DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

60 YILLIK GÖZYAŞI

60 YILLIK GÖZYAŞI

Üsküdar Şehitleri Gölcük’te anıldı

 

1 Mart 1958 yılında Meydana gelen 392 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar Vapur Faciası şehitleri ilçemizde 1 Mart Şehitliği’nde tertip edilen törenle bir kez daha rahmetle anıldı. Gölcük ve çevresindeki belde ve ilçelerden ağırlığı öğrencilerin oluşturduğu yolcuları taşıyan Üsküdar Vapurunun, Petrol Ofisi tesisleri karşısında şiddetli lodosta batması sonucu 392 kişi hayatını kaybetmişti.
Şehitlerimizi unutmayacağız

Üsküdar Vapur Faciası’nın 60. yıldönümünde Gölcük Belediyesi tarafından tertip edilen anma programları Gölcük 1 Mart Şehitliği’nde gerçekleştirilen törenle şehitler bir kez daha rahmetle anıldılar. Gölcük Şehitler Mahallesi 1 Mart Şehitlik Mezarlığında yapılan törene Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediyesi Eski Başkanı Şaban Aktürkoğlu, Gölcük İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yılmaz, İlçe Jandarma Komutanı Burçak Kırca, Gölcük İlçe Müftüsü İlyas Öztel siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları, vatandaşlar, ilçe daire müdürleri, sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri, Gölcük Belediyesi birim müdürleri, okullardan gelen öğrenci grupları ve görevli öğretmenler katıldılar.

 Protokol mozoleye çelenk bıraktı

Gölcük Şehitlik mezarlığında yapılan tören programı Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in Şehitler Mezarlığı’nda yer alan mozoleye çelenk sunumu yapmasıyla başlarken akabinde Saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ellibeş, “Şehitlerimizi hiç unutmayacağız”

Anma töreninde konuşma yapan, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Türk denizcilik tarihinin en büyük kazası olarak yer alan ve hiçbir zaman unutulmayacak bir gün olan 1 Mart 1958 yılındaki Üsküdar Vapuru, büyük çoğunluğunu Gölcük ve çevre Beldelerden gelen Öğrencilerimizin oluşturduğu 400 e yakın gencimizle birlikte Körfezin mavi sularına gömülerek yöremizi ve ülkemizi büyük bir acıya boğmuştu. İşte 1 Mart 1958 yılında yaşanan bu tarihi kazanın bu yıl 60.Yıldönümünde bir kez daha Şehitlerimizi rahmetle anacağız. Böyle büyük acıların tekrar yaşanmaması en büyük dileğimdir. Onları hiç unutmadık, unutturmayacağız.”

Altıntaş, “Allah bir daha böyle facialar yaşatmasın”

Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, anma töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün bölgemizde yaşanan deniz faciasında hayatını kaybeden şehitlerimizi anmaktayız. Allah hepsinin mekanını cennet eylesin. Üsküdar Vapur Faciasında hayatını kaybeden birçok öğrenciler ve karşıya geçmek için vatandaşlarımız bulunuyordu. Allah bir daha böyle facialar yaşatmasın. Bu münasebetle bu büyük faciada hayatını kaybeden tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Bir konuşmada bugün ülkemizi Afrin’de savunan askerlerimiz için yapmak istiyorum. Ülkemizin sınır güvenliği için teröristlerle savaşan kahraman askerlerimizin Allah yardımcısı olsun, bu süreçte hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Şehitlerimiz için Kur’an okutuldu

Anma töreninde Gölcük İlçe Müftülüğüne bağlı din görevlileri Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunurken, Gölcük İlçe Müftüsü İlyas Öztel şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve dualar okudu. Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş başta olmak üzere Protokol şehitlerin mezarlarına birlikte birer kırmızı karanfil bıraktılar. Şehitlik Mezarlığında yapılan anma töreni sonunda Gölcük Belediyesi Tarafından hazırlanan Şekerler Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve görevli personeller tarafından katılımcılara ikram edildi.

Gölcük Vapur İskelesi’nde program yapıldı

1 Mart Üsküdar Faciası Gölcük Vapur İskelesi’nde ‘Derinlere Saygı Grubu’ anma dalışı gerçekleştirdi. Bugünün anısına Kavaklı’da bulunan Vapur İskelesi’nde gerçekleştirilen anma dalışına Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Belediye Başkan yardımcısı Levent Değirmenci, TEMAD Gölcük Şubesi Başkanı Bekir Tülü, Engelli Rekortmen Ufuk Koçak, Fotoğraf Sanatçıları Özcan Şarlı, Nebiye Azak, GFSD Başkanı İsmail İkiz, Türkiye Muhtarlar Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Bilge Saral, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.

Dalış ekibi, “Onları hissettik”

Dün Gölcük Vapur İskelesi’nde ‘Derinlere Saygı Grubu’ tarafından gerçekleştirilen anma dalışında dalış ekipleri 14 metre dalış yaptılar. Etkinlik öncesinde Şehitlerimiz için saygı duruşu yapıldı. Ayrıca ilçe protokolü dalış ekipleri tarafından denize karanfil bırakılırken, Deniz Faciasında hayatını kaybeden şehitlerimiz için balonlar gökyüzüne bırakıldı. ‘Derinlere Saygı Grubu’ yetkilileri anma etkinliğinde, ‘Denizde vefat edenler şehit olur. Çoğu öğrenci olan şehitlerimizi andık. Bizlerin üzerinde tam korunaklı kıyafetlerimiz olduğu halde, talihsiz kazada onların neler hissettiklerini anladık. Onlar her zaman kalbimizdeler, tüm Şehitlerimizin ruhları şad olsun’ dedi ve dalgıçlar şehitlerimizi denizde de andı. Anma etkinliğinde büyük duygu yoğunluğu yaşandı. İlçe Protokolü yaptığı konuşmada, ‘Derinlere Saygı Grubu’ na yaptıkları önemli etkinlikten ötürü teşekkür etti.

Şehitler çeşitli programlarla anıldı

Kavaklı Sahilindeki Törenin ardından Gölcük Belediyesi Sanat Galerisinde 1 Mart Üsküdar Vapur faciasını anlatan Belgesel, Gazete küpürleri, Fotoğraf sergisine katılım sağlandı. Gölcük Tevfik Hoca Camiinde öğle namazına müteakip Mevlid_i şerif okundu.

İsim: Arif ÖZTOK

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.