DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

İSİM VE SOYADLAR MAHKEME GEREKMEDEN DEĞİŞİTİRİLEBİLECEK

İSİM VE SOYADLAR MAHKEME GEREKMEDEN DEĞİŞİTİRİLEBİLECEK

 Yeni Kimliklerde yanlış bilgiler nüfus dairelerinde yoğunluğu arttırıyor

Gölcük İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, yeni kimlik kartlarında vatandaşların kafalarını karıştıran ve yalan bilgiler yayınlayan kişilere itibar edilmemesini isterken, Yeni Kimlik Kartlarında merak edilenleri açıkladı. Aydın, yaptığı açıklamada yanlış bilgiler yüzünden İlçe Nüfus Müdürlüklerinde yığılmaların çok fazla olduğunu ifade ederken, vatandaşlara doğru bilgiler verilmesi gerektiğini belirtti.

SOYAD YANLIŞLIKLARINDA DÜZELTMELER NASIL YAPILABİLECEK?

İlçe Nüfus Müdürü Ersin Aydın, açıklamalarında şu sözleri söyledi: “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair 7039 sayılı Kanun 03/11/2017 tarihli ve 30229 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanunla 5490 sayılı Kanuna eklenen Geçici 8 inci Maddede ‘’Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı soyadı kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl veya ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir.’’denilmektedir. Ad ve soyadının değiştirilmesine yönelik taleplerin il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulacak esaslara dair açıklama aşağıda yer almıştır.

 YENİ KİMLİKLERDE AD VE SOYADININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR NASIL OLACAKTIR?

Özel hukuk açısından ad kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayırmaya yarayan bir kavramdır. Kendine özgü kişiliği ve özvarlığı olan her birey, başkalarından adıyla ayırt edilir, toplum ve ailesi içinde bununla yer alır. Onun içindir ki her kişinin bir adının olması ve adının aile kütüğüne yazılması yasayla zorunlu kılınmıştır.Bu nedenle ilgili kişilerin yazılı talebi olmadan resen ad ve/veya soyadı düzeltilmeyecektir.Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin mavi kartlılar kütüğündeki ad ve soyadlarının düzeltilmesine talepleri bu kanun kapsama dışındadır. Bu yoldaki talepler il ve ilçe idare kurullarınca reddedilecektir. Kişiye bağlı olan ad üzerindeki hakkı, kişinin kendisinden başkası kullanamayacağından,ölmüş olan kişilerin ad ve/veya soyadından değişiklik yapılmasına ilişkin talepler il ve ilçe idare kurallarınca reddedilecektir.

İL VEYA İLÇE İDARE KURULLARININ VERECEĞİ KARAR KESİNDİR

İl veya İlçe idare kurulunun vereceği kararla bir defa mahsus olmak üzere ad ve/veya soyadı değiştirilebilir. İl veya ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Yapılan düzenleme ile ilgililerin yazılı talebinin olması halinde açık kaydına hatalı tescil edilen ad ve/veya soyadının muhafaza edilip kapalı kaydındaki ad ve/veya soyadının açık kaydına göre düzeltilmesinin talep edilmesi ve il ve ilçe idare kurullarınca bu yolda karar verilmesi halinde kişinin kapalı olan kaydındaki ad ve/veya soyadının nüfus müdürlüklerince düzeltilmesine imkan sağlanmıştır. Ad ve/veya soyadı düzeltmelerine ilişkin taleplerde 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında kanun 2525 sayılı soyadı Kanunu ile soyadı Nizamnamesinde yer alan mevzuat hükümleri göz önünde bulundurulacaktır. Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişikliği olup olmadığı hususlarında ise Türk Dil Kurumu Başkanlığının Yazım Kılavuzu ile 08/04/2013 tarihli ve 35620 sayılı ekindeki Türk Dil Kurumu Başkanlığının 14/04/2013 tarihli ve 21 sayılı yazısından istifade edilecektir.5442 sayılı il idaresi kanununun 59 uncu maddesinde Gerek il gerek ilçe idare kurullarından kuruma dahil olmayan idare şubelerinin başkanları kendi idarelerine ait idari ve istişare işlerin görüşülmesinde üye sıfatıyla çağrılarak o iş hakkında gerekli izahatı verir ve istişare işlerin görüşülmesinde üye sıfatıyla çağrılarak o iş hakkında gerekli izahatı verir ve oya katılırlar.” denilmektedir.

