DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2017 yılı cari açık rakamını değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu 2017 yılı cari açık rakamını değerlendirdi

 Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine ilişkin, turizm gelirlerindeki artışa rağmen 2017’nin ikinci yarısından itibaren artan dış ticaret açığının cari açığı da arttırıcı yönde etkilediğini söyleyen Zeytinoğlu, cari açıktaki yukarı yönlü eğilimin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “2017 yılını 47.1 milyar dolar cari açık ile kapattık.

Cari açığın bu artışında ithalattaki hızlı artışların etkisiyle dış ticaret dengesindeki bozulma ana faktör. Bu yukarı yönlü eğilimin önüne geçilerek açığın azaltılması gerekiyor. Hükümetimizin bu yönde aldığı tedbirler olduğunu biliyoruz. İthal edilen ürünlerin kendi iç dinamiklerimizle üretilmesi hususunda üretimin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.” dedi. 2017 yılında büyük ölçüde toparlanan hizmet ticaretinin cari açığa pozitif katkısına da değinen Zeytinoğlu, “Hizmet ticaretinde 2016 yılında 15.3 milyar dolarlık bir fazlalık varken, 2017’de fazlalık 20.1 milyar dolar oldu.” dedi. Açığın finansmanı ile ilgili 2017 yılında portföy yatırımlarının doğrudan yatırımlara kıyasla daha kuvvetli kaldığını belirten Zeytinoğlu, “Portföy yatırımdaki girişler 2016’da 6.3 milyar dolarken 2017’de 24.3 milyar dolara yükselmiş. Doğrudan yatırımlardaki girişlerde ise 2016’ya göre gerileme olduğunu görüyoruz. Doğrudan yatırım girişleri 2016’da 10.2 milyar dolarken 2017’de 8.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Doğrudan yatırımlar uzun vadeli sermaye ve finansman açısından daha kaliteli olduğundan, döviz gelirleri açısından doğrudan yatırımların önemini her zaman vurguluyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.