DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

BU ZAFERİN ANLAMI ÇOK BÜYÜKTÜR

BU ZAFERİN ANLAMI ÇOK BÜYÜKTÜR

CHP 1. İnönü Zaferi’nin yıldönümünde açıklama yayınladı

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Başkanı İsmet İşeri, 1. İnönü Zaferinin yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması yayınladı.

Bu yolculuğun hayati önem taşıyan ilk basamağı 1. İnönü Zaferidir

Başkan İşeri, yaptığı açıklamada, “1. İnönü Savaşını anlayabilmek için Zafere giden yolu iyi öğrenmemiz gerekir. Kurtuluş Savaşı (1919-1922)  ülke bütünlüğünü korumak, ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak için tüm ulusça girişilen, çok cepheli bir savaştır. Kurtuluş Savaşı; Osmanlı İmparatorluğu’nu yok eden, Türklere yaşam hakkı tanımayan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması sonucu Türk milletinin bir ölüm-kalım mücadelesi olarak başlamıştır. Mustafa Kemal’in İstanbul’dan çıkışı Samsuna ulaşması ardından Havza, Amasya Erzurum, Sivas ve Ankara’ya doğru olan kurtuluş yolculuğunu betimleyen bir yolculuktur. Bu yolculuğun hayati önem taşıyan ilk basamağı 1. İnönü Zaferidir. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası dört bir yandan işgale uğrayan Anadolu toprakları, batıda İtilaf Devletleri’nin desteğinde İzmir ve çevresini işgal etmiş bulunan Yunan ordusunun adım adım işgali ile karşı karşıya kalmıştı.”

Bu başarı ile TBMM’nin otoritesi büyük güç kazandı

Ancak, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa komutasında Türk ordusu, “Her subay ve erin kudretinin çok üstünde çaba harcaması, ölümü hiçe sayarak her karış toprağı savunması ve Türk komutasının azim ve kararı karşısında düşmanın azim ve kararının kırılması.” Emriyle hareket etmiş ve büyük zafer kazanmıştı.Bu başarı ile TBMM’nin otoritesi büyük güç kazandı. Kanun hakimiyeti ve asayiş sağlandı.  Halkın Ulusal Ordu’ya güveni arttı. Milis kuvvetler sorunu kapandı. Mustafa Kemal Paşa, Cephe Komutanı’nı Meclis adına, bu başarıdan dolayı kutladı. İsmet Bey başarısından dolayı Mirliva’lığa yükseldi. 1. İnönü Zaferi’nin sonucunda yeni Türk devletinin ilk Anayasası Teşkilat-ı Esasiye kabul edilmiştir.Tarihçilerin de ifade ettiği gibi bu zafer yalnız Türk halkının tarihi açısından değil, dünyadaki tüm mazlum milletlerin tarihi açısından büyük önem taşır. Bu zaferle emperyalizmin sürdürdüğü sınırsız yayılmacılık bir duvara çarpmış, dünyanın her tarafında mazlum milletler özgür ve bağımsız bir şekilde yaşayabilme umudunu canlı bir şekilde hissetmiştir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.