK KONVERTÖR NEDİR VE NE İŞE YARAR.

KATALİTİK KONVERTÖRÜN PERFORMANSA ETKİSİ NEDİR.

 

Hava kirliliği tüm dünyada önlenmesi güç olan çevresel sorunlardan bir tanesidir. Doğada bulunan çeşitli etkenler hava kirliliğine neden olmaktadır. Hava kirliliğine neden olan etkenlerden bir tanesi de trafikteki araçlardır. Araç sayısının çok fazla olduğu bölgelerde araçların egzozlarından çıkan gazlar insanların sağlıklarını önemli bir derecede etkilemekte ve kişilerin yaşam kalitelerini düşürmektedir. Özellikle astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler ve solunum problemi yaşayan insanlar araçların egzozlarından çıkan gazlardan etkilenmektedirler. 1975 yılında araçlarda katalitik konvertör kullanılmaya başlanmıştır. Katalitik konvertörün kullanılmaya başlanması ile birlikte araçların egzozlarından çıkan gazlar oldukça büyük oranda azaltılmıştır. Katalitik konvertör araçların egzoz çıkış borusuna bağlanır ve zararlı gaz emisyonunun azaltılmasını sağlayan bir parçadır. Araçlarda bulunan bu parça basit bir yapıya sahip olsa da büyük  görevi bulunan önemli bir parçadır. Katalitik konvertör etkisi çok büyük olan bir parçadır. Araçların egzozlarından çıkan gazlar belirli aşamalardan çıktıktan sonra büyük ölçüde zararsız hale gelir. Bu parça metal katalizör ile çevrili seramik bir tabakadan oluşur. Katalitik konvertör üç kısımdan oluşur. Sistemin ilk aşaması olan azaltıcı katalizör aracın egzozundan çıkan gazları platin ve rodyum sayesinde büyük ölçüde azaltır. Oksidasyon katalizörü ise sistemin ikinci aşamasıdır ve yanmamış olan hidrokarbonları ve karbon monoksiti azaltıcı katalizörün üstünde yakararak azaltır. Sistemin üçüncü aşaması ise bir kontrol sisteminden oluşur. Bu sistem yakıt enjeksiyon sisteminin kontrol edilmesini sağlar. Kontrol ünitesi sayesinde aracın egzozsunda ne kadar oksijen olduğu tespit edilir. Oksijen tespit edildikten sonra otomatik olarak hava-yakıt karışımı düzenlenir ve egzoz içindeki duruma göre oksijen miktarı arttırılır ya da azaltılır.

PARTAKÜL FİLİTRESİ NEDİR

Partikül filtresi yeni nesil dizel araçların egzoz sistemlerinde, sırf çevre ve insan sağlığına daha az zarar vermek için kullanılan bir parçadır. Motorun egzoz manifoldundan çıkan gazların ilk geçtiği yerdir. Dışarıdan baktığınızda tipik bir susturucuya benzer ancak içerisinde küçük küçük gözenekler vardır. Bu gözenekler tam olarak yanmamış yakıtın dışarı yani çevreye atılmasını önleyerek içerisinde hapseder. Partikül terimi çeşitli sebepler sonucu tam yanmamış katı veya sıvı maddelere denir. Buradan da anlaşılıyor ki kısaca partikül filtresi tam olarak yanmamış gazları filtrelemeye yarıyor.
PARTİKÜL FİLTRESİ ÇALIŞMA SİSTEMİ ;
Partikül filtresi içerisinde petek şeklinde çok küçük gözeneklerden oluşur. Egsozdan çıkan gazlar bu gözeneklerden geçer. Egzoz gazı içerisindeki çevreye aşırı zararlı olan tam yanmamış yakıt kurumu bu peteklere yapışarak çevrenin kirlenmesi önlenir. Ancak bu kurumlar gözeneklerde sürekli kalmazlar, çünkü partikül kurumlarla tıkanarak motorun çalışması zorlanır, yakıt sarfiyatı ve motorun ısısı artar. Partikülün ısı derecesi ortalama 700 dereceye ulaştığında bu kurum parçacıkları yanarak çevreye zararı etkisiz hale gelir ve dışarı atılır. Bu 700 derecelik sıcaklığa ulaşma olayını algılayıcılar sayesinde yaparken, bunu bazen sizin yaptırmanız da gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.