DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C
Reklam

PİYASALAR ŞOKTA

PİYASALAR ŞOKTA

Dolar 4 Lira ile tarihi rekoru kırdı

 Dolar 4,036 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Dolar 4 lira bandını geçerken Euro’da yüzde 2’lik artışla 4,95 seviyesini gördü. Dolar gece saatlerinde yaşanan rekorun ardından sabah saatlerinde tekrar 4 lira bandının aşağısına indi. Gölcük esnaflarından Balaban Döviz’in sahibi Müjdat Balaban Dolar ve Euro’da meydana gelen yükselişi değerlendirdi.

Sabah saatlerinde yeniden 4 liranın altına indi

ABD Başkanı Donald Trumpın, Çin’e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirilmesini öngören genelgeyi imzalamasını ardından Dolar, kısa süreli olarak 4 TL’nin üzerine çıktı. Standard & Poor’s’un (S&P), ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl toplam 4 faiz artışı yapmasını beklediklerini açıklamasının ardından da uluslararası piyasalarda hareketlenmeler yaşandı. Gece saatlerinde 4 lira bandını geçerek rekor kıran Dolar sabah saatlerinde yeniden 4 liranın altına iniş yaptı.

Çin ekonomisinin zarar etmesi ABD piyasasına yaradı

Gölcük esnaflarından Balaban Döviz’in sahibi Müjdat Balaban Dolar ve Euro’da meydana gelen yükselişi değerlendirdi. Yaptığı açıklamada Balaban, “ ABD Başkanı Donald Trump’ın yapmış olduğu açıklama ile Çin’e Gümrük Vergisi uygulaması yapacağı yönündeki açıklamaları Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ABD’nin gümrük vergilerinin kapsamını genişletmesi halinde bunun Çin ekonomisine zarar vereceğini duyurması ve Çin ekonomisinin zarar etmesi piyasanın Amerika’ya olumlu yönde etki ettiğini algılaması neticesinde Dolar’da bir yükseliş meydana geldi. Çin’e yapılan baskı Amerika’nın iç piyasasında olumlu etki yaptığı için Dünya Piyasasında Dolar bir anda değer kazandı” dedi.

Balaban, “Benim şu dönemde yatırımcılara tavsiyem dolar bozdur ama alma diyorum”

Dolar’ın yükselmesini sadece ABD Başkanı Donald Trump’ın yapmış olduğu açıklama ile bağlanmaması gerektiğini belirten Balaban yaptığı açıklamada, “Ülkemizde yaşanan işsizlik oranı beklenen oranın üstünde çıktığı için piyasada fiyatların yükselmesine sebep olduğunu düşünüyorum. Dolar’ın yükselmesi beklenen bir durumdu zaten. Geçen hafta yabancı yatırımcılar yaşanan savaşın ve ülkede yaşanan olumsuzluklardan dolayı tahvil satıp piyasadan çıkmak için hareket yaptı. Onun hareketi dövizi bir tık yükseltmişti. Ani bir müdahale ile para kaçmaması için faizleri yükselttiler ve Dolar’da yeniden bir düşüş meydana gelmişti. Şimdi gece Çin’e yapılan baskı Amerika piyasasında olumlu karşılandığı için Dolar bir anda 4 lira bandının üstüne çıktı. Benim şu dönemde yatırımcılara tavsiyem Dolar bozdur ama alma diyorum. Çünkü Dolar artık üst sınıra geldi. Savaş hikayesi, Kuzey Irak hikayesi netleşsin ondan sonra Dolar’ı yeniden eski kuruna indirmek zorundalar. Ekonomiyi iyileştirmek zorundalar. Bu yüksek kur ve yüksek faiz ile bizim ekonomi zaten gidemez. Bu nedenle şu günlerde döviz almanın değil bozdurmanın daha karlı olacağını söyleyebiliriz. Çünkü ekonomi bu şekilde devam edemeyeceği için mutlaka bir müdahale yapılacak ve Dolar’da bir düşüş meydana gelecektir” dedi.

Balaban, “Şu anda doların yükselmesine 4 etken sebep oldu diyebiliriz”

Dolar’ın yükselmesinde Türk yatırımcıların çoğunun TL’den dövize geçiş yapmalarının da etkisi olduğunu belirten Balaban, “Yerli yatırımcının dövize olan yönelişi Dolar’ın yükselmesine destek oldu. Şu anda Dolar’ın yükselmesine 4 etken sebep oldu diyebiliriz. Bunların en önemlisi ABD’nin Çin üzerinde yaptığı vergi uygulaması açıklaması Dolar’ın 4 liranın üstüne çıkmasına neden oldu. İşsizlik rakamları beklenen oranın üstünde çıkması oda Dolar’ın biraz yükselmesine destek oldu. Geçen hafta yabancı yatırımcıların tahvil satıp dönme talepleri vardı. Düne kadar onu faizlerle önlediklerini söylediler. Fakat ne kadar tutabilirler bunu bilemeyiz. Birde iç yatırımcının karamsarlık içinde olup dövize yönelmesi Dolar’ın yükselmesine sebebiyet verdi. Tabi bütün bu etkenler bir araya geldiği zaman Dolar ister istemez değer kazandı ve yükselişe geçti. Fakat bu durum ülke ekonomisine olumludan çok olumsuz yansıyacağı için en kısa zamanda bir müdahale edilerek eski seviyesine düşürülmesini bekliyoruz” dedi.

Dövizde son durum;

Dolar alış 3.91 satış 3.99

Euro alış 4.83 satış 4.91

İsim:Serap DURUKAN

SONY DSC

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.