DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

DAHA İYİ HATIRLAMAK İÇİN

05.02.2018
1.065
A+
A-

Hayatımız boyunca bazı şeyler öğreniyoruz, fakat her şeyi bir türlü bilmiyoruz çünkü bir sürü bilgiyi unutuyoruz. Bu neden oluyor?

Bunun sebebini öğrenmek ve bilgiyi daha etkin bir şekilde ezberlemenin bir yolunu bulmak mümkün mü? Alman psikolog Hermann Ebbinghaus tarafından ortaya atılan, bildiklerimizi daha kolay ezberlememize yardımcı olan evrensel formüller var. Ve işe yarıyor!

Beyniniz sizi gereksiz bilgilerle aşırı yüklenmeye karşı korur. Bu yüzden tüm yeni bilgiler, kısa veya uzun süreli olarak hafızada saklanır. Bildiklerimizi tekrar etmez veya kullanmazsak, onları çok çabuk unuturuz.

Ebbinghaus Unutma Eğrisi, öğrendikten sonraki bir saat içinde öğrendiklerimizin yarısından fazlasını unuttuğumuzu gösteriyor. Bir hafta sonra, yalnızca %20’lik bir bölümü hatırlıyoruz.

Bilgileri daha uzun süre hafızamızda tutmak için, uzun süreli belleğe koymaya çalışmamız gerekiyor. ‘Zorla ezber’ bu durumda çok etkili değildir, çünkü beyin bilgiyi hızlıca anlamaz ve güçlü depolar oluşturamaz. İşleri uzun süre hatırlamak isterseniz ezberleme süresini uzatmanız gerekir. Bu süreç, birkaç gün ya da birkaç hafta kadar uzun olmalı.

Öğrendiklerimizi Daha İyi Hatırlamak  İçin 12 Sihirli İpucu  

 

  1. Neyi öğrendiğinizi anlamaya çalışın. Anladığınız şeyler 9 kat daha hızlı ezberlenir.
  2. En gerekli bilgiyi öğrenin. Önceliklerinizi doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir.
  3. Bunu göz önünde bulundurun: En çok, başta ve sonda olan şeyler ezberlenir. (Seri Konum Etkisi)
  4. Dikkatinizi bir konudan diğerine verin. Unutmayın ki benzer anılar karışıktır ve birbirleri ile karışmaları mümkündür.
  5. Karşıt şeyleri öğrenin. Örneğin, yabancı bir dil öğreniyorsanız, gece gündüz ezberleyin. Karşıt bilgilerin ezberlenmesi daha kolaydır.
  6. Kendi “zihin sarayınızı” oluşturun. Fikir, belirli şeyleri belirli bir yerle ilişkilendirmektir. Örneğin, odanızdaysanız, öğrendiğiniz bir şeyi odanızla ilişkilendirmeyi deneyin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Bundan sonra, odanın hafızanızda ne gibi görüneceğini hatırlayın ve tekrarlamayı sürdürün.
  7. ‘Çivi’ kelimeleri kullanın. Tekniğin amacı, öğrenilen bir şeyi, bir başkasına çivilemektir. Böylece çiviyi düşündüğünüzde, otomatik olarak diğer şeyi hatırlarsınız.
  8. Yeni kelimeleri zaten bildiğiniz kelimelerle ilişkilendirin. Bir dil öğreniyorsanız, bildiklerinize dayanarak yeni şeyler ezberleyebilirsiniz.
  9. Hikaye yaratın. Belli bir sırada birçok bilgiyi ezberlemeniz gerekiyorsa, parçaları hikaye içine almaya çalışın. Parçaların bir takım şekillerle birbirine bağlı olması önemlidir.
  10. Bir ses kaydedici kullanın. Öğrenmekte olduğunuz bilgileri kaydedin ve kaydı birkaç kez dinleyin. Bu yöntem, sesli bilgileri daha iyi ezberleyen insanlar için en iyi sonucu verir.
  11. Görselleştirin. Öğrenirken vücut dili kullanın. Bu, kas belleğinizi tetiklemenize yardımcı olacaktır.
  12. Sadece en işe yarar materyalleri seçin. Eski kitapları ve öğrenme yöntemlerini kullanmayın. Kitaplar yazıldığından beri çok şey değişmiş olabilir. (Alıntı)

 

 

2017-2018 Eğitim Öğretim yılı 2. Dönem ders zili yeniden çalıyor. Öğretmen, öğrenci ve velilerimize yeni dönemde başarılar dilerim.

 

Sevgiyle kalın…

 

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.