DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

Medişoğlu, ” Kadınlarımıza hak ettikleri değeri vermeliyiz”

Medişoğlu, ” Kadınlarımıza hak ettikleri değeri vermeliyiz”

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü M. Sabri Medişoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düşüncelerini ifade etti. Medişoğlu , ” Kadınlarımıza bir günde değil de geri kalan 364 günde de hak ettikleri değeri vermeliyiz” dedi.

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü M. Sabri Medişoğlu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düşüncelerini ifade etti. Medişoğlu yaptığı açıklamada, ” 8 Mart tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslar arası bir gündür. 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde dokuma işçileri, daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi bir yaşam istemiyle greve başlarlar.Ancak patronlar bu greve zalim bir şekilde müdahale ederler. Greve giden kadınlar fabrika binasına kilitlenirler. Patronlar bu yolla, grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek isterler. Ancak beklenmedik bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar. Ne yazık ki yangından fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarır. Fabrika önünde kurulmuş barikatlardan kaçmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür. Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlarda mücadeleye devam ederler. Kadınların yürüttükleri mücadelenin temelinde seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma saatlerinin düşürülmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunmaktadır.27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonel’e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Clara Zetkin 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oy birliğiyle kabul edilmiştir. O tarihten beri Dünya’da yanarak hayatlarını kaybeden 129 kadın işçinin anısına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır ” dedi.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü       

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “ Emekçi Kadınlar Günü “ olarak kutlanmaya başlandığını belirten İlçe Sağlık Müdürü M. Sabri Medişoğlu sözlerinin devamında, ” Dünya Kadınlar Günü kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığının ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması için de özel bir gündür. Ülkemizin tarihsel geçmişine baktığımızda, 1926 medeni kanunun kabulü, 1930 kadınların belediye seçimlerine katılma hakkı, 1931 ilk kadın cerrahımızın çalışmaya başlaması, 1935 seçme ve seçilme hakkının kabul edilmesi, Atatürk’ ümüzün ve milletimizin kadınlara verdiği önemin en değerli örnekleridir. Kadınlarımıza bir günde değil de geri kalan 364 günde de hak ettikleri değeri vermemiz gerektiği düşüncesiyle Sağlık Camiası olarak Kadına şiddetin karşısındayız ve her günümüzün kadınlar günü olmasını umut ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.