DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kaya, “8 Şubat Kadınların biz de varız dediği gündür”

Kaya, “8 Şubat Kadınların biz de varız dediği gündür”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları İl Başkanı Songül Kaya, Türk Kadınının Mecliste temsil edilmesinin 83. yılını kutladı.

  1. YILI KUTLU OLSUN

8 Şubat 1935’te Türk Kadını ilk defa Mecliste temsil edilmeye başladı diyerek sözlerine başlayan CHP Kadın Kolları İl Başkanı Songül Kaya, “ Bugün Türk kadınının mecliste temsil edilmesinin 83. yılı. Kadınların “biz de varız” dediği gün. Cumhuriyet kadının toplumu şekillendirmek için yönetime geçip kolları sıvadığı gün. Kutlu olsun” dedi. Dünden bugüne toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamda kadın-erkek eşitliği üzerine birçok şey yazılabilir diyen Kaya, “ Kurtuluş Savaşı’nda erkeği ile omuz omuza tam bağımsızlık mücadelesi veren Kadının esasında 13. yy.dan itibaren her gecen gün biraz daha ellerinden alınan ve Osmanlı döneminde önce çarşafa, sonra peçeye sonra da içine kapanarak toplumdan dışlanan, gasp edilen haklarının kazanılması inancıyla başlamıştır bu mücadele. Mustafa Kemal Atatürk , bu anlayış ve bilinçle 1935 yılında kadınların temsil hakkını onların sahiplerine teslim etmiştir” diye konuştu.

ÜZERİMİZDE BÜYÜK SORUMLULUK VAR
O günlerden bugünlere elimizden alınan tüm değerlerimiz adına, hakkımız olanı almak adına üzerimizde büyük sorumluluklar birikmiştir diyerek sözlerine devam eden Kaya, “ Bu sorumluluk anlayışı, kadın siyasetçilerin hem yerelde, hem ulusal parlamentoda bu kadar baskı altında olması, tutuklanması ve tehdit altında olmaları son dönemde Meclisten geçen yasalarla birlikte otoriter rejim bakımından daha da anlam kazanıyor. Bu yüzden bu asimetriyi bozmaya dönük her hamle, eylem ve politika siyasetin erkek egemen yapısını ve uygulamalarını da sarsıyor. Daralan politikalar, sahip olduğumuz hakları ve özgürlük taleplerimizi hedef alıyor. Çünkü bir toplumun dönüşümü kadından başlar. Mücadelemiz geçmişten gelen kazanımları aydınlanma devrimleri ile yeniden kazanma ve daha ileri taşımak olmalıdır. Tıpkı 20. yüzyılın başında hak savaşına girişen Cumhuriyet kadını gibi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında temsil hakkı için mücadele eden kadınları ve onların mirasıyla yıllardır her yerde eşitlik mücadelesi veren kadınları sevgi ve saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.