DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 24°C
Sağanak Yağışlı

YERLİ ÜRETİM ARTMALI

YERLİ ÜRETİM ARTMALI

EN-KA ET’in sahibi Niyazi Yılmaz et piyasasını değerlendirdi

YERLİ ÜRETİM ARTMALI

Değirmendere Merkez Mahallesi Başkomutan Caddesi üzerinde 29 yıldır hizmet veren EN-KA ET’in sahibi Niyazi Yılmaz et piyasasını değerlendirdi. Yılmaz yaptığı açıklamada geçen seneye oranla yarı yarıya düşüş meydana geldiğini belirtti.

Yılmaz, “Şu anda Türkiye’de et piyasası büyük sıkıntıda”

EN-KA ET’in sahibi Niyazi Yılmaz yaptığı açıklamada, “ Et piyasasında geçen seneye oranlara yarı yarıya düşüş var. İnsanların alım gücü düştü. Değirmendere diğer bölgelere göre elit olduğu halde burada bile bir düşüş meydana geldi. Yani burada et müşterisi tavuğa kaydı da diyemeyiz. Doğrudan bir düşüş var. Şu anda Türkiye’de et piyasası büyük sıkıntıda. Biz EN-KA ET olarak Karamürsel’de kendi çiftliğimizde beslediğimiz hayvanları Belediye’ni mezbahasında kesimini gerçekleştiriyoruz. Kasabımızda sattığımız bütün etler kendi yetiştirdiğimiz hayvanlar ve dışarıdan kesinlikle et alımı yapmıyoruz. Benim çiftliğimde yetişen hayvanların hepsinin soy kütükleri bellidir, hepsinin küpesi ve kimlikleri var. Zaten kimliksiz bir hayvanı mezbahane de kesimini yaptıramazsınız” dedi.

Yılmaz, “Türkiye’de çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar ithal ete oranla çok daha doğal besleniyorlar”

Türkiye’de  ham maddelerin ve yem fiyatlarının yüksek olması üreticiyi zora soktuğunu belirten Yılmaz, “Türkiye’deki ekonomik sıkıntıdan dolayı esnaflar da zor durumda, işler düşse de masraflarımız düşmüyor. Bu da doğal olarak bizi daha da zora sokuyor. Maliyetler yüksek gelir düşük olunca doğal olarak esnaflar sıkıntıya düşüyor. Biz kendi hayvanımızı yetiştirdiğimiz halde kesime götürürken ve kesildikten sonra eti kasaba getirirken nakliye giderimiz bile bizi etkiliyor. Ben mesleğim gereği 18 ülkeyi gezdim ve özellikle hayvancılık ile ilgilenen ülkeleri seçtim ve çiftlikleri gezdim. Bu ülkelerde ki etler ile Türkiye’nin  et kalitesi mukayese bile edilemez. Türkiye’de çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar ithal ete oranla çok daha doğal besleniyorlar. Dolayısıyla etin kalitesi Türkiye’de daha yüksek” dedi.

Yılmaz, “Türkiye’de üretim büyük firmalar ile çoğalmaz, üretim anca taban üreticiyle yani çiftçiyle iletişime geçerek çoğalır”

Vatandaşların et konusunda bilinçli olması gerektiğini dile getiren Yılmaz, “ Bilinçli tüketiciler eti alırken sorguladıkları gibi dışarıda yemek yerken de kullanılan eti sormalarını tavsiye ediyoruz.  Benim çiftliğimde yetişen hayvanların soy kütükleri bile belli, hepsinin küpesi var ve kimlikleri var. Zaten kimliksiz bir hayvanı mezbahane de kesimini yaptıramazsınız. Türkiye’de yerli üretim desteklenmeli,  maliyetler yüksek olduğu için köylüler hayvan besleyemiyor. Tabi bunu sadece maliyete de bağlamamak lazım. Yeni nesil çiftçilik ve hayvancılık yapmak istemediği için de hayvan yetiştiriciliği düşüşe geçti. Bu konuda Hükümetin direk köylüler ile temasa geçerek araştırma yapması gerekiyor. Sıkıntıları nerede nasıl bir çözüm bulunması gerekiyor. Türkiye’de üretim büyük firmalar ile çoğalmaz, üretim anca taban üreticiyle yani çiftçiyle iletişime geçerek çoğalır” dedi.

“Doğu’da o kadar çok bakir toprağımız var ki organik besi için teşvik edilebilir”

Türkiye’de yerli üretimin azalması ile ırklarında nesillerinin tehlikeye düştüğünü belirten Yılmaz, “Türkiye’ye ithal hayvanlar gele gele yerli ırkımız kayboluyor. Bizim çiftliğimizde Montofon, montofon kırması, Yerli Simental, Doğu Anadolu Kırmızısı cinsi hayvanların yetiştiriciliğini yapıyoruz.  Türkiye’de yerli ırkın koruma altına alınması ve çoğaltılması gerekiyor. Doğu da o kadar güzel meralarımız var ki hayvanlara hiç yem vermeden doğal besicilik yapılabilir. Son zamanlarda Türkiye’de bir organik furyası var ve bunu saptırmaya başladılar.  Zaten hayvancılık bitme noktasına gelmişken bu organik üretimi nasıl yapacaklar. Ama Doğu’da o kadar çok bakir toprağımız var ki organik besi için teşvik edilebilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.