DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

Kocaeli’nin yerel basını ele alındı

Kocaeli’nin yerel basını ele alındı

Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumunda yakın tarihteki Kocaeli yerel basını konuşuldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Kocaeli yerel basınının yakın zamandaki tarihi hakkında önemli bilgiler verildi.

DOKUZ PATRON OLAYI

Yahya Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleşen oturumda ilk olarak Doç. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından, çalışanların gazete sahiplerine karşı güvence altına almayı hedefleyen yasalara gerek tasarı aşamasında, gerekse de yasalaştıkları günlerde gazete sahiplerinin karşı çıkmasıyla başlayan Dokuz Patron Olayı’nın Kocaeli basınındaki temsilini aktardı. Kaya, 3 farklı yerel gazete üzerinden konuyu inceleyerek gazetelerin farklı siyasi düşüncelerine sahip olmasına rağmen, devletin çıkarlarını korumakta olduğunu anlattı.

HÜR FİKİR GAZETESİ

Doç. Dr. Esma Torun Çelik ise Hür Fikir Gazetesi’ne göre Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Kocaeli yansımalarını ele aldı. Serbest Cumhuriyet Fırka’nın örgütlenmesini yaptığı kentlerden birinin de Kocaeli olduğunu kaydeden Çelik, Kocaeli’nde il örgütünün kurulmasına öncülük eden kişinin, Atatürk’ün emriyle Serbest Fırkaya geçen İbrahim Tolon olduğunu ifade etti. İl örgütü kurulduktan sonra olumlu ve olumsuz tepkilerle karşılaşıldığını dile getiren Çelik, Serbest Fırka’nın kurulmasından sonra Kocaeli’ne yayınlanan Hür Fikir Gazetesi’nin partiye ve partinin ildeki yöneticilerine yönelik yapmış olduğu yayınlar ve izlediği politikaları belirtti.

KOCAELİ’NİN SESİ OLAN DERGİ

Yrd. Doç. Dr. Sedef Bulut, 1968 yılı sonlarında, Kocaeli’nin ileri gelenlerinden Dündar Çiğit ve Şefik Güler tarafından çıkarılmaya başlamış olan “Sesim” dergisi hakkında bilgiler verdi. Sesim dergisi ile 1960’ların sonu ve 1970’li yıllarda bölgede yaşanan olaylara ve kişilere dikkat çekildi. 7 yıl boyunca ayda iki kez olmak üzere basılan değinin sadece Kocaeli’de değil yurtdışından da takip edildiği bilgisi verildi.

YEREL GAZETELERDE DİJİTALLEŞME

Yrd. Doç. Dr. Taner Bilgin, 1925-1931 yılları arasında İzmit’te yayım hayatını sürdüren Hür Fikir Gazetesinin, Cumhuriyet inkılâplarına bakış açısı ve İzmit halkı üzerindeki etkisini ortaya koydu. Kocaeli Üniversitesi’nden Burçin Sağlam ise Kocaeli Yerel Basınında dijitalleşme dönemi hakkında bilgiler sundu. Sağlam, Kocaeli yerel basınının basılı yayınları yanında dijital döneme geçiş sürecinin zorlu ve uzun bir aşamadan geçtiğini ifade ederek” Özelikle dijital döneme geçişle birlikte, Kocaeli ’deki yerel gazetelerin okur kitlesinde artış olduğu tespit edilmiştir. Gazetelerin basılı yayınlarında ve internet sitesindeki haberlerde farklı haber dili kullandığı ve daha çok okut kitlesine ulaştığı gözlemlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’nin yerel basını ele alındı

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.