DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

ENFLASYON ARTIŞI VE EMEKLİLERE YANSIMASI

ENFLASYON ARTIŞI VE EMEKLİLERE YANSIMASI
12.01.2018
871
A+
A-

ENFLASYON ARTIŞI VE EMEKLİLERE YANSIMASI

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Gölcük Şubesi Başkanı Ali Osman Kılıç, yaptığı açıklamada Enflasyon Artışının emeklilere yansıması hakkında açıklama yaptı. Başkan Kılıç, “Yüzdeli artışlar adil bir uygulama olmadığından emekli aylıklarına yapılacak artışlarda kendi içinde adaletli olan yeni bir sistem getirilmelidir” dedi.

Başkan Kılıç, yaptığı açıklamada şu sözleri söyledi: “Enflasyon Hesaplaması; her ülkenin fiyat hareketlerinin izlenmesi ve makro ekonomik kararların alınması bakımından temel gösterge olarak değerlendirilmektedir. Türkiye istatistik kurumu tarafından yapılan tüketici fiyat artışları ise genel enflasyonu belirlediğinden, ücretliler ve emekli aylığı alanlar için temsil kabiliyeti oldukça zayıf kalmaktadır. TÜFE’ de, yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yapılan tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınmaktadır. Endekste 81 il merkezinin tamamını da içeren toplam 221ilçeden fiyat derlenmektedir.  İşyeri ve fiyat sayıları mevsimsel yapıya göre yıl içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir Ağırlıkların tespitinde ve endeks hesaplamasında harcamalar 12 ana grup 43 alt grup altında toplanmıştır. “

ENDEKSTE 414 MADDE KAPSAMA ALINMIŞTIR

“Hesaplarda, ana gruplar oluşturulmakta ve ağırlıklara göre tüketici fiyatları hesaplanmaktadır. Buraya kadar yapılan değerlendirmeler, teknik bir hesaplamanın nasıl yapıldığını özetlemektedir. Bu şekilde artışların ücretliler ve aylık alanlar bakımından baz alınması, genelde eleştiri konusu yapılmaktadır. Avrupa ülkelerindeki fiyat hareketlerine bakıldığında, genel enflasyonun yanında ücretliler geçinme endeksi de yapılmaktadır. Doğrusu da budur. TÜİK, bu konuda yapılan çağrıları ve başvuruları değerlendirmeye almadığından tüfe artışlarının güvenirliği de tartışma konusu olmaktadır. Ana grup içerisinde emeklileri ilgilendiren en önemli fiyat artışları olarak gıda, giyim ve kira harcamalarıdır. Bu guruplardaki fiyat artışlarına bakıldığında, örneğin 2017 Kasım ayında gıda fiyatları aylık yüzde 2.11, giyim fiyatları yüzde 3,77, konut yüzde 1,25, olarak hesaplanmıştır. Yıllık bazda fiyat artışları incelendiğinde;2017 Kasım/2016 Kasım döneminde gıda maddelerindeki bir yıllık fiyat artışı yüzde 15,78 olarak açıklanmıştır. Gerçek anlamda emekliyi temsil eden birinci grup gıda harcamalarıdır. Sonrasında kira ısınma ve aydınlanma gibi harcamalarındaki artışlar emeklileri yakından ilgilendiren gruplar olarak dikkat çekmektedir.  2017 yılında emekli aylıklarına; birinci altı ayda yüzde 4,73 oranında, yılın ikinci sırası için yarısı için ise yüzde 5,8 oranında artış uygulanmıştır. 2017 yılında emekli aylıklarına kümülatif olarak yüzde 10,90 artış yapılırken, gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 16’larda olması karşısında, bütün grupları kapsayan genel tüfe artışının emeklileri koruyan bir sistem olmadığı net bir şekilde görülmektedir. Kaldı ki yüzdeli artışların yetersizliği yanında emekli aylıklarına yansıması da farklı olmaktadır. Örneğin, yüzde 5 zam; 850 lira aylık alan bir emekliye 42,5lira olarak yansırken, 200 lira emekli aylığı alana 100 lira katkı sağlamaktadır. Kısaca yüzdeli artışlar adil bir uygulama olmadığından emekli aylıklarına yapılacak artışlarda kendi içinde adaletli olan yeni bir sistem getirilmelidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.