DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

199 LİRA ZAM ÇALIŞANLARI MEMNUN ETTİ

199 LİRA ZAM ÇALIŞANLARI MEMNUN ETTİ

Asgari Ücret açıklandı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2018 asgari ücreti belli oldu ve %14.2 oranında yapılan zam ile 2018 yılı asgari ücreti 1603 lira olacağı açıklandı. Gazetemiz olarak ilçemizde asgari ücret ile çalışan ya da çalıştıran vatandaşlarımızdan yapılan zam oranı ile ilgili düşüncelerini aldık.

Köse, “199 lira zam yapılması 2018’e mutlu girmemize neden oldu”

Havva Köse, “ Asgari ücrete beklediğimiz oranda zam yapıldığı için mutluyuz. Asgari ücret ile ilgili bir çok konuşma yapıldı ve bizlerin düşünceleri alınmıştı. Bu düşüncelerin olumlu etki yarattı diye düşünüyorum. Bu seneki asgari ücret artışı geçen seneye oranla daha güzel oldu. Biz çok korkuyorduk en fazla maaşlarımız bin 500 yaparlar diye ama bin 603 lira oldu. Bu bizim için çok iyi bir rakam ve en azından artık ihtiyaçlarımızı daha iyi karşılayabileceğiz. Geçen sene ki maaşımız anca evi geçindirmeye yetiyordu ve hiç kendi ihtiyaçlarımızı alamıyorduk. Şimdi en azından küçükte olsa birikim yapabileceğiz ya da istediğimiz ama alamadığımız bir şeyi daha rahat alabileceğiz. Biz en fazla 50-60 lira zam beklerken 199 lira zam yapılması 2018’e mutlu girmemize neden oldu. Bize çok güzel bir destek oldu” dedi.

Şen, “Eğer ki asgari ücret 2 bin lira olmuş olsaydı şu anda 20 çalışanımın 12 tanesi işsiz kalacaktı”

Kazım Şen, “ Vasfı uygun olmayan vatandaş kesimimiz % 60 orana uygundur. Eğer ki asgari ücret 2 bin lira olsaydı ben yanımda çalışan 20 personelin vasfına uygun olmadığından dolayı 12 tanesini işten çıkartmak zorunda kalacaktım. Bu oranın değerlendirilmesinin sonucunda bin 603 lira olan asgari ücret 12 kişinin işsiz kalmasını engelledi. Eğer ki asgari ücret 2 bin lira olmuş olsaydı şu anda 20 çalışanımın 12 tanesi işsiz kalacaktı. Bir iş veren olarak yapılan bu zam oranı bizim için çok doğru bir karar oldu. Vatanımıza, milletimize, devlet büyüğümüze rabbim kolaylık versin” dedi.

Altıaylık, “İnşallah aşırı zam yaparak verdiklerini geri almazlar”

Ayşenur Altıaylık, “ 2018 yılına mutlu bir şekilde girdik. Asgari ücrete tamda istediğimiz oranda zam yapıldı. İstiyorduk ama bu kadar zam yapılacağını beklemiyorduk. Özellikle evli olan arkadaşlarımız çok sıkıntı yaşıyorlardı. Yapılan son zam ile birlikte maaşlarımız bin 603 liraya yükseldi ve artık sıkıntı yaşamayacağız diye düşünüyorum. Geçen sene 100 lira zam yapıldığı için bu sene de en fazla 80-100 lira arası bir zam yapılır diye bekliyorduk. Bizim şimdi en büyük korkumuz asgari ücrete bu kadar zam yapıldı. Gıda giyim ve faturalara aşırı zam yaparak verdikleri bu zammı geri almalarından korkuyoruz. İnşallah aşırı zam yaparak verdiklerini geri almazlar. Yoksa geçen seneyle bir farkı olmayacak” dedi.

Sargın, “Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından bir tanesi gelir dağılımının düzensiz olmasıdır”

İsmail Sargın, “ Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini en alt kesim belirler. Yani ülkede milyar dolarlık zenginlerin olması demek o ülkenin gelişmiş ve ekonomik olarak iyi seviyede olduğu anlamına gelmez. Bu tarz durumlarda ülkenin en alt gelir grubuna bakılır. Sizin ekonomik olarak en alt gelir düzeyinde ki insanlarınız geçim sıkıntısı çekiyorsa ve bu insan sayısı nüfus oranına göre hayli fazla ise gelişmiş bir ülke değilsinizdir. Yani demek istediğimiz asgari ücret alan bir kişi ekonomik olarak sıkıntı çekmeden yaşayabiliyorsa aldığı ücret yeterlidir diyebiliriz. Türkiye şartlarında bir bireyin bin 603 lira gibi rakamla düzgün koşullarda yaşaması ve aile geçindirmesi hayli zor olduğu için asgari ücret yetersizdir. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından bir tanesi gelir dağılımının düzensiz olmasıdır” dedi.

Peçe, “Bu 199 liralık zam bize çok iyi gelecek”

Zeynep Peçe, “ Çalışma hayatına yeni başladım ve ilk maaşımı zamlı alacak olmaktan son derece mutluyum. Ben işe başlarken bu kadar zam yapılacağını beklemiyordum. Arkadaşlarla kendi aramızda konuşurken geçen sene 100 lira zam yapıldı bu sene de en fazla 100 lira zam tapılın ve maaşlarımız bin 500 lira olur diye bekliyorduk. 2018 yılı bana çok uğurlu geldi. İnşallah böylede devam eder. Bizleri düşünerek bu kadar zam yaptıkları için çok teşekkür ederiz. Hayat şartlarına göre çok düşük maaş alıyorduk. Bu 199 liralık zam bize çok iyi gelecek” dedi.

Sevinç, “Bizim için asıl istenilen maaş 1893 lira idi ama o kadar yapılmayacağını biliyorduk”

Gizem Sevinç, “ Asgari ücrete beklediğimiz oranda zam yapıldı. Zaten kendi aramızda konuşuyorduk ve bin 600 olur diye tahminlerde bulunuyorduk. Tahminlerimizde yanılmadık. Bizim için asıl istenilen maaş 1893 lira idi ama o kadar yapılmayacağını biliyorduk. Bu oranda bizim için hiçte fena olmadı. Tabi şimdi asgari ücrete yapılan zam gibi birçok şeye de zam yapılacaktır. İnşallah bu yapılacak olan zamlar bizim maaşımızı alıp götürmez. Yoksa bütün hevesimiz kursağımızda kalır. Zaten asgari ücret ile geçinenle bu ülkede zor durumdalar yaptıkları bu güzelliği bozmalarını istemiyoruz” dedi.

İsim: Serap DURUKAN

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.