DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli °C

VE – İSTİYORUM

27.03.2018
1.580
A+
A-

The Achievement Habit (Başarma Alışkanlığı) adlı kitabın yazarı, Bernard Roth kitabının üzerinde  “ İstemeyi bırak, yapmaya başla ve  Hayatının kontrolünü eline al!’’, yazar.

Öyle değil mi?

Sadece istemekle olmuyor. Sahip olmak için hayata geçirmek gerekiyor. Harekete geçmeden hiçbir şey elde edemiyor insan. Çünkü almak için vermek gerekiyor. Hayatın bir döngüsü var. Her şey bu şekilde bir döngünün içinde belli bir düzenle işliyor.

Yaşarken yaptıklarımızın ve kullandığımız kelimelerin farkına varmıyoruz. O kadar yoğun bir koşturmanın içinde oluyoruz ki bizi olumsuz etkileyen alışkanlıklarımızı gözden kaçırıyoruz. Çoğu zaman ifadelerimizle kendimizi olumsuz kodlamalarla yine kendimiz engelliyoruz.

Oysa çok basit değişimlerle inanmasanız bile bir denemekte yarar olabilecekken, üzerinde düşünmeye bile değer bulmadan boş veriyor, geçiyoruz.

Kelimeler hayatımızın en önemli yapı taşlarıdır. Biliyorsunuz ki anlaşabilmek sadece bakışlarla olmuyor. Bakışmakla başlasa bile sürdürebilmek için kelimelere ihtiyaç var. Bu nedenle kullandığımız kelimelere özen gösterelim ve seçmesini bilelim.

“Ama”

Bu kelimeyi günde kaç kere kullandığınızı düşündünüz mü? Bana da bunu sorana kadar hiç aklıma gelmemişti. Meğer bizler bu kelimeden önce söylediğimiz cümlenin önemini yok ederek devam ediyormuşuz.

“Seni seviyorum AMA biraz az yesen.” Bu sadece bir örnek.

İşte bu noktada Bernard Roth, kullandığımız kelimelere dikkat çekiyor. Sadece bununla kalmayıp hedeflerimize ulaşmada düşünmenin ve yeni şeyler tasarlamanın gücünü aktarıyor ve bunu alışkanlığa nasıl geçirebileceğimizi de.

Eğer değişme ihtiyacı duyuyorsanız, sadece bireyler değil tabiî ki, değişime ihtiyaç duyan, ‘artık bir yenilik yapmak gerek’ diyen kurumların, girişimcilerin hatta yatırımcıların bile eline alması gereken bir kitaptan söz ediyorum.

Farklı bir bakış açısıyla Bernard Roth, kendi içimizde oluşturduğumuz engelleri kaldırıp, kendimize güvenmemizi istiyor.

Evet, asıl değişim kendimize güven, cesaret ve destekle olacaktır. Bunların, her alanda her konuda kendimizde olmasını, alışkanlık haline getirebileceğimizi, gücün ve cesaretin kendi içimizde olmasının gerektiğini vurguluyor, başarının alışkanlık olabileceğini anlatıyor.

Okuyunca düşüncelerinize pek çok şey katacağına inandığım bir kitaptan söz etmek istedim. Umarım en kısa zaman da okursunuz.

Şimdi değişim sırası sizde olabilir belki. Hangi yaşta olursanız olun, destek, güven ve cesaret için yoldaysanız, yolunuz açık olsun. Zaman sizin zamanınız.

Başarmanız dileğiyle mutlu kalın..

Bernard Roth der ki,
1.‘’Ama’’ yerine ‘’ve’’ Kullanın
‘’Sinemaya gitmek istiyorum ama yapacak bir ton işim var’’ yerine ‘’sinemaya gitmek istiyorum ve yapacak bir ton işim var’’ derseniz ne olur sizce?

 

Profesör Roth şöyle kaleme almış: ‘’ ‘’ama’’ kelimesini kullandığınız zaman eylemler arasında aslında olmasa da bir çatışma çıkarıyorsunuz. Ancak ‘’ve’’ bağlacını kullandığınız zaman beyniniz gayri ihtiyari bir şekilde cümlenin iki kısmını da bir bütün olarak algılıyor.’’
Dilbilim’de bu tür cümle yapıları, bağlacın olduğu yan cümleler arasındaki bağdaştırıcı veya ayrıştırıcı bileşik cümleler olarak bilinmektedir. Esas itibariyle ‘’ama’’ , ‘’buna rağmen’’ , ‘’ancak’’ bağlaçları cümle içersindeki bir ifadeyle diğer bir ifade arasında zıtlık bildirmek için kullanılmaktadır.

Oysa ‘’ve’’ bağlacını ele alırsak, bu bağlacın birleştirici ve daha olumlu bir işlevi vardır.
Buradan hareketle, belki de alışkanlıklarınızı değiştirmenin zamanı gelmiştir. Artık biliyorsunuz ki ‘’yeni bir mobilya almak istiyorum ama tamir etmem gerek’’ ifadesi yerine ‘’yeni bir mobilya almak istiyorum ve tamir etmem gerek’’ ifadesini kullanmak daha iyi bir seçim olacaktır.

  1. ‘’Zorundayım’’ yerine ‘’İstiyorum’’
    Roth kitabında şöyle vurgulamış: ‘’Bu alıştırma insanların yaptığı bir takım şeylerin (işe gitmek gibi), hatta onlara zevk vermeyen şeylerin bile aslında kelime seçimleriyle alakalı olduğunu farkına varmasında oldukça etkilidir.’’Sadece küçük bir yüklem değişikliği hayatınızın gidişatını değiştirebilir. Eğer her sabah uyanıp işe gitmeyi ölüm olarak gürüyorsanız hayatınız cehenneme dönecektir.

 

Fakat işin aslına bakacak olursanız, bir şeyleri değiştirmek düşündüğünüzden daha kolay. Sadece her sabah işinizle ilgili neyi sevdiğinizi düşünün. Örneğin, karmaşık bir projeyi bitirmenin size verdiği o rahatlama hissini veya meslektaşlarınızla çay içip hoş vakit geçirdiğinizi düşünebilirsiniz. Aynı zamanda işten evinize gelip de ailenize kavuştuğunuz o anı da düşünebilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, bu basit strateji sizi bütün gün pozitif bir enerjiyle yüklü tutacaktır.

Öylece oturup çalıştığınız günün sonlanmasını beklemek yerine, çalıştığınız şirket hakkında ne yapmak istediğinizi, nasıl iyi getirisi olan bir kariyer elde edebileceğinizi, becerilerinizi sergileyebileceğinizi ve kendinizi nasıl ödüllendirebileceğinizi düşünün. Eğer genel olarak işinizden nefret ediyor ve bununla ilgili hiçbir şeyi de değiştirmek istiyorsanız suçlamanız gereken tek kişi kendinizsiniz.

Gördüğünüz gibi, ‘’ailemi ziyaret etmek zorundayım/gerek’’ yerine ‘’ailemi ziyaret etmek istiyorum’’ arasında dağlar kadar fark var. Ne hakkında konuştuğunuzun bir önemi olmaksızın, her zaman ‘’zorundayım’’ yerine ‘’istiyorum’’ demek daha iyidir. Bu stratejiyi hayata geçirmek kolay değildir AMA başarıya ulaşmak ZORUNDAYSANIZ bu strateji gereklidir. Ancak bu strateji başarıya ulaşmak İSTİYORSANIZ gerekli VE de kolaydır. (alıntı)

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
23 Haziran 2022
2 Şubat 2023
22 Nisan 2021
27 Şubat 2018
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.