AD VE SOYADLAR MAHKEMESİZ DEĞİŞTİRİLEBİLECEK Mİ?

Soyadını değiştiren erkek ise kendisi ile birlikte eş ve ergin olmayan çocuklarının soyadını değiştiren kadın ise ergin olmayan evlilik dışı dışı çocuklarının soyadları sistem tarafından değiştirilecektir. Adını değiştiren kişinin çocuklarının baba veya ana adı ergin olup olmadıklarına bakılmaksızın yine sistem tarafından değiştirilecektir.Bu nedenle il veya ilçe idare kurallarınca kurullarınca bu durumdaki kişiler için ayrıca karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.konuyla ilgili olarak uygulamada talep edilmesi muhtemel örnekler aşağıda yer almıştır.Dayanak belgesinde ve kapalı kaydında ‘’GÜZEL’’ olan soyadının gittiği açık kaydında ‘’TÜZEL’’ olarak geçmesi ve ilgilinin de ‘’TÜZEL’’soyadını kullanma yolunda il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kuruluna başvurması ve kurulca soyadının ‘’TÜZEL’’ olarak düzeltilmesine karar verilmesi halinde kapalı kaydında ‘’GÜZEL’’olarak geçen soyadı ‘’TÜZEL’’ olarak düzeltilecektir.Kişinin tek bir kaydının bulunması ve dayanak belgesinde ‘’ÇELİK’’ olmasına rağmen aile kütüğünde’’ÇEVİK’’olarak hatalı yazılmış soyadını uzun yıllar taşıması nedeniyle bu soyadı kullanma yolunda il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca soyadının ‘’ÇEVİK’’olarak düzeltilmesine karar verilmesi halinde kaydının düşünceler alanına’’…….il veya ilçe idare kurulunun…./…../………tarihli ve …….sayılı kararına göre ‘’ÇELİK’’iken’’ÇEVİK’’soyadını kullanmasına karar verilmiştir.şeklinde açıklama yapılacaktır. Kişinin dayanak belgesinde ve aile kütüğünde adında harf eksikliği bulunması nedeniyle bu eksikliğin tamamlanması için il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca bu yönde karar verilmesi halinde, bu karara dayanılarak nüfus müdürlüğünce kişinin kaydında gerekli tamamlama yapılacak ve kaydının düşünceler alanına açıklamada bulunulacaktır(Yasmin/Yasemin,Melhat/Melahat,Memet/Mehmet vb.)Kişinin dayanak belgesinde ve aile kütüğünde ad ve soyadındaki bilgilerde noktalama işaretinin eksik olması ve ilgilinin adındaki bu eksikliğin tamamlanması için il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca bu yönde karar verilmesi halinde bu karara dayanılarak nüfus müdürlüğünce gerekli tamamlama yapılacak ve kaydının düşünceler alanına açıklamada bulunulacaktır.

İSİMLER KONUSUNDA İŞLEMLER NASIL OLACAKTIR?

(Çığdem/Çiğdem,Alı/ALİ,Nıhal/Nihal,Isa/İsa, Ulku/Ülkü,Unal,Ünal vb.)Kişilerin dayanak belgesinde ve aile kütüğündeki 2525 sayılı soyadı kanununda belirtilen umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan (Yalak.Kalas.Deli. Koyun.Top.Boynuz.Ördek vb.)soyadlarını değiştirme talepleri 3. , 1.oğlu vb.’’soyadlarındaki’’3,1 gibi ‘’ rakamların kaldırılarak soyadı Nizamnamesinin 6ncı maddesine uygun şekilde yazı ile yazılmasına ilişkin talepler ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesi ( Ayşe Gül/Ayşegül)yada bitişik şeklinde yazılmış olan adların ayrı yazılması gibi (Mehmetcan/Mehmet Can) talepleri il ilçe idare kurullarınca değerlendirilecektir.Yukarıdaki maddelerdeki muhtemel örnekler uygulayıcıya ışık tutmak ve yön vermek amacıyla yer almış olup benzer örneklere göre işlem yapılması il ve ilçe idare kurullarının takdirindedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